Πως αντιμετωπίζει κάθε ζώδιο τα tantrums των παιδιών

Πως αντιμετωπίζει κάθε ζώδιο τα tantrums των παιδιών

Έστω ότι βρίσκεστε στο supermarket για τα ψώνια της εβδομάδας. Το μικρό σας, το οποίο είναι κουρασμένο και μπαϊλντισμένο από τα ψώνια, στέκεται μπροστά από το ράφι με τις καραμέλες και σας ζητά να το σηκώσετε. Εσείς αρνείστε, κι εκείνο ξεσπά σε γοερά κλάματα ενώ πέφτει στο βρώμικο πάτωμα και χτυπάει επίμονα χέρια και πόδια. Πώς αντιδράτε;

Η απάντηση εξαρτάται από την προσωπικότητά σας, την παιδαγωγική μέθοδο που ακολουθείτε, την ψυχολογία της στιγμής αλλά και το… ζώδιό σας!

Κριός

Όταν μία γυναίκα κριός γίνεται μαμά, δύσκολα διατηρεί την ψυχραιμία της στα παράλογα ξεσπάσματα του παιδιού. Με κυβερνήτη του τον μαχητικό Άρη, η μαμά Κριός τσακώνεται με όλο τον κόσμο καθημερινά, χωρίς, όμως, να παίρνει πολύ στα σοβαρά τους καβγάδες της. Μπορεί, λοιπόν, να την βλέπεις να κοκκινίζει και να φουντώνει κάθε φορά που το μικρό της κλαίει μπροστά από τον φούρνο επειδή δεν είναι ακόμα έτοιμο το κέικ σοκολάτας, αλλά την επόμενη στιγμή θα είναι ήρεμη και χαμογελαστή σαν να μην συνέβη τίποτα!

Ταύρος

Η μαμά Ταύρος αποφεύγει τους καβγάδες από τη φύση της. Δεν αφήνει τίποτα να της χαλάσει την ηρεμία και το αρμονικό οικογενειακό κλίμα. Γι’ αυτό, στα tantrums των παιδιών, συνήθως αποχωρεί ησύχως αφήνοντας την κατάσταση να εκτονωθεί πριν μιλήσει. Ωστόσο, όταν τα παιδιά υπερβούν τα όριά της, μεταμορφώνεται σε ταύρο σε υαλοπωλείο! Σε αυτή την περίπτωση, δεν θα ήθελα καθόλου να βρίσκομαι στη θέση του 5χρονου που μέχρι πριν λίγο χτυπιόταν στα πατώματα.

Δίδυμος

Μία μαμά δίδυμος ξεχωρίζει από μακριά, αφού και είναι πάντα εξωστρεφής, χαμογελαστή και φιλική. Κάνει τα χατίρια των παιδιών της χωρίς όμως να ξεπερνά τα όρια και προσπαθεί να κυλούν όλα όμορφα μέσα στο σπίτι. Ωστόσο, εάν νιώσει πως τα παιδιά της παρεκτρέπονται, δεν διστάζει να αποκαλύψει το απότομο και νευρικό της πρόσωπο. Ένα παράλογο ξέσπασμα θα γίνει η αιτία να μετατραπεί στην αυστηρή μαμά που θέτει εκ νέου τους όρους της. Με λίγα λόγια, μία μαμά Δίδυμος δεν αφήνει πολλά περιθώρια για tantrums…

Καρκίνος

Τα καρκινάκια φημίζονται για την ευαισθησία αλλά και την… μουρμούρα τους. Οι μαμάδες Καρκίνοι, δε, είναι γλυκύτατες και τρυφερές και αντιμετωπίζουν ένα πιθανό ξέσπασμα του παιδιού μα χαμόγελο και ψυχραιμία. Εκτός κι αν έχουν ξυπνήσει στραβά… τότε, απαντούν στα tantrums με την ίδια παράλογη συμπεριφορά και δεν μπορεί να τις ηρεμίσει τίποτα παρά μόνο μία ζεστή αγκαλιά! Και κάπως έτσι, λήγει η υστερία και η οικογένεια επανέρχεται στην νηνεμία.

Λέων

Όπως κάθε Λέων που σέβεται τον εαυτό του, έτσι και η μαμά λιονταρίνα λατρεύει το πάθος και τη ζωντάνια. Η σχέση της με τα παιδιά της είναι έντονη και πολύ περιποιητική. Τα ξεσπάσματα του παιδιού της, τις περισσότερες φορές, τα διαχειρίζεται με επιτυχία και πολύ γρήγορα τα πράγματα είναι και πάλι καλά. Εάν, όμως, το παιδί αντιδράσει πιο έντονα ή για περισσότερη ώρα από όση μπορεί να αντέξει η λιονταρίνα μας, τότε πεισμώνει και το απλό ξέσπασμα καταλήγει σε καβγά.

Παρθένος

Οι παρθένοι λατρεύουν την ηρεμία, την τάξη και την ασφάλεια. Η μαμά παρθένος λοιπόν, προσπαθεί να δημιουργεί ένα αρμονικό κλίμα στο σπίτι όπου, όλοι μαζί, θα μπορούν να εκφράζονται ήρεμα και δημιουργικά. Όταν, όμως, το παιδί αντιδρά, κλαίει ή χτυπάει τα πόδια του στο πάτωμα, τα παρθενάκια αποσυντονίζονται! Η αντίδρασή τους, συνήθως, είναι απρόβλεπτη και ανεξέλεγκτη: μπορεί να φωνάξουν, να φύγουν από το δωμάτιο ή να πάρουν το παιδί τους αγκαλιά. Της παρθένου η καρδιά, είναι μια άβυσσος…

Ζυγός

Ο Ζυγός είναι το πιο ειρηνικό ζώδιο. Αντιπαθεί τους καβγάδες και τις φωνές και πάντα φροντίζει να μιλάει ήρεμα, να εξηγεί και να αγκαλιάζει τα παιδιά της. ωστόσο, όταν η κατάσταση φεύγει από τον έλεγχό της, το παίρνει πολύ (μα πάρα πολύ!) σοβαρά. Κάνει το παν να ηρεμήσει τα παιδιά της, ενώ για ώρες μετά προσπαθεί να καταλάβει τι συνέβη και πυροδότησε το αδικαιολόγητο ξέσπασμά τους. Δεν λέμε πως δεν κάνει καλά, απλά να… μερικές φορές τα πράγματα δεν χρειάζονται τόση ανάλυση. Ήταν μόνο μια κακή στιγμή που πέρασε.

Σκορπιός

Η μαμά σκορπίνα είναι γοητευτική και ιδιαίτερη. Όσο και να αγαπά τα μικρά της, δύσκολα τους χαρίζεται. Σε ένα παράλογο ξέσπασμά τους, λοιπόν, τις περισσότερες φορές θα θέσει τα όριά της με τόσο αυστηρό τρόπο που το παιδί θα… λουφάξει!

Τοξότης

Τρελό παιδί χαρά γεμάτο είναι ο Τοξότης, αλλά όπως είπαμε ήδη, είναι… «παιδί». Κι αυτό είναι υπέροχο για μία μαμά η οποία είναι κοντά στα αγγελούδια της, τα καταλαβαίνει, παίζει σαν να μην υπάρχει αύριο και τα λατρεύει! Τι γίνεται όμως όταν τα αγγελούδια της κλαίνε και ωρύονται χωρίς σταματημό; Η μαμά τοξότης, κατά πάσα πιθανότητα, θα πάρει φωτιά και θα έχει ένα αντίστοιχο tantrum! Ακόμα κι αυτό, όμως, δεν είναι κάτι σοβαρό αφού μισή ώρα αργότερα, μαμά και παιδιά θα κυλιούνται στο χαλί και θα παίζουν ανέμελα.

Αιγόκερως

Η συμπεριφορά της μητέρας Αιγόκερου μοιάζει περισσότερο πατρική παρά μητρική. Κρύβει έντεχνα τη συναισθηματική πλευρά του χαρακτήρα της, δεν τα παραχαϊδεύει και δεν επιτρέπει την ανυπακοή και τα πείσματα. Τις λίγες φορές, όμως, που τα παιδιά ξεσπούν και πεισμώνουν, η μαμά Αιγόκερως αντιδρά με την παραδειγματική τςη αυστηρότητα,  προκαλώντας έτσι είτε πιο έντονες αντιδράσεις, είτε τον φόβο των παιδιών. Μερικές φορές, είναι καλύτερο να εκφράζουμε τα συναισθήματά μας, ακόμα κι αν δεν είναι τα καλύτερα δυνατά, παρά να φοράμε την απρόσιτη και ψυχρή μάσκα της αυστηρότητας.

 Υδροχόος

Ο κυβερνήτης αυτού του ζωδίου είναι ο εκρηκτικός Ουρανός, κι αυτό λέει πολλά για τις μαμάδες που ανήκουν στον αστερισμό του Υδροχόου. Ενώ όλα φαίνονται ήρεμα στο σπίτι, ένα ξαφνικό ξέσπασμα του παιδιού μπορεί να πυροδοτήσει μία κατάσταση που θα ξεφύγει γρήγορα από τον έλεγχο! Το καλό με την μαμά υδροχόο, βέβαια, είναι πως όσο γρήγορα «φουντώνει», τόσο γρήγορα ξεχνά και τον λόγο που την αναστάτωσε.

 Ιχθύς

Οι Ιχθύες θεωρούνται οι πιο συναισθηματικές και ευαίσθητες μητέρες του ζωδιακού κύκλου. Προσφέρονται ολοκληρωτικά στα παιδιά τους, ιδίως όταν αυτά βρίσκονται στα πρώτα τους βήματα και χρειάζονται τρυφερότητα, αγάπη και αφοσίωση. Με τον ίδιο τρόπο αντιμετωπίζει συνήθως και τα tantrums Των παιδιών της: δεν φωνάζει, ούτε τα μαλώνει. Ωστόσο, αρχίζει την μουρμούρα και, για την υπόλοιπη μέρα, παρουσιάζει τον εαυτό της σαν το απόλυτο θύμα. «Εγώ, που κάνω τόσα για σένα» κτλ. Ειλικρινά, δεν ξέρω αν είναι χειρότερες οι φωνές ή η μουρμούρα!

v