«Τριτογενές κάπνισμα»: Οι κίνδυνοι για τα παιδιά και η σημαντικότητα του αντικαπνιστικού νόμου

«Τριτογενές κάπνισμα»: Οι κίνδυνοι για τα παιδιά και η σημαντικότητα του αντικαπνιστικού νόμου

Όλοι γνωρίζουμε για το παθητικό κάπνισμα και τους κινδύνους που κρύβει. Όταν πρόκειται για τα παιδιά, μάλιστα, τα οποία ανήκουν σε μία ιδιαίτερα ευάλωτη και ευαίσθητη ομάδα, το παθητικό κάπνισμα ενδέχεται να προκαλέσει αναπνευστικά προβλήματα. Εξίσου σοκαριστικό είναι το εύρημα μελετών που αποδεικνύουν πως τα παιδιά εμφανίζουν 3 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου των πνευμόνων, όταν αναπνέουν τον καπνό άλλων, ανεξάρτητα από το αν θα καπνίσουν στην ενήλικη ζωή τους.

Ωστόσο, εκτός από το παθητικό κάπνισμα το οποίο είναι ευτυχώς γνωστό, υπάρχει και ο κίνδυνος του «Τριτογενούς καπνίσματος» ο οποίος, αν και εξίσου επιβλαβής, δεν είναι ευρέως διαδεδομένος.

Τι είναι το «Τριτογενές κάπνισμα»

Το «Τριτογενές Κάπνισμα» είναι ένας νέος επιστημονικός ορισμός ο οποίος περιγράφει την έκθεση των ανθρώπων στο αόρατο και τοξικό μείγμα αερίων και μορίων που επικάθεται στα μαλλιά και στα ρούχα των καπνιστώνστα έπιπλα και στο πάτωμα. Με γνώμονα τη δημόσια υγεία και ειδικά την υγεία των παιδιών μας, η αντιμετώπιση του τριτογενούς καπνίσματος αποτελεί επιτακτική ανάγκη και αναμένεται να διαμορφώσει σημαντικά την συμπεριφορά μας.

Κλείνοντας την πόρτα της κουζίνας για να καπνίσουμε, δεν προστατεύουμε τα παιδιά

Όπως διευκρινίζει ο γνωστός παιδίατρος Δρ. Philip Ladringan, «το βασικό μήνυμα είναι ότι όταν κλείνουμε την πόρτα της κουζίνας για να καπνίσουμε μακριά από τα παιδιά, δεν τα προστατεύουμε από τις συνέπειες του τσιγάρου. Υπάρχουν καρκινογόνα στοιχεία σε αυτόν τον τριτογενή καπνό και ο κίνδυνος του καρκίνου ελλοχεύει για όλους τους ανθρώπους, όλων των ηλικιών, που έρχονται σε επαφή μ' αυτόν».

Όταν επισκεπτόμαστε μέρη καπνιστών, μπορεί να βλάψουμε τα παιδιά ακόμα κι αν δεν καπνίζουμε οι ίδιοι

Όταν ένας παθητικός καπνιστής που δεν καπνίζει βρεθεί σε ένα μέρος στο οποίο καπνίζουν οι άλλοι, θα έρθει σε επαφή όχι μόνο με τον καπνό, εκθέτοντας σε κίνδυνο τον εαυτό του, αλλά τα ρούχα και τα μαλλιά του θα εκτεθούν στο αόρατο και τοξικό μείγμα του τσιγάρου. Επιστρέφοντας, λοιπόν, στο σπίτι του, ενδέχεται να μολύνει το παιδί του όταν το πάρει αγκαλιά.

Δεν πρέπει να καπνίζουμε στο αυτοκίνητο με ανοιχτά παράθυρα

«Όταν τα παιδιά βρίσκονται εκτός σπιτιού, ίσως καπνίζουν. Όπως και στο αυτοκίνητο, όταν οι γονείς βάζουν στο παιδί τη ζώνη ασφαλείας στο πίσω κάθισμα, ανοίγουν το παράθυρο και καπνίζουν, νομίζουν ότι όλα είναι εντάξει επειδή τα παιδιά τους δεν γίνονται παθητικοί καπνιστές», μας λέει ο παιδίατρος Dr. Winickoff. «Μέγα λάθος. Γι΄αυτό χρειαζόμασταν έναν όρο προκειμένου να περιγράψουμε τις αόρατες τοξίνες του καπνού».

Ο τριτογενής καπνός είναι αυτό που μυρίζουμε όταν ένας καπνιστής μπει σε έναν μικρό κλειστό χώρο, ακόμα και όταν έχει σβήσει το τσιγάρο του ή όταν μπαίνουμε σε ένα δωμάτιο όπου κάποιοι κάπνιζαν πριν. «Η μύτη μας δεν ψεύδεται. Αυτά τα στοιχεία είναι τόσο τοξικά, ώστε το μυαλό σου σε προειδοποιεί: Απομακρύνσου.»

Γιατί είναι σημαντική η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου

Όπως προκύπτει από τα παραπάνω στοιχεία, λοιπόν, η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου είναι μείζονος σημασίας! Δεν αρκεί να μην καπνίζουμε στο σπίτι ή το αυτοκίνητο, κάνοντας ό,τι περνάει από το χέρι μας να προστατεύσουμε τα παιδιά μας! Είναι εξίσου σημαντικό να μπορούμε να επισκεπτόμαστε μέρη τα οποία δεν θα αποτελούν κίνδυνο για την υγεία των παιδιών λόγω του καπνού.

Είτε πρόκειται για εστιατόρια ή άλλου είδους ψυχαγωγικά μαγαζιά, είτε για δημόσιες υπηρεσίες, σχολεία και νοσοκομεία, πρέπει να είμαστε βέβαιοι πως ο χώρος δεν έχει τοξικά αέρια από τον καπνό του τσιγάρου κάποιου καπνιστή.

Πώς θα προστατεύσουμε τα παιδιά από το τσιγάρο

Για να μην εκτίθενται τα παιδιά στους κινδύνους του τσιγάρου με κανέναν δυνατό τρόπο, οι γονείς πρέπει:

  • Να μην καπνίζουν ποτέ μέσα στο σπίτι ή το αυτοκίνητο.
  • Να ενημερώνουν τους επισκέπτες ότι το κάπνισμα επιτρέπεται μόνο στο μπαλκόνι ή στον κήπο.
  • Να αλλάζουν ρούχα όταν επιστρέφουν στο σπίτι.  
  • Να πλένουν σχολαστικά τα χέρια τους πριν έρθουν σε επαφή με το παιδί.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v