Λέγοντας μια ιστορία…

Λέγοντας μια ιστορία…

Το τέλος του καλοκαιριού μάς επαναφέρει στα χειμερινά προγράμματα ύπνου και στις βραδινές συνήθειες διαβάσματος με τα παιδιά μας.

Είναι κοινή διαπίστωση πια ότι τα παιδιά από μωρά απολαμβάνουν να κάθονται στην αγκαλιά μας ενώ τους δείχνουμε εικόνες βιβλίων και τους μιλάμε γι’ αυτές. Η σημασία των εικονογραφημένων βιβλίων είναι μεγάλη και η ποικιλία τους τεράστια. Λέγοντας στο παιδί μια ιστορία, το προετοιμάζουμε να αγαπήσει το βιβλίο και να δει τη γνώση σαν ένα όμορφο ταξίδι.

Πώς θα το πετύχετε;

Μιλάτε στο παιδί συνεχώς

Παρόλο που το παιδί μπορεί να μην καταλαβαίνει τα λόγια μας, δεν υπάρχει λόγος να του μιλάμε μωρουδιακά. Του μιλάμε καθαρά και συγκεκριμένα για όσα κάνει ή για όσα κάνουμε εμείς γι’ αυτό. Μεγαλώνοντας το παιδί μπορεί να συμμετέχει στις οικιακές δουλειές, ενθαρρύνοντας το να τις περιγράφει.

Δώστε προσοχή στα αγαπημένα του βιβλία

Προτού ακόμη συμπληρώσει τον πρώτο χρόνο της ζωής του, το παιδί πρέπει να έχει τα πρώτα του βιβλία από σκληρό χαρτόνι ή από ύφασμα. Όσο κουραστικό (και καμιά φορά βαρετό) μπορεί να είναι, είναι σημαντικό να διατηρήσετε τον ενθουσιασμό σας όταν του διαβάζετε το ίδιο βιβλίο ξανά και ξανά - τα παιδιά άλλωστε μαθαίνουν από την επανάληψη.

Δώστε του τον πρωταγωνιστικό ρόλο

Καθώς του διαβάζετε, μπορείτε να στήσετε ένα θεατρικό παιχνίδι και να δώσετε στο παιδί τον ρόλο του πρωταγωνιστή της ιστορίας. Ρωτήστε το: «τι θα έβλεπες αν ήσουν πουλί;», «τι θα γινόταν αν τραγουδούσες σαν ένα τζιτζίκι;». Ο παππούς των παιδιών μου είχε την ιδέα να ντύνει τα κορίτσια μου καπετάνισσα και πειρατή με ποδιές κουζίνας και να αναποδογυρίζει δύο αποθηκευτικά μπαούλα μετατρέποντας τα σε καράβια. Έτσι βίωναν τη συγκίνηση μιας θαλασσινής περιπέτειας.

Ενθαρρύνετε το παιδί να σας πει μια ιστορία

Όταν το παιδί θα πλησιάζει τα δύο του χρόνια, είναι πια καιρός για ακόμη περισσότερα βιβλία. Μπορείτε να του ζητήσετε να διαλέξει μια εικόνα που του αρέσει και να την κόψει μόνο του με ένα ψαλιδάκι. Μετά ζητήστε του να σας πει μια ιστορία, ενώ εσείς μπορείτε να την γράφετε καθώς την ακούτε. Είναι ιδιαίτερα διασκεδαστικό να φτιάξετε ένα κολάζ με τις εικόνες που έχει κόψει το παιδί. Κάντε του ερωτήσεις σχετικές με την ιστορία, ρωτήστε το ποια θα μπορούσε να ήταν η συνέχειά της ή πώς θα εξελισσόταν αν τα πράγματα συνέβαιναν κάπως αλλιώς.

Δώστε έμφαση στη μυθολογία

Είναι πρωταρχικής σημασίας το παιδί να έρθει σε επαφή με τη μυθολογία της χώρας του από τα πρώτα του ήδη χρόνια. Δώστε του την ευκαιρία να πολεμήσει μαζί με τον Ηρακλή τις στυμφαλίδες όρνιθες, να αντιμετωπίσει μαζί με τον Θησέα τον Μινώταυρο, να ταξιδέψει μαζί με τους αργοναύτες. Η γνώση της μυθολογίας θα διδάξει στα παιδιά ότι η ζωή απαιτεί αγώνα και θάρρος.

Μην ξεχνάτε

• Κάθε παιδί έχει τον δικό του ρυθμό ανάπτυξης.
• Αποφύγετε την τηλεόραση -τουλάχιστον μέχρι να γίνει 5 χρονών- και ενθαρρύνετέ το να ακούσει παραμύθια και παιδικά τραγούδια από το ραδιόφωνο ή από τη γιαγιάς και τον παππού.
• Καθώς θα μεγαλώνει, βρείτε τον χρόνο να διαβάζετε στο παιδί καθημερινά κι όχι μόνο πριν πέσει για ύπνο.

Διαβάστε ακόμα πώς να επιλέγετε βιβλία για το παιδί και πώς να τα διαβάζετε, βρείτε 6 βιβλία για μωρά και θυμηθείτε τα αγαπημένα βιβλία των παιδικών μας χρόνων.

B..................................................................................................................

  

 

 

 

 


 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v