Πώς να μεγαλώσετε ένα παιδί με τσαγανό

Πώς να μεγαλώσετε ένα παιδί με τσαγανό

Κάθε παιδί έχει τα δικά του ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της προσωπικότητάς του. Υπάρχουν, όμως κι εκείνα που καλλιεργούνται καθώς μεγαλώνει και θα γίνουν τα εργαλεία του για να τα βγάλει πέρα στη ζωή. Είναι, λοιπόν, πολύ σημαντικό για την εξέλιξη ενός παιδιού να αναπτύξει από νωρίς χαρακτηριστικά όπως είναι η ισχυρή θέληση, η αυτοπεποίθηση, το πείσμα, ο δυναμισμός και η ενεργητικότητα. Και ακόμη πιο σημαντικό, είναι να τα αναπτύξει όλα μαζί. Να γίνει, δηλαδή, ένα παιδί με τσαγανό!

Αφήστε το να κάνει κάτι που αγαπά

Οι γονείς, συνήθως, επιλέγουν δραστηριότητες για τα παιδιά τους με βάση αυτό που θεωρούν πιο χρήσιμο ή καλύτερο για ‘κείνα. Άλλες φορές πάλι, επιλέγουν αυτό που είναι διαθέσιμο ή αυτό που κάνουν όλοι. Πολύ συχνά, το αποτέλεσμα είναι τα παιδιά να χάνουν το ενδιαφέρον τους και οι γονείς να απογοητεύονται. Αν αφήσετε το παιδί να διαλέξει εκείνο τι θέλει να κάνει – ακόμη κι αν του πάρει περισσότερο χρόνο από τ’ άλλα παιδιά – το ενδιαφέρον του θα είναι δεδομένο και το κίνητρό του να προσπαθήσει θα είναι πολύ μεγαλύτερο. Το ίδιο και η πιθανότητα να επενδύσει χρόνο και κόπο στο να τα καταφέρει με όλα τα ωφέλη που έχει μια τέτοια διαδικασία για τη διαμόρφωση του χαρακτήρα του.

Ενθαρρύνετέ το να δοκιμάζει νέα πράγματα

Ακόμη και αν το παιδί παθιαστεί με μια δραστηριότητα, καλό είναι να μην αφοσιωθεί εξ ολοκλήρου σ’ αυτήν, να μην «βολευτεί», δηλαδή, σε κάτι απολύτως οικείο. Παροτρύνετέ το να δοκιμάζει παράλληλα καινούργια πράγματα, να βρίσκεται κάπου κάπου ξανά στη θέση να μάθει κάτι από την αρχή μην ξέροντας αν θα τα καταφέρει. Δεν χρειάζεται να «κολλήσει» με κάτι άλλο – αν και δεν είναι καθόλου απίθανο. Αρκεί που θα αποκτήσει νέες εμπειρίες και θα έχει την ευκαιρία να σας αποδείξει τι μπορεί να κάνει. Θα βάλει, επίσης, το μυαλό και το σώμα του να δουλέψουν αλλιώτικα απ’ ότι έχει συνηθίσει, θα μάθει να προσαρμόζεται σε διαφορετικές συνθήκες και κανόνες και θα αποκτήσει ταχύτερη αντίληψη και μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση

Μάθετέ του να μην τα παρατάει

Πολλές φορές, τα παιδιά σχηματίζουν την εντύπωση ότι η δεξιότητα είναι κάτι που έρχεται έμφυτο, δηλαδή ή το ‘χεις ή δεν το ‘χεις. Αν το πιστεύει αυτό, ένα παιδί μπορεί να αφήνει κάθε προσπάθεια στη μέση με την πρώτη δυσκολία, θεωρώντας ότι δεν πρόκειται ν’ αλλάξει τίποτα με την επιμονή ή τον επιπλέον κόπο του. Αυτή είναι μια εξέλιξη που πρέπει να προλάβετε, ενθαρρύνοντας το παιδί να μην τα παρατάει ποτέ και πώς να αποδέχεται τις επιμέρους δυσκολίες ή αποτυχίες ως μέρος μιας μεγαλύτερης διαδικασίας που είναι, εν τέλει, πολύ ωφέλιμη. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό να του μάθετε να… χάνει κιόλας, αφού μια αποτυχία μετά από πολύ προσπάθεια μπορεί να το αποθαρρύνει απ’ το να επιχειρήσει κάτι ξανά.

Μάθετέ του να δουλεύει γι’ αυτό που θέλει

Όταν ένα παιδί παρουσιάζει μια έμφυτη τάση να κάνει καλά κάτι συγκεκριμένο – έχει αυτό που λέμε ταλέντο – είναι πολύ εύκολο να επαναπαυθεί και να θεωρήσει ότι δεν χρειάζεται περαιτέρω προσπάθεια. Σ’ αυτήν την περίπτωση, μια μελλοντική αποτυχία – που είναι βέβαιη αν δεν κοπιάσει καθόλου – μπορεί να είναι πολύ βαριά για να τη διαχειριστεί. Μόλις αντιληφθείτε ότι παιδί σας έχει ταλέντο σε κάτι και θέλει ν’ ασχοληθεί μ’ αυτό, μην επαναπαυθείτε κι εσείς. Δώστε του να καταλάβει ότι αν θέλει να γίνει πραγματικά καλό σ’ αυτό που διάλεξε να κάνει, θα πρέπει να δουλέψει πολύ, να έχει υπομονή και, φυσικά, να ακούει τους δασκάλους του και να μην απογοητεύεται.

Γίνετε το πρότυπο και το στήριγμά του

Σε κάθε περίπτωση, για να διαμορφώσει ένα παιδί δυνατό χαρακτήρα χρειάζεται και η παρουσία ενός αντίστοιχου προτύπου. Μη ζητάτε απλώς από το παιδί σας να συμπεριφέρεται ή να αντιδρά με συγκεκριμένο τρόπο, αλλά δώστε του εσείς το ζωντανό παράδειγμα σε κάθε ευκαιρία. Δείξτε του ότι δε φοβάστε να δοκιμάζετε τις δυνάμεις σας σε κάτι καινούργιο, μιλήστε του για αυτά που έχετε καταφέρει στη ζωή σας, ανταγωνιστείτε το σε κάτι που το ‘χει και μη φοβηθείτε να χάσετε κιόλας. Αν π.χ. ζωγραφίζει καλά, ζωγραφίστε κι εσείς μαζί του κι ας μην μπορείτε να τραβήξετε μια ίσια γραμμή. Αν, πάλι, αποτύχει σε κάτι επιβραβεύστε την προσπάθεια και αρχίστε μαζί του την προετοιμασία για τον επόμενο στόχο.

Μ’ άλλα λόγια, μείνετε δίπλα του για να το ενθαρρύνετε, αλλά όταν χρειαστεί, πηγαίνετε μπροστά για να του δείξετε τον δρόμο.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v