Τα τραγούδια που ακούγαμε στα 90s και ντρεπόμαστε να το παραδεχτούμε

Τα τραγούδια που ακούγαμε στα 90s και ντρεπόμαστε να το παραδεχτούμε

Τα 90s είναι κάτι παραπάνω από μια δεκαετία για εμάς: είναι τα νιάτα μας! Τα χρόνια του κεφιού και της αθωότητας. Όταν όλα ήταν εύκολα, ενώ τα προβλήματά μας αφορούσαν κυρίως τους καταπιεστικούς γονείς, τους αυστηρούς καθηγητές τους μεγάλους έρωτες της εφηβείας μας.

Και όπως κάθε τι ωραίο, τελείωσε γρήγορα. Πριν τελειώσει, όμως, σημαδεύτηκε από τηλεοπτικές σειρές, κινηματογραφικές ταινίες και φυσικά πολλές μουσικές. Τραγούδια που, άλλοτε τα μνημονεύουμε και άλλοτε ντρεπόμαστε να παραδεχτούμε ότι τα’ ακούγαμε. Ακόμα κι αυτά, όμως, όταν τα πετυχαίνουμε τυχαία, μας φέρνουν δάκρυα συγκίνησης και νοσταλγίας.

 Πάμε για τρέλες στις Σεϋχέλλες/ Πωλίνα

Όλοι το έχουμε χορέψει κι όλοι το έχουμε τραγουδήσει περπατώντας για το σχολείο. Πλέον, το αρνούμαστε πεισματικά, αλλά αν το πετύχουμε στο ραδιόφωνο, μάλλον θα το αφήσουμε να παίζει για να θυμηθούμε τα νιάτα μας!

Έλα μου / Σάκης Ρουβάς

Ή αλλιώς, «θα σου κάνω μακαρόνια με κιμά για να φας». Κι αν μας ρωτήσουν κάποτε τα παιδιά μας εάν ακούγαμε Ρουβά, θα κοκκινήσουμε, θα χαμηλώσουμε το κεφάλι και δεν θα παραδεχτούμε ποτέ πως ήμασταν μικρές Ρουβίτσες.

Έλα μωράκι μου  / Χρήστος Κυριαζής

«Έλα μωράκι μου, το στρώμα είναι καπιτονέ» εκλιπαρούσε ο Κυριαζής κι εμείς σιγοντάραμε ανοίγοντας το Volume του ραδιοφώνου! Ναι, όλοι αγαπήσαμε τον Χρήστο που έγραφε τραγούδια για την Βάνα (Μπάρμπα), ακόμα κι αν ντρεπόμαστε να το ομολογήσουμε.

Άστην να λέει / Βασίλης Καρράς

Τα λόγια είναι περιττά… Οι κοφτές ανάσες του Βασίλη Καρρά, και ειδικά στο συγκεκριμένο τραγούδι, μπορούσαν να ξεσηκώσουν ακόμα και τον πιο συνεσταλμένο της παρέας. Ναι, το ξέρω πως δεν το ακούγατε – ούτε κι εγώ άλλωστε – αλίμονο! Υπήρχε κατά λάθος στις κασέτες μας.

Μαργαρίτες / Άντζελα Δημητρίου

Ντρέπομαι που το παραδέχομαι δημόσια, αλλά στις σχολικές χοροεσπερίδες, όταν έμπαινε το συγκεκριμένο τραγούδι, αναστέναζαν τα τραπέζια! Ήταν το έναυσμα για έναν ολονύχτιο χορό μέχρι τελικής πτώσης - παρόλο που δεν έμαθα ποτέ αν τελικά με αγαπάει... 

Ζηλεύω / Γιώργος Μαζωνάκης

Το συγκεκριμένο τραγούδι πιάνει τον σφυγμό του ελληνικού ταπεραμέντου. Γιατί όταν ερωτεύεσαι με πάθος και είσαι και λίγο drama queen από τη φύση σου, δεν μπορεί παρά να ζηλεύεις και να το τραγουδάς με όλη σου τη δύναμη!

Καμπριολέ / Γιώργος Βασιλείου

Ντρεπόσαστε δεν ντρεπόσαστε, το καμπριολέ ήταν μεγάλο σουξέ και, όχι μόνο το ακούγαμε παντού, αλλά το απολαμβάναμε κιόλας!

Εγώ δεν πάω Μέγαρο / Ρίτα Σακελλαρίου

Το τραγούδι γράφτηκε με αφορμή μια λαϊκή συναυλία που θα γινόταν τότε στο Μέγαρο Μουσικής. Κάποιοι λένε ότι ο «παίδαρος» ήταν ο εκλιπών Κώστας Ευριπιώτης, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι η αναφορά είχε γίνει για τον Σάκη Ρουβά. Όπως και να έχει, «έδωσα δέκα καφετιά και έκλεισα πρώτη θέση» τραγουδάμε ακόμα και θα τραγουδάμε για πάντα. Ακόμα κι αν αυτό μας κάνει να ντρεπόμαστε.

Και φυσικά, τραγούδια ντροπής υπήρξαν και στο ξένο ρεπερτόριο...

Macarena / Los Del Rio

Ευτυχώς που τότε δεν ήταν διαδεδομένα τα κινητά τηλέφωνα και τα social και γλυτώσαμε τον δημόσιο διασυρμό με βίντεο να φοράμε μικροσκοπικές φούξια φούστες και να χορεύουμε «εεεεε, μακαρένα!». Ευτυχώς και πάλι ευτυχώς!

 Asi me gusta a mi / Hyperdancer

- Μαμά άκουγες κι εσύ το ΕΚΣΤΑΣΗΗΗΗ-ΕΚΣΤΑΝΟΟΟΟΟ;

- Όχι παιδί μου, εγώ ήμουν ροκού!

Ένα από τα μεγάλα ψέματα που λέμε στα παιδιά μας αλλά και στον εαυτό μας. Ελάτε, μην ντρέπεστε… όλοι το ακούγαμε και το χορεύαμε σαν ξεκουρδισμένα αρκούδια!

Can’t touch this / MC Hammer

Στα 90s, εάν δήλωνες πως δεν ακούς MC Hammer ή Vanilla Ice έμπαινες κατευθείαν στο περιθώριο. Σήμερα, αν παραδεχθείς πως κάποτε ήσουν φαν του είδους σε δείχνουν με το δάχτυλο και σε κοροϊδεύουν. Άρα, καλώς ντρεπόμαστε να παραδεχτούμε πως δεν υπήρχε πάρτι χωρίς MC Hammer!

I'm Too Sexy / Right Said Fred

Μπορεί τότε να το θεωρούσαμε πραγματικά σέξι αυτό το τραγούδι, όμως σήμερα ξέρουμε καλά πως ήταν απλά μία εμπορική ανοησία. Δεν έχει καμία σημασία που το σιγοτραγουδάμε μέχρι και σήμερα μπροστά από τον καθρέφτη μας! 

Mr Vain / Culture Beat 

Το θυμάστε; Ντρέπεστε που το θυμάστε; Δεν είστε η μόνη, χαλαρώστε!

What Is Love / Haddaway 

Όλοι αναρωτιόμασταν στα νιάτα μας τί είναι αυτό που το λένε αγάπη, και το συγκεκριμένο τραγούδι συμμεριζόταν την αγωνία μας. Αφήστε που είχε και ωραίο ρυθμό... απενοχοποιηθείτε, λοιπόν, και ακούστε το δυνατά! 

All That She Wants / Ace of Base 

Δεν ξέρω για εσάς, αλλά εγώ ήμουν ερωτευμένη με αυτό το τραγουδάκι. Ήταν γλυκό, τρυφερό και αγαπησιάρικο και δεν ντρέπομαι καθόλου να ομολογήσω πως μου θυμίζει την πρώτη μου εφηβική απόρριψη. Κοινώς, έφαγα χυλόπιτα και το γιόρταζα με Ace of Base.

 

v