Γιατί χαίρομαι που οι κόρες μου έχουν μεγάλη διαφορά ηλικίας

Γιατί χαίρομαι που οι κόρες μου έχουν μεγάλη διαφορά ηλικίας

Υπάρχουν γονείς που αποκτούν παιδιά με μικρή διαφορά ηλικίας και απολαμβάνουν όλα τα οφέλη της απόφασης αυτής, και άλλοι που προτιμούν να το καθυστερήσουν λίγο για τους δικούς τους εξίσου καλούς λόγους- και αυτή η μαμά στο παρακάτω άρθρο μας τους παραθέτει έναν-έναν!

«Για κάποιον (ανεξήγητο) λόγο, πολλοί πιστεύουν πως τα αδέρφια που έχουν μεγάλη διαφορά ηλικίας δεν έχουν καλές σχέσεις μεταξύ τους. Έχω ακούσει αρκετούς γονείς να υποστηρίζουν ότι δυσκολεύονται να δεθούν και να γίνουν φίλοι.

Δεν το πιστεύω. Έχω δύο κόρες που έχουν 8 χρόνια διαφορά και είναι πολύ αγαπημένες. Σίγουρα δεν έχουν τα ίδια ενδιαφέροντα, όμως, αυτό δεν τις αποτρέπει από το να παίζουν ή να βλέπουν ταινίες μαζί. Προσωπικά χαίρομαι που έχουν μεγάλη διαφορά ηλικίας για 5 πολύ συγκεκριμένους λόγους:

Περνούν περισσότερο χρόνο μαζί μου…

…η καθεμιά τους ξεχωριστά. Eίναι δύσκολο να αφιερώσεις χρόνο σε κάθε παιδί, όταν έχουν μικρή διαφορά ηλικίας. Τα ενδιαφέροντα και οι ανάγκες είναι παρόμοιες και οι ώρες της ημέρας περιορισμένες. Οι κόρες μου ωστόσο έχουν διαφορετική καθημερινότητα και υποχρεώσεις και έτσι μπορώ να περνώ χρόνο με την καθεμιά τους ξεχωριστά και να νιώθουν ότι έχουν όλη μου την προσοχή.

Για παράδειγμα, όταν η μεγάλη μου κόρη είναι στο φροντιστήριο αφιερώνω όλο μου τον χρόνο στην μικρή. Και όταν ο άντρας μου είναι σπίτι, πάντα θα κάτσω με την μεγάλη μου κόρη να συζητήσουμε ή να πάμε σινεμά.

Έχουν λιγότερους τσακωμούς

Και είναι λογικό αν το σκεφτεί κανείς. Οι κόρες μου μιας και έχουν διαφορετικές ασχολίες δεν θα τσακωθούν για παιχνίδια ή ρούχα. Η καθεμιά έχει τα δικά της και ταιριάζουν με την ηλικία τους. Είναι σχεδόν απίθανο-αλλά ποτέ μην λες ποτέ!- υπάρξει αντιζηλία μεταξύ τους ή ξεσπάσματα θυμού.

Η μεγάλη μου κόρη είναι πιο ώριμη και ανεξάρτητη

Όταν είσαι το μεγαλύτερο παιδί στην οικογένεια, νιώθεις αυτόματα ότι είσαι η ‘’βοηθός’’ της μαμάς και αναλαμβάνεις περισσότερες ευθύνες! Κάπως έτσι και η κόρη μου ξεκίνησε να αυτονομείται και να κάνει περισσότερα πράγματα μόνη της, προκειμένου να με βοηθήσει αλλά για να ανταποκριθεί στον ρόλο της μεγάλης αδερφής. Όλα αυτά βέβαια μέσα σε ένα λογικό πλαίσιο. Εκτός από την ωριμότητά της, την θαυμάζω όμως και για την υπομονή της. Δείχνει κατανόηση τόσο σε εμάς όσο και στην αδερφή της και είναι πάντα πρόθυμη και συνεργάσιμη.

Η μικρή μου κόρη ''μεγαλώνει'' γρήγορα και έχει το καλύτερο πρότυπο

Τα μικρότερα παιδιά έχουν την τύχη να έχουν ένα σπουδαίο πρότυπο να ακολουθήσουν. Παρατηρούν τις κινήσεις και την συμπεριφορά του μεγαλύτερου παιδιού και παραδειγματίζονται. Προκειμένου να κερδίσουν τον σεβασμό και την αποδοχή του θα κάνουν ορισμένα πράγματα πολύ νωρίτερα όπως για παράδειγμα να μιλήσουν καθαρά, να διαβάσουν ή να φάνε μόνα τους και γενικότερα να αυτονομηθούν.

Είμαι περισσότερα χρόνια ''μαμά''

Νομίζω ότι όσο ανεξάρτητες και ψύχραιμες και αν το παίζουμε τώρα, όταν τα παιδιά μας μεγαλώσουν αρκετά και δεν θα χρειάζονται διαρκώς την φροντίδα μας θα στενοχωρηθούμε πολύ. Θα νιώσουμε απέραντη μοναξιά όταν τα μικρά μας ανοίξουν τα φτερά τους. Όταν όμως έχεις παιδιά με μεγάλη διαφορά ηλικίας τα όμορφα χρόνια της φροντίδας των μικρών παιδιών επεκτείνονται και έχεις την ευκαιρία να νιώσεις ''μαμά'' περισσότερα χρόνια. Καταφέρνουμε δηλαδή να καθυστερήσουμε τον χρόνο και να απολαύσουμε περισσότερες μωρουδιακές στιγμές.»

Πληροφορίες: moms.com

 

v