8 ερωτήσεις για να μάθετε αν ο γάμος σας θα κρατήσει για πάντα

8 ερωτήσεις για να μάθετε αν ο γάμος σας θα κρατήσει για πάντα

Όταν παντρευόμαστε, ίσως να μην γνωρίζουμε αν θα μοιραστούμε, όντως, την υπόλοιπη ζωή μας με τον σύντροφό μας, αλλά σίγουρα το ευχόμαστε. Βέβαια, μια κουβέντα είναι αυτή, αφού τα εμπόδια που βρίσκουμε στον δρόμο για την μακροημέρευση του γάμου μας είναι πολλά και, συχνά, μοιάζουν βουνό. Παρ’ όλ’ αυτά, υπάρχουν κάποια εμπόδια πιο ζόρικα από άλλα που αν τα έχουμε ξεπεράσει μπορούμε να νιώθουμε σίγουροι ότι θα «το ζήσουμε» πλήρως και όσο πάει.

Για να δείτε, λοιπόν, αν ο γάμος σας είναι σε καλό δρόμο, δεν έχετε παρά να κάνετε στον εαυτό σας τις παρακάτω ερωτήσεις: 

Μοιράζεστε τα οικογενειακά βάρη;

Απο τη στιγμή που έχετε παντρευτεί, σημαίνει ότι έχετε κάνει ή θέλετε να κάνετε οικογένεια. Είτε δουλεύετε και οι δύο – που είναι σύνηθες πλέον – είτε όχι, τα οικογενειακά βάρη (από τις δουλειές του σπιτιού, μέχρι τη φροντίδα των παιδιών) μπορεί να γίνουν αβάσταχτα αν τα επωμιστεί μόνο ένας. Και φυσικά, να δημιουργήσουν ρήγμα στα θεμέλια του γάμου. Αν, όμως, γίνει σωστός επιμερισμός, αποτρέπετε κάθε μελλοντική γκρίνια ή απογοήτευση.

Παίρνετε τις αποφάσεις σας από κοινού;

Όταν μια σχέση σοβαρεύει αρκετά  – από τη συγκατοίκηση, ακόμη – προκύπτουν όλο και περισσότερα ζητήματα που αφορούν και τους δύο συντρόφους, λίγο πιο πολύπλοκα από το ποια σειρά θα δουν το βράδυ. Είναι, λοιπόν, σημαντικό, οι αποφάσεις για τέτοια ζητήματα να λαμβάνονται από κοινού, ύστερα από συζήτηση και συνεννόηση, ώστε να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις και κανείς να μη νιώθει «καπελωμένος».

Μοιράζεστε όσα νιώθετε ή σκέφτεστε;

Δεν είναι τόσο εύκολο όσο ακούγεται – ειδικά για κάποιους χαρακτήρες – αλλά οι πετυχημένες σχέσεις που διαρκούν πολύ βασίζονται στην ειλικρίνεια και τη διατήρηση μιας ανοιχτής γραμμής επικοινωνίας μεταξύ των συντρόφων. Αναρωτηθείτε αν μιλάτε αρκετά με τον σύντροφό σας για όσας σας απασχολούν, αν γνωρίζετε πως νιώθει και αν του έχετε εκμυστηρευτεί όλα όσα θα έπρεπε να ξέρει για εσάς. Αν όχι, ξεκινήστε άμεσα πριν αρχίσει η αποξένωση.

Νιώθετε ασφάλεια ο ένας δίπλα στον άλλον;

Καμία σχέση δεν μπορεί να μακροημερεύσει αν ο ένας από τους δύο δεν αισθάνεται σιγουριά δίπλα στον άλλον. Αν δε νιώθει, δηλαδή, πως ο σύντροφός του θα είναι το στήριγμά του σε κάθε τι, οι προτεραιότητές του είναι αυτές που πρέπει να είναι και το μυαλό του δεν τρέχει κάπου αλλού. Φροντίστε, λοιπόν, από νωρίς να μην αφήσετε κανένα περιθώριο για αμφιβολίες που μπορεί να εξελιχθούν σε φοβίες και να προκαλέσουν σκηνές με την πρώτη αφορμή.

Αποδέχεστε ο ένας τον άλλον όπως είναι;

Ένας από τους γρίφους που βασανίζουν κάθε σχέση είναι και το κατά πόσο μπορεί κάποιος από τους δύο να αλλάξει – ειδικά όταν υπάρχουν εμφανή σημάδια ασυμβατότητας και ασυμφωνίας. Αν τα εμπόδια δεν είναι ανυπέρβλητα, ο καλύτερος δρόμος είναι εκείνος της αμοιβαίας αποδοχής. Μπορεί να μοιάζει πιο δύσβατος, αλλά τελικά είναι απελευθερωτικός, αποτρέπει τις μικρότητες και επιτρέπει στη σχέση να δυναμώσει με τον καιρό.

Αντιμετωπίζετε ενωμένοι κάθε τι που προκύπτει;

Η καθημερινότητα μέσα σε έναν γάμο είναι αμείλικτη και τα ζητήματα που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης και «κοινής γραμμής» προκύπτουν, πολλές φορές, το ένα μετά το άλλο. Για να τ’ αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά και χωρίς παρεξηγήσεις, πρέπει να συνεννοείστε με τα μάτια και να μην αφήνετε την ενότητά σας να διασπάται, ειδικά από παρεμβάσεις τρίτων – π.χ. πεθερικά. Αλλιώς, οι γκρίνιες γίνονται καθημερινή υπόθεση χωρίς να το καταλάβετε. 

Μαθαίνετε ο ένας απ’ τον άλλον;

Ένα από εκείνα τα στοιχεία που μας δένουν με έναν άνθρωπο και μας κρατούν κοντά του είναι και ο θαυμασμός, η αίσθηση ότι μαθαίνουμε από εκείνον και δίπλα του γινόμαστε καλύτεροι. Είναι πολύ σημαντικό σε μια σχέση, οι δύο σύντροφοι να νιώθουν ότι εξελίσσονται παράλληλα ως ζευγάρι, ως γονείς, αλλά και ως άνθρωποι. Έτσι μόνο, είναι σε θέση να φτιάξουν ένα δημιουργικό οικογενειακό περιβάλλον για ‘κείνους και τα παιδιά τους.

Πως είναι η σεξουαλική σας ζωή;

Είναι γεγονός ότι ο χρόνος που περνά και η καθημερινή τριβή με τον άλλον, μπορούν να έχουν δυσάρεστες συνέπειες για τη σεξουαλική ζωή δύο συντρόφων, τη σχέση τους και τελικά, τον γάμο. Όσο δύσκολο και αν είναι μερικές φορές, όσο και αν η κούραση κι η ρουτίνα πλήττουν το ρομαντικό στοιχείο και αφαιρούν το μυστήριο από τη σχέση σας, πρέπει να βρίσκετε τρόπους να διατηρείτε τη φλόγα ζωντανή. Μόνο έτσι θα αντέξει ο γάμος σας στον χρόνο.  

v