Ο 9χρονος γιος μου τα βράδια έρχεται στο κρεβάτι μου επειδή φοβάται τους κλέφτες. Πώς μπορώ να τον βοηθήσω;

Ο 9χρονος γιος μου τα βράδια έρχεται στο κρεβάτι μου επειδή φοβάται τους κλέφτες. Πώς μπορώ να τον βοηθήσω;
Ερώτηση:
Καλησπέρα σας. Ο γιος μου είναι 9 ετών και φοβάται να κοιμηθεί μόνος του, λέγοντας μου ότι φοβάται τους κλέφτες. Στο σπίτι μας υπάρχει συναγερμός και νιώθει περισσότερο ασφαλής, ωστόσο το βράδυ έρχεται στο κρεβάτι μου. Στο σπίτι του μπαμπά του δεν έχει συναγερμό (είμαστε χωρισμένοι εδώ και 4 χρόνια) φοβάται λέει περισσότερο. Εκεί όμως δεν έχει την επιλογή να πάει στο κρεβάτι του γιατί συζεί με μια άλλη γυναίκα που περιμένει μωρό. Πως μπορώ να τον βοηθήσω ώστε να αποβάλλει τον φόβο; Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Απάντηση:

Αγαπητή αναγνώστρια,

Οι φόβοι δημιουργούνται πολλές φορές έπειτα από το βίωμα μιας έντονης δυσκολίας και εκφράζονται με έναν τρόπο διαφορετικό σε συνειδητό επίπεδο. Ο γιος σας, σας εκφράζει ουσιαστικά την ανησυχία του για εσάς, διότι πιθανά σας έχει δει να ζορίζεστε στο παρελθόν και έχει έγνοια να είστε καλά. Η μηδενισμός της μεταξύ σας απόστασης του εξασφαλίζει άμεσα πρόσβαση στη συναισθηματική σας κατάσταση, κι επομένως μπορεί να νιώσει ήσυχος ότι αφού είναι κοντά σας γνωρίζει ότι είστε καλά.

Ο χωρισμός σας με τον πατέρα του, μια νέα σχέση και επιπλέον ο ερχομός ενός αδερφού είναι μεγάλες αλλαγές για ένα παιδί και χρειάζονται επεξεργασία καθώς από μόνες του οδηγούν σε ανησυχίες και διαρκή ερωτήματα. Ο γιος σας αναρωτιέται πόσο σημαντικός είναι, πόσο κοντά σας μπορεί να είναι, πώς να αντιδράσει σε όλες αυτές τις αλλαγές, τι χώρο θα έχει σε λίγο που θα έρθει και το νέο μωρό και πολλά άλλα.

Η φροντίδα σας σε αυτήν, όπως και σε κάθε φάση, είναι ιδιαίτερα σημαντική. Επειδή υπάρχουν πολλά και σημαντικά θέματα τα οποία χρειάζονται χώρο για να εκφραστούν και να μην εμποδίσουν την καλή ανάπτυξη σας, είναι σημαντικό να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό που δουλεύει με παιδιά ώστε να φροντίσετε τον γιο σας και να μιλήσετε και εσείς για το πώς έχετε να σταθείτε ως μητέρα δίπλα του σε αυτήν τη φάση, φροντίζοντας ταυτόχρονα και τον εαυτό σας.

Σας ευχαριστώ.

*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v