Πώς θα βοηθήσετε το πρωτότοκό σας να γίνει ένας καλός μεγάλος αδελφός

Πώς θα βοηθήσετε το πρωτότοκό σας να γίνει ένας καλός μεγάλος αδελφός

Τα πρωτότοκο μας είναι μεγαλωμένο σαν μοναχοπαίδι. Έχει συνηθίσει να έχει όλα τα μάτια και τα φώτα στραμμένα πάνω του ενώ δεν έχει μάθει να μοιράζεται – ούτε ανθρώπους, ούτε αντικείμενα!

Αυτός είναι και ο λόγος, άλλωστε, που όταν έρχεται στην οικογένεια ένα δεύτερο παιδί παθαίνει σοκ! Τις περισσότερες φορές νιώθει ζήλια και ανταγωνισμό και ίσως και αντιπάθεια προς το νέο μέλος που ήρθε και του έκλεψε τη δόξα.

Ωστόσο, μπορούμε να προετοιμάσουμε το έδαφος, εξασφαλίζοντας πως το πρωτότοκό μας θα γίνει ένας καλός και χαρούμενος μεγάλος αδελφός.

Η τέχνη του να μοιράζεσαι…

Δεν είναι εύκολο για ένα παιδί που είναι κατεξοχήν εγωκεντρικό να μάθει να μοιράζεται με χαρά. Πόσο μάλλον για ένα παιδί που μεγαλώνει χωρίς αδέλφια και έχει μάθει να τα έχει όλα δικά του! Ωστόσο, το να μοιράζεσαι είναι… μία τέχνη που διδάσκεται. Μπορείτε να το φέρνετε σε επαφή με άλλα συνομήλικα παιδιά αλλά και να μοιράζεστε τα πάντα στο σπίτι.

Μια οικογένεια τους χωράει όλους!

Είναι πιθανόν το πρώτο παιδί να αισθάνεται ανεπιθύμητο όταν εμφανίζεται το δεύτερο. Για να αποφευχθεί αυτό, πρέπει να γνωρίζει πως μια οικογένεια τους χωράει όλους και πως κάθε μέλος έχει τον ρόλο του, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του. Επιπλέον, είναι καλό να του γίνει ξεκάθαρο από νωρίς πως θα αναλάβει ακόμα πιο σημαντικό και υπεύθυνο ρόλο με την έλευση του νέου μέλος, ώστε να μην νιώσει πως χάνει την αξία και τη σημαντικότητά του.  

Η αγάπη δεν μοιράζεται αλλά πολλαπλασιάζεται

Είναι σημαντικό να καταλάβει ένα παιδί πως όταν θα έρθει δεύτερο παιδί στην οικογένεια, η αγάπη των γονιών του δεν θα μοιραστεί στα δύο αλλά θα πολλαπλασιαστεί. Για να του γίνει κατανοητό, φέρτε του ως παράδειγμα τους νέους του φίλους. Κάθε φορά που μπαίνει ένας νέος άνθρωπος στη ζωή του δεν αγαπά τους υπόλοιπους λιγότερο.

Προσφέρουμε τη βοήθειά μας σε όσους τη χρειάζονται

Όταν ένα παιδί μαθαίνει να προσφέρει και να βοηθάει τους άλλους, γίνεται λιγότερο εγωκεντρικό και περισσότερο ώριμο. Μαθαίνει πως ο κόσμος δεν γυρίζει γύρω από τις δικές του ανάγκες, ενώ μαθαίνει να ευαισθητοποιείται και να ανακουφίζει τον πόνο των άλλων. Έτσι, του είναι πολύ πιο εύκολο να προσαρμοστεί στην ιδέα ενός δεύτερου παιδιού στο σπίτι, και μάλιστα θα γίνει ένα πολύ καλό αδελφάκι.

Πώς να εκφράζει τα συναισθήματά του

Αυτό είναι ίσως ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα για να διδάξετε στο πρώτο παιδί. Όταν το δεύτερο παιδί γεννιέται, μπορεί να οδηγήσει σε πολλά μικτά συναισθήματα. Το πρώτο παιδί πρέπει να γνωρίζει ότι οι γονείς του θα είναι πάντα εκεί για να το ακούσουν. Είναι πιο υγιές να μπορεί να εκφράσει με λόγια τα συναισθήματά του, παρά να τσιμπάει ή να χτυπάει κρυφά το μωρό.

Να μπορεί να χειρίζεται κάτι εύθραυστο

Τα νεογέννητα μωρά είναι εύθραυστα. Oι γονείς θα πρέπει να ενθαρρύνουν το πρώτο παιδί να έχει άμεση επαφή με το νέο του αδελφάκι, χωρίς να ανησυχείτε πως μπορεί να το βλάψει άθελά του. Είναι πολύ σημαντικό να του δείξετε εμπιστοσύνη τις πρώτες μέρες γι' αυτό δείξτε του τον σωστό τρόπο.

Φωτογραφίες: brightside.me

v