Να εκπαιδεύετε τα παιδιά με παιχνίδια και όχι με φορτωμένο από δραστηριότητες πρόγραμμα

Να εκπαιδεύετε τα παιδιά με παιχνίδια και όχι με φορτωμένο από δραστηριότητες πρόγραμμα

Η εποχή μας, όπως έχουμε πει κι άλλες φορές, δεν έχει καμία σχέση με 30 ή 60 χρόνια πριν. Τα παιδιά μας, λόγω των σύγχρονων κινδύνων και των αστικών δομών, δεν παίζουν πια όπως παλιά. Δεν συναντιούνται συχνά στις γειτονιές να παίξουν στις αλάνες. Συχνά, στερούνται την ανεμελιά και την ελευθερία. Το παιχνίδι τους, όταν δεν αντικαθίσταται από πολλές και διαφορετικές δραστηριότητες, περιορίζεται σε ένα διαμέρισμα υπό τον έλεγχο των γονιών τους ενώ οι ηλεκτρονικές συσκευές πρωταγωνιστούν.

Ωστόσο, αυτό που τελικά πετυχαίνουμε είναι να τους στερούμε την παιδικότητά τους αλλά και την ευκαιρία να διαμορφώσουν τον χαρακτήρα τους ή να καλλιεργήσουν τη δημιουργικότητά τους μέσα από αυτό που ξέρουν (και πρέπει) να κάνουν καλύτερα: το παιχνίδι!

Ας ενθαρρύνουμε, λοιπόν, τα παιδιά να μάθουν τον εαυτό τους και τον κόσμο παίζοντας και όχι μέσα από ένα φορτωμένο και εξαντλητικό πρόγραμμα δραστηριοτήτων.

Θέατρο στο σπίτι

Το θέατρο και γενικά η τέχνη είναι ο καλύτερος δρόμος για την διαμόρφωση ελεύθερων ανθρώπων με ευαισθησίες, φαντασία και ουσιαστική παιδεία.  «Ο σκοπός της τέχνης είναι να δώσει σχήμα στη ζωή» έλεγε ο Σαίξπηρ και αυτό ακριβώς σας προτείνουμε κι εμείς.

Αντί να προσθέσετε μία ακόμη εξωσχολική δραστηριότητα κάθε Τετάρτη, ας πούμε, απόγευμα, καθιερώστε το παιχνίδι θεάτρου. Πάρτε το αγαπημένο βιβλίο του παιδιού, βρείτε παρέα κουστούμια και σκηνικά, αποστηθίστε ή ξαναγράψτε τους ρόλους σας και κάντε το σαλόνι σας θεατρικό σανίδι. Εκτός από τον ενθουσιασμό στα μάτια του παιδιού, θα παρατηρήσετε και την δημιουργικότητά του να εκτοξεύεται. Τα μηνύματα του βιβλίου θα αποτυπωθούν με διαφορετικό τρόπο μέσα του.

Tip: μπορείτε να φωνάξετε και φίλους σας να συμμετέχουν  ή να παρακολουθήσουν τις παραστάσεις σας.

Χώροι με δημιουργικό παιχνίδι

Είναι λογικό να θέλετε να βγάζετε τα παιδιά έξω από το διαμέρισμα να συναντούν συνομηλίκους τους και να δοκιμάζουν νέα πράγματα. Ωστόσο, οι πολλές εξωσχολικές δραστηριότητες, εκτός από το ότι έχουν αυστηρό πρόγραμμα, καλλιεργούν στα μικρά μας το αίσθημα του συναγωνισμού. Οι επιδόσεις τους έχουν σημασία και η ελευθερία τους συχνά περιορίζεται.

Αντί, λοιπόν, να φορτώσετε το ήδη γεμάτο πρόγραμμά τους με μία ακόμα διδακτική αίθουσα, προτιμήστε έναν χώρο ειδικά διαμορφωμένο για παιχνίδι και δημιουργικές δραστηριότητες. Το Δεντρόσπιτο, ένας χώρος παιδικής δημιουργικής απασχόλησης με παραμυθένια Δεντροσπιτάκια φτιαγμένο από 100% ξύλινες κατασκευές και οικολογικό εξοπλισμό, δημιουργούν ένα ξύλινο υπέροχο χωριό.

Στην πλατεία του στήνεται κάθε απόγευμα και ένα διαφορετικό διαθεματικό, ψυχαγωγικό και εκπαιδευτικό πρόγραμμα, ενώ οι θεατρολόγοι, οι δασκάλες χορού, οι γυμναστές, οι εκπαιδευτές STEAM προγραμμάτων και οι δασκάλες καλλιτεχνικών μετατρέπουν τα απογεύματα των παιδιών σε μία καινοτόμα εκπαιδευτική και ψυχαγωγική εμπειρία!

 TipΟι γονείς μπορούν να περάσουν όμορφα με τους φίλους τους,  αφήνοντας τα παιδιά να διασκεδάσουν, να μάθουν και να αυτονομηθούν!

Οικιακό εργαστήρι

Πολύ συχνά προτρέπουμε τα παιδιά να πάρουν τις ξυλομπογιές και τους μαρκαδόρους τους και να περάσουν τον ελεύθερο χρόνο τους ζωγραφίζοντας. Μια δραστηριότητα που τα παιδιά αγαπούν ιδιαιτέρως. Ωστόσο, πολύ γρήγορα την βαριούνται και αναζητούν νέες δραστηριότητες και ασχολίες.

Μπορείτε, λοιπόν, να φτιάξετε σ' ένα μέρος του σπιτιού τα δικά σας εργαστήρια με δραστηριότητες που αγαπούν τα παιδιά και που φυσικά θα ανταποκρίνονται στην ηλικία τους. Για παράδειγμα, μπορείτε να φτιάξετε τη γωνιά του κοσμηματοπώλη την οποία θα εξοπλίσετε με χάντρες, σκοινιά και ό,τι άλλο χρειάζεται κάποιος να φτιάξει ένα όμορφο κολιέ. Εναλλακτικά, μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας εργαστήρι ψηφιδωτών, αρωμάτων, κεραμικών, origami ή ό,τι άλλο αγαπάτε! 

Tip: Μπορείτε να διοργανώσετε μία έκθεση στο σπίτι με τις δημιουργίες τους ή να χαρίσετε κάποιες από αυτές στα αγαπημένα σας πρόσωπα.

 

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v