Εντυπωσιακό θέαμα από πεφταστέρια, απόψε και αύριο το βράδυ

Εντυπωσιακό θέαμα από πεφταστέρια, απόψε και αύριο το βράδυ

Λίγο καιρό μετά τις εντυπωσιακές Περσείδες του Αυγούστου, μια νέα βροχή από πεφταστέρια, οι Ωριωνίδες, θα φωτίσει αυτές τις μέρες τον νυχτερινό ουρανό του Βόρειου Ημισφαιρίου. Και μιας και το φεγγάρι αυτήν την εποχή δεν είναι ιδιαίτερα δυνατό, οι συνθήκες είναι κατάλληλες για να βρούμε το πιο ειδυλλιακό σημείο και να απολαύσουμε το εντυπωσιακό φαινόμενο με τα παιδιά – κι ας μείνουν ξύπνια λίγο πιο αργά.

Τα συγκεκριμένα πεφταστέρια κάνουν την εμφάνισή τους κάθε φθινόπωρο από τις 2 Οκτωβρίου έως τις 7 Νοεμβρίου. Φέτος, η κορύφωσή τους είναι στις 21 και 22 Οκτωβρίου, δηλαδή απόψε και αύριο το βράδυ. Οι καλύτερες ώρες για παρατήρηση είναι λίγο μετά τα μεσάνυχτα, κοιτάζοντας προς την Ανατολή από κάποιο σημείο όπου ο ουρανός δεν είναι συννεφιασμένος. 

Οι Ωριωνίδες είναι μια μέσης έντασης βροχή διαττόντων αστέρων. Σχηματίζεται από υλικά που έχει αφήσει πίσω της η ουρά του κομήτη του Χάλεϊ και ονομάζεται έτσι, επειδή δείχνει να προέρχεται από τον αστερισμό του Ωρίωνα – και συγκεκριμένα απ’ το αστέρι Μπελτεγκέζ. Τα πεφταστέρια εισέρχονται στην ατμόσφαιρα της Γης με ρυθμό που φτάνει τα 20 ανά ώρα και ταχύτητα που φτάνει τα 67 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο. Καθώς καίγονται, αφήνουν πίσω τους έντονα ίχνη και δημιουργούν μια εντυπωσιακή εικόνα με φόντο τον νυχτερινό ουρανό.

Σημειώστε, λοιπόν, τις ευχές σας και φροντίστε να είστε γρήγοροι την ώρα που θα βρέχει αστέρια!

Αν, πάλι, χάσετε αυτή τη βροχή, μην ανησυχείτε. Σε δύο μήνες περίπου έρχονται οι... Διδυμίδες.
v