10 πρακτικές συμβουλές αν περιμένετε δίδυμα

10 πρακτικές συμβουλές αν περιμένετε δίδυμα

Η Αμερικανίδα blogger και μαμά 3 παιδιών εξηγεί πώς κατάφερε να τα βγάλει πέρα τους 6 πρώτους μήνες μετά την άφιξη των διδύμων της.

«Αν μου έλεγαν τις πρώτες έξι εβδομάδες, μετά την γέννηση των διδύμων, ότι θα έρθει η στιγμή που τα πράγματα θα γίνουν λίγο πιο εύκολα, δεν θα το πίστευα. Έγιναν, όμως, και τώρα οφείλω να μοιραστώ με άλλες μαμάδες που αντιμετωπίζουν την ίδια… τρέλα χρήσιμες πληροφορίες για όλα αυτά που απέκτησα και που έκανα, τα οποία βοήθησαν πραγματικά. Τι αξία έχει, άλλωστε, η γνώση αν δε μπορείς να την μοιραστείς και με άλλους;», γράφει η Naomi Hill και παραθέτει το δικό της top 10.

Όσα πρέπει να κάνετε

Δεχθείτε κάθε βοήθεια

Οι περισσότερες νέες μαμάδες θέλουν να αποδείξουν ότι τα καταφέρνουν και μόνες τους μια χαρά. Μέχρι να συνειδητοποιήσουν ότι δεν τα καταφέρνουν και χρειάζονται κάθε πιθανή βοήθεια που τους προσφέρεται. Αν θέλετε να επιβιώσετε, δεχθείτε την με όποια μορφή κι αν σας δίνεται, από πράγματα και δώρα, ψώνια και δουλειές σπιτιού, μέχρι αγκαλιές και χάδια.

Θηλάστε

Αν μπορείτε να θηλάσετε κάντε το χωρίς δεύτερη σκέψη. Με τα χρήματα που θα εξοικονομήσετε από τα γάλατα και τα μπιμπερό που θα πρέπει να αγοράσετε, θα εξασφαλίσετε περισσότερα ρούχα/παιχνίδια/είδη για τα παιδιά σας.

Βάλτε πρόγραμμα

Είναι αδύνατο να μην χάσετε «τα αυγά και τα πασχαλιά» τον πρώτο καιρό, αν δεν έχετε κάποιο πρόγραμμα ταΐσματος, μπάνιου, ύπνου κ.λ.π. Επίσης, αν έχετε κι άλλο μεγαλύτερο παιδί, ίσως έχει έρθει η ώρα για παιδικό σταθμό, για να κερδίσετε λίγο χρόνο παραπάνω για τα μωρά.

Να είστε ρεαλίστριες

Να θέτετε στόχους και προκλήσεις για τον εαυτό σας που μπορείτε να πετύχετε. Το γυμναστήριο τρεις φορές την εβδομάδα τον πρώτο καιρό, για παράδειγμα, είναι ένας μη ρεαλιστικός στόχος. Τα ψώνια στο σούπερ μάρκετ με το καρότσι, όμως, γίνονται.

Ενημερωθείτε

Μάθετε τι μπορεί να σας προσφερθεί από το κράτος ή από διάφορες ομάδες ως «bonus» για τα παιδιά σας –π.χ. επιδόματα, ελεύθερη είσοδος σε μουσεία, δημιουργική απασχόληση για μωρά από θεατρικές ομάδες. Έχετε τα μάτια σας ανοιχτά (και διαβάζετε Mama365).

Όσα πρέπει να αγοράσετε

«Στενό» καροτσάκι βόλτας

Επιλέξτε ένα καροτσάκι για τα δίδυμά σας, το οποίο να χωρά να περνά από στενές πόρτες – δεν φαντάζεστε πόσες στενές πόρτες θα συναντήσετε στις βόλτες σας.

Παιχνίδια

Δύο εξαιρετικά παιχνίδια για να απασχολήσουν τα μωρά σας μέχρι να γίνουν 18 μηνών είναι τα εξής:

- Jumberoo της Fisher Price: Είναι ουσιαστικά ένα καθισματάκι-κουνάκι με πολλά παιχνίδια για να απασχοληθεί το παιδί που κάθεται.

- Χαλάκι για παιχνίδι (όπως αυτά), στα οποία μπορείτε να αφήσετε τα μωρά χωρίς να ανησυχείτε ότι θα πέσουν.

Βαλιτσάκι πρώτης ανάγκης

Φροντίστε το φαρμακείο του σπιτιού σας να είναι καλά εξοπλισμένο με τα επιτρεπόμενα φάρμακα για μωρά αλλά και ένα θερμόμετρο – ειδικά αν έχετε και μεγαλύτερα παιδιά, είναι σχεδόν αδύνατον να μην κολλήσουν κάποια εποχική γρίπη τα μωρά σας.

Τα απαραίτητα του απογαλακτισμού

Όταν περνά το διάστημα της διατροφής αποκλειστικά με γάλα, θα χρειαστείτε ένα σωρό πράγματα για το φαγητό τους, όπως κουταλάκια για φαγητό, μουλτι-μίξερ, δοχεία τροφίμων που καταψύχονται με ασφάλεια και μερικά βαζάκια με έτοιμη τροφή για μωρά, τα οποία απλά ζεσταίνετε – για τις μέρες που θέλετε να πάτε βόλτα και δεν προλαβαίνετε να μαγειρέψετε.

Και κάτι για την μαμά…

Είτε πρόκειται για ένα νέο κούρεμα, ένα φόρεμα ή μια νύχτα με τις φίλες σας, για να είστε χαρούμενη (και μαζί με εσάς και η υπόλοιπη οικογένεια) σας αξίζει να «αγοράσετε» λίγο ελεύθερο χρόνο για να ξεκουραστείτε και να διασκεδάσετε.

Πηγή: iVillage

Διαβάστε πώς περιγράφει την εμπειρία της η μαμά διδύμων Βίκυ Νάκου, Βγαίνοντας από το μαιευτήριο με δίδυμα, στο blog της, «Δίδυμη Ευτυχία»

v