«Άδειασα μια οδοντόκρεμα για να δείξω στην κόρη μου τι κάνει το bullying»

«Άδειασα μια οδοντόκρεμα για να δείξω στην κόρη μου τι κάνει το bullying»

Τα τελευταία χρόνια ακούμε για όλο και περισσότερα περιστατικά bullying που συμβαίνουν στα σχολεία. Κάποιες φορές οι καταστάσεις ξεφεύγουν από τον έλεγχο και οι μαθητές δέχονται σωματική βία και τραυματίζονται. Ωστόσο, υπάρχουν και περιπτώσεις - που σπάνια ακούγονται - λεκτικής βίας που πληγώνουν εξίσου τα παιδιά. Γιατί οι λέξεις έχουν τεράστια δύναμη και αφήνουν σημάδια που δύσκολα εξαφανίζονται. Έχοντας αυτό στο μυαλό της, μια μαμά αποφάσισε να δώσει στην κόρη της ένα πολύτιμο μάθημα για το bullying, χρησιμοποιώντας ένα παράδοξο παράδειγμα με μία… οδοντόκρεμα.

«Η κόρη μου φέτος πήγε για πρώτη φορά στο γυμνάσιο. Ένα καινούριο κεφάλαιο ξεκίνησε στη ζωή της και γι’ αυτό θεώρησα απαραίτητο να της δώσω ένα μάθημα ζωής, το οποίο εύχομαι να την ακολουθεί για πάντα.

Τις προάλλες πριν κοιμηθεί, της πρότεινα να αδειάσει ένα σωληνάριο οδοντόκρεμας σ’ ένα πιάτο. Έπειτα και αφού το έκανε, της ζήτησα να βάλει το περιεχόμενο της οδοντόπαστας πίσω στην θέση του.

 ''Μα, δεν μπορώ…Δεν θα είναι όπως πριν...'' μου είπε με παραπονεμένο ύφος, ενώ εγώ απλά την κοιτούσα ήρεμα να προσπαθεί. Και αφού περίμενα λίγο, της είπα:
 

''Θα ήθελα να θυμάσαι αυτό το πιάτο με την σκορπισμένη οδοντόκρεμα για το υπόλοιπο της ζωής σου. Τα λόγια μας έχουν τεράστια δύναμη και τώρα που πηγαίνεις στο γυμνάσιο θα το συνειδητοποιείς ολοένα και περισσότερο. Θα δεις ότι οι λέξεις έχουν την δύναμη να συκοφαντήσουν, να υποτιμήσουν αλλά και να πληγώσουν κάποιον άλλο. Έχουν και την δύναμη όμως να εμπνεύσουν, να ενθαρρύνουν, να γιατρεύσουν, αλλά και να εκφράσουν αγάπη.

Αυτή την εβδομάδα δεν σκέφτηκα τα λόγια μου και πλήγωσα κάποιον. Ακριβώς όπως συμβαίνει και με την οδοντόκρεμα, μόλις οι λέξεις φύγουν από το στόμα σου δεν μπορείς να τις πάρεις πίσω. Πάντα να διαλέγεις τα λόγια σου προσεκτικά. Όταν γύρω σου βλέπεις τους άλλους να μην σκέφτονται τι λένε, εσύ πάντα να είναι προσεκτική.

Από σήμερα το βράδυ εύχομαι να είσαι ο άνθρωπος που με τα λόγια του θα δίνει κουράγιο στους άλλους. Να είσαι ευγενική και συμπονετική. Να χρησιμοποιείς λέξεις που θα θεραπεύουν και θα μοιράζουν αγάπη σε όσους το χρειάζονται. Και στο τέλος, θα με θυμηθείς, δεν θα το μετανιώσεις.''»

Πηγή: popsugar.com

 

v