6 θυσίες που έκαναν οι μανάδες μας και δεν τις πήραμε καν χαμπάρι

6 θυσίες που έκαναν οι μανάδες μας και δεν τις πήραμε καν χαμπάρι

Όταν ήμασταν παιδιά, δεν καταλαβαίναμε τις αυτοθυσίες των μαμάδων μας. Τα έκαναν όλα να φαίνονται τόσο εύκολα και φυσιολογικά, που στο μυαλό μας ήταν απλά η καθημερινότητά μας. Ωστόσο, όταν μεγαλώσαμε και γίναμε κι εμείς μαμάδες, καταλάβαμε όλα όσα θυσίαζε η δική μας για εμάς! Αυτά που μας έδινε δεν ήταν δεδομένα όπως νομίζαμε – τα έκανε επειδή η αγάπη της για εμάς ήταν τεράστια και ήθελε να μας παρέχει πάντα το καλύτερο. Με όποιο προσωπικό της κόστος.

Μας παρείχαν το καλύτερο, ακόμα κι αν στερούνταν τα πάντα

 

Πολλές φορές βλέπαμε την μητέρα μας να τρώει τα αποφάγια μας, να έχει τα ίδια ρούχα στην ντουλάπα της για χρόνια ή να αρνείται ευγενικά εξόδους με τις φίλες της για να μας συνοδεύσει σε κάποιο παιδικό πάρτι. Κι όλες αυτές τις φορές, η συμπεριφορά της μας φαινόταν φυσιολογική και αναμενόμενη. Το να βάζει σε δεύτερη μοίρα τις προσωπικές της ανάγκες ήταν κάτι δεδομένο για εμάς. Ωστόσο, τώρα που είμαστε στη θέση της, καταλαβαίνουμε πως όλα αυτά που έκανε ήταν μικρές, καθημερινές θυσίες για να μην μας λείψει τίποτα. Η προτεραιότητά της ήμασταν πάντα εμείς, αλλά το έκανε να φαίνεται τόσο εύκολο, που αν καμιά φορά την βλέπαμε να δακρύζει χωρίς λόγο, δεν καταλαβαίναμε γιατί.

Advertisement
 
 
 
 

Θυσίαζαν τον ύπνο τους για να μπορούμε να κάνουμε όνειρα

Μια μαμά, και ειδικά όταν είναι εργαζόμενη, συχνά νιώθει εξαντλημένη. Οι καθημερινές της υποχρεώσεις είναι πολλές και οι ώρες ξεκούρασης ελάχιστες. Κι αυτό, το μάθαμε αφού γίναμε κι εμείς μητέρες. Σήμερα, λοιπόν, μπορούμε να καταλάβουμε πως η μητέρα μας θυσίαζε τον ύπνο της και την ξεκούρασή της ώστε να μπορούμε να εμείς να ζούμε άνετα, σε ένα ήρεμο και τακτοποιημένο περιβάλλον και έχοντας μπροστά μας έναν δρόμο γεμάτο ευκαιρίες. Το διάβασμα, οι ξένες γλώσσες ή οι πολλές δραστηριότητες που επιλέγαμε μας έδωσαν την ευκαιρία να μεγαλώσουμε όμορφα κάνοντας μεγάλα όνειρα για τη ζωή μας! Και η πραγματοποίησή τους, ήταν η δικαίωση της μαμά μας.

Άφηναν τα πάντα για να μας φροντίσουν όταν ήμασταν άρρωστοι

Δεν είχε σημασία αν δούλευαν, αν έπρεπε να τακτοποιήσουν εκκρεμότητες του σπιτιού ή αν είχαν προγραμματίσει κάτι σημαντικό – όταν αρρωσταίναμε, παρατούσαν τα πάντα για να είναι δίπλα μας! Το πιο σπουδαίο, όμως, είναι πως το έκαναν με αγάπη και τρυφερότητα. Δεν μας φρόντιζαν επειδή έπρεπε, αλλά επειδή ήθελαν!  

Συχνά παραμελούσαν τους φίλους τους

Είχα ακούσει πολλές φορές τη μαμά μου να μιλάει στο τηλέφωνο με τις φίλες της και να τους λέει «όχι» σε κάποια πρόσκλησή τους. Ακόμα περισσότερες φορές, πάλι, άκουγα τις φίλες της να παραπονιούνται και να γκρινιάζουν που τις έχει παραμελήσει. Τότε, δεν καταλάβαινα τι ακριβώς συνέβαινε… Σήμερα, όμως, ξέρω πως η μητέρα μου παραμελούσε τους φίλους της για να μπορεί να είναι καλή μαμά.

Μας έδιναν πάντα το τελευταίοι κομμάτι φαγητού

Όταν περίσσευε φαγητό που μας άρεσε, ακόμα κι αν εκείνη είχε φάει το 1/10 από εμάς, φύλαγε πάντα την τελευταία μερίδα για να μας την μοιράσει. Δεν σκεφτόταν ποτέ την δική της πείνα ή απόλαυση. Και μπορεί σήμερα να μην αντιλαμβάνομαι την πράξη της ως θυσία αφού το ίδιο κάνω κι εγώ, όμως βαθιά μέσα μου ξέρω πως αυτές οι μικρές λεπτομέρειες την έκαναν στα μάτια μου την «καλύτερη μαμά του κόσμου».

Οι προσωπικές τους στιγμές ήταν πολυτέλεια

Όλοι γνωρίζουμε πόσο πολύτιμη είναι η ιδιωτικότητά μας και ο προσωπικός μας χρόνος. Όλοι, επίσης, τον ζητάμε και τον διεκδικούμε ώστε να βρίσκουμε την ηρεμία και την ισορροπία μέσα μας. όλοι, εκτός από τις μαμάδες μας… Δεν είναι τυχαίο που λένε πως οι μαμάδες, όταν έχουν μικρά παιδιά, δεν πάνε ούτε στην τουαλέτα μόνες τους! Μία συνθήκη που μπορεί με τα χρόνια να αλλάζει μορφές, αλλά η ουσία παραμένει σταθερή: για μία μητέρα, οι προσωπικές στιγμές ήταν πολυτέλεια.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v