Πεντανόστιμα καλαμάρια γεμιστά με ρύζι και λαχανικά

Πεντανόστιμα καλαμάρια γεμιστά με ρύζι και λαχανικά

Το καλαμάρι είναι ένα εκλεκτό θαλασσινό που αρέσει σε μικρούς και μεγάλους. Αν και το έχουμε συνηθίσει ως κυρίως γεύμα ή μεζέ στην τηγανητή εκδοχή του – σε παναρισμένες ροδέλες – υπάρχουν και πιο ευφάνταστοι και υγιεινοί τρόποι να το απολαύσουμε. Ένας από αυτούς, είναι και τα γεμιστά καλαμάρια στο φούρνο με ρύζι και λαχανικά.

Τι χρειάζεστε

8 καλαμάρια

1 κούπα ρύζι καρολίνα

1 μεσαίο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη

Μισό φλυτζάνι πιπεριές ψιλοκομμένες (κόκκινη και πράσινη)

Μισό φλυτζάνι καρότο τριμμένο

1 ντομάτα τριμμένη στον τρίφτη

1 κουταλιά της σούπας άνηθο ψιλοκομμένο

1 κουταλιά της σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο

Λίγο δυόσμο ψιλοκομμένο

Μισό φλυτζάνι εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

2 κούπες ζωμό λαχανικών

Αλάτι

Πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Γλυκειά πάπρικα

Τι κάνετε

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς (στις αντιστάσεις πάνω-κάτω).

Κόβετε τα κεφάλια με τα πλοκάμια και πετάτε τα μάτια με το ράμφος. Καθαρίζετε καλά τα καλαμάρια μέσα-έξω και τα πλένετε με κρύο νερό. Ψιλοκόβετε τα πλοκάμια και τα αφήνετε στην άκρη για να μπουν στη γέμιση.

Σε ένα βαθύ τηγάνι, ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σωτάρετε το κρεμμύδι για 3-4 λεπτά (ή μέχρι να γίνει διάφανο). Ρίχνετε το σκόρδο, τις πιπεριές, το καρότο και τα ψιλοκομμένα πλοκάμια και σωτάρετε για 2-3 λεπτά ακόμη.

Προσθέτετε την τριμμένη ντομάτα, το ρύζι, το αλατοπίπερο, τον άνηθο, τον μαϊντανό, τον δυόσμο και τον ζωμό λαχανικών. Ανακατεύετε καλά και αφήνετε τη γέμιση να βράσει (χωρίς καπάκι) για 15 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει το ρύζι. Αν έχει πιει όλο το ζουμί και δεν έχει μαλακώσει, συμπληρώνετε με λίγο βραστό νερό.

Βγάζετε τη γέμιση απ’ τη φωτιά, γεμίζετε τα καλαμάρια και κλείνετε το άνοιγμα με μία οδοντογλυφίδα.

Σ’ ένα ταψί, βάζετε χαρτί ψησίματος, απλώνετε τα γεμισμένα καλαμάρια και ρίχνετε τη γέμιση που έχει μείνει στα κενά. Πασπαλίζετε τα καλαμάρια με αλατοπίπερο και γλυκειά πάπρικα και ρίχνετε από πάνω λίγο ελαιόλαδο.

Ψήνετε για 30 λεπτά, γυρνάτε τα καλαμάρια από την άλλη και τα αφήνετε για 10 λεπτά ακόμη.

Μόλις είναι έτοιμα, βγάζετε τις οδοντογλυφίδες και σερβίρετε με την  γέμιση για γαρνιτούρα και λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό από πάνω.

Καλή απόλαυση!

v