Ο 3χρονος γιος μου δεν θέλει να παίζει και να συναναστρέφεται με συνομήλικα παιδάκια. Πώς να τον βοηθήσω;

Ο 3χρονος γιος μου δεν θέλει να παίζει και να συναναστρέφεται με συνομήλικα παιδάκια. Πώς να τον βοηθήσω;
Ερώτηση:
Ο γιος μου είναι 3 ετών και δεν θέλει να πάει στον παιδικό σταθμό. Κλαίει και δεν θέλει να παίζει και να συναναστρέφεται με συνομήλικα παιδάκια. Μόλις τον πλησιάζουν θέλει να φύγει. Τι να κάνω;
Απάντηση:

Αγαπητή αναγνώστρια,

Ο όμορφος γιός σας κλαίει για να σας εκφράσει τη δυσκολία του. Εφόσον πρόκειται να πάει για πρώτη φορά στον παιδικό σταθμό, πρόκειται για μία μεγάλη αλλαγή για εκείνον και είναι αναμενόμενο αρχικά να αντιδρά ως προς αυτήν και να επιθυμεί να διατηρήσει τη μέχρι σήμερα καθημερινότητά του. Εάν ο χρόνος σας αυτός ήταν κοινός ή εάν κάποιο άλλο πρόσωπο είχε αναλάβει να τον κρατά κατά τις ώρες που εσείς εργάζεστε, έμαθε σε αυτήν τη συνθήκη και είναι αρχικά δύσκολο να αποδεχθεί την διαφορετική πρόταση σας στο σήμερα.

Ο παιδικός σταθμός δεν είναι απλά χώρος φύλαξης. Είναι ένα εργαστήρι σχέσεων μεταξύ των παιδιών! Κοινωνικοποιούνται, μοιράζονται, μαθαίνουν! Όπως κάθε νέα διαδικασία έχει και αυτή τις δυσκολίες της. Ο γιός βιώνοντας αυτές τις δυσκολίες, όπως είναι λογικό, προτιμά να φύγει και να βρεθεί σε μια οικεία για αυτόν κατάσταση. Αυτό που δε γνωρίζει όμως, αλλά το γνωρίζετε εσείς, είναι πόσο πολύ όφελος θα έχει από αυτήν την εμπειρία! Θα μάθει να ανοίγεται στον κόσμο! θα μάθει να δημιουργεί και άλλες σημαντικές σχέσεις, πέραν της οικογένειας! Θα μάθει να διεκδικεί! Να συμφωνεί και να διαφωνεί! Να ζητάει! Και τόσα πολλά ακόμη! Έχοντας λοιπόν εσείς υπόψη σας όλα αυτά τα καλά, και επιλέγοντας βέβαια ένα πλαίσιο που να σας ταιριάζει και να εμπιστεύεστε, του μιλάτε και του εξηγείτε πόσο ωραία εμπειρία θα είναι για εκείνον ο παιδικός σταθμός, πόσα πολλά πράγματα θα μάθει τα οποία θα τα μοιραστεί μετά μαζί σας, και πόσο εσείς θα είστε εκεί να τον περιμένετε και να τον στηρίξετε στο προχώρημα του! Εξηγήστε του τρυφερά όσες φορές χρειαστεί και ακούστε τις ανησυχίες του για να του απαντήσετε.

Μην ξεχνάτε επίσης ότι πέρα από τα λόγια σας, αυτό που περισσότερο μετράει είναι η στάση σας. Εσείς είστε ανοιχτοί στις ανθρώπινες σχέσεις; Αναρωτηθείτε πως μπορείτε κι εσείς να κάνετε βελτιώσεις σε αυτό το επίπεδο.

Να τον χαίρεστε!

*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v