5 λόγοι υγείας που αισθάνεστε συνεχώς ότι κρυώνετε

5 λόγοι υγείας που αισθάνεστε συνεχώς ότι κρυώνετε

Υπάρχουν άνθρωποι που αντέχουν το κρύο και υπάρχουμε και εμείς που δεν μπορούμε να ξεκολλήσουμε από το καλοριφέρ, ενώ τους χειμερινούς μήνες  τους περνάμε φασκιωμένες με πουλόβερ και ισοθερμικά. Εάν αναρωτιέστε γιατί κρυώνετε επί μονίμου βάσεως, τότε αυτό το άρθρο θα σας βοηθήσει να εντοπίσετε τους λόγους υγείας που ευθύνονται για τα ρίγη και το συνεχές τουρτούρισμα.

Διαταραχές στον θυρεοειδή

Η αυξημένη ευαισθησία στο κρύο συχνά σχετίζεται με διαταραχές στην λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα και πιο συγκεκριμένα με τον υποθυρεοειδισμό. Τα υποθυρεοειδικά άτομα που δεν έχουν ρυθμίσει τον θυρεοειδή τους, έχουν αργό μεταβολισμό και δυσανεξία…στο κρύο.

Η θερμοκρασία του σώματός μας ρυθμίζεται από τον υποθάλαμο που βρίσκεται στον εγκέφαλο. Ο υποθάλαμος επικοινωνεί με την υπόφυση που, με τη σειρά της, δίνει εντολή στον θυρεοειδή αδένα να αυξήσει ή να μειώσει την ποσότητα των θυρεοειδικών ορμονών που παράγει. Η ευαισθησία στο κρύο αυξάνει τις ανάγκες του σώματος για περισσότερες θυρεοειδικές ορμόνες, κάτι που κάνει τον πάσχοντα από υποθυρεοειδισμό να αισθάνεται ακόμα πιο έντονο το κρύο.

Αναιμία

Πολλές φορές, η πάθηση που ευθύνεται για το μόνιμο αίσθημα κρύου, είναι η αναιμία - μια διαταραχή του αίματος που επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τον αριθμό ερυθρών αιμοσφαιρίων. Τα ερυθρά αιμοσφαίρια είναι υπεύθυνα για να μεταφέρουν το οξυγόνο σε όλα τα ζωτικά όργανα και τους ιστούς του σώματος, αλλά και για να ρυθμίζουν την θερμοκρασία του.

Όταν, λοιπόν, κάποιος πάσχει από αναιμία σημαίνει ότι στερείται την απαραίτητη ποσότητα οξυγόνου που χρειάζεται ο οργανισμός μας, με αποτέλεσμα να κρυώνει συνέχεια.

Φωτογραφία: rawpixel.com

Σύνδρομο Ρεϊνό

Οι περισσότεροι άνθρωποι που πάσχουν από το Σύνδρομο Ρεϊνό νιώθουν μόνιμα κρύο και ό,τι και αν κάνουν δυσκολεύονται να ζεσταθούν. Αυτό συμβαίνει γιατί το συγκεκριμένο σύνδρομο επηρεάζει τις αρτηρίες, οι οποίες συστέλλονται μειώνοντας έτσι την ροή του αίματος στα άκρα. Αυτό συνεπάγεται συνήθως από μελάνιασμα, πρήξιμο και ακαμψία των άκρων. Ενώ όταν η ροή του αίματος επιστρέφει στον κανονικό ρυθμό κυκλοφορίας, τα άκρα κοκκινίζουν και υπάρχει μια αίσθηση καψίματος.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες το Σύνδρομο Ρεϊνό προκαλείται όταν το άτομο πάσχει ήδη από συγκεκριμένες παθήσεις όπως ο λύκος και το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα.

Υπόταση

Ή αλλιώς η χαμηλή αρτηριακή είναι ο λόγος για τον οποίο κρυώνετε συνέχεια. Σε αυτήν την περίπτωση τα αιμοφόρα αγγεία μεταφέρουν το αίμα μακριά από τα άκρα και το κατευθύνουν σε άλλα ζωτικά όργανα, με αποτέλεσμα τα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών να είναι πάντα παγωμένα.

Διαβητική νεφροπάθεια

Η διαβητική νεφροπάθεια είναι μια σοβαρή διαταραχή του σακχαρώδη διαβήτη και σύμφωνα με την γιατρό  Θεοχαρούλα Κοντούλη αποτελεί την κύρια αιτία χρόνιας νεφρικής νόσου τελικού σταδίου. Είναι πιθανόν κάποιος πού έχει βλάβη στα νεφρά του να μην το γνωρίζει καθώς τα συμπτώματα της διαβητικής νεφροπάθειας, εμφανίζονται μόνο όταν τα νεφρά έχουν πάψει να λειτουργούν. Ωστόσο, κάποια συμπτώματα σε συνδυασμό με την αυξημένη ευαισθησία στο κρύο μπορούν να βοηθήσουν τον γιατρό σας να κάνει έγκαιρη διάγνωση.

Τα πιο σημαντικά από αυτά είναι η υψηλή πίεση, το τρεμούλιασμα και οι κράμπες στα πόδια, η ναυτία και η τάση για εμετό και η αναιμία. Πολλές φορές οι πάσχοντες εμφανίζουν μικρότερη ανάγκη για ινσουλίνη ή χάπια για τον διαβήτη.

Πληροφορίες από: web.md και medical daily

 

v