Το καλύτερο δώρο για ένα παιδί είναι εκείνο που συναρπάζει και ακονίζει το μυαλό

Το καλύτερο δώρο για ένα παιδί είναι εκείνο που συναρπάζει και ακονίζει το μυαλό

Με τις γιορτές να πλησιάζουν, το μυαλό μας τριγυρίζει στα δώρα που θα πάρουμε στα παιδιά μας, αλλά και στα παιδιά των φίλων μας. Σε περίπτωση που αναρωτιέστε ποιο είναι το καλύτερο δώρο για ένα παιδί η απάντηση είναι μία και είναι πολύ απλή: εκείνο που του χαρίζει συναρπαστικές στιγμές, αλλά το προτρέπει κιόλας να σκεφτεί και να μάθει καινούργια πράγματα. Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα αναζητήσετε δώρο για το παιδί επιλέξτε κάτι από τα παρακάτω:

Παιχνίδια με κατασκευές

Όλοι θυμόμαστε πόσο καλά περνούσαμε και πόσο μας απορροφούσαν τα παιχνίδια που μας έδιναν την ευκαιρία να φτιάξουμε κάτι με τα χέρια μας, είτε ακολουθώντας τις οδηγίες είτε αφήνοντας να μας οδηγήσει η φαντασία μας.

Παίζοντας με τουβλάκια ή συναρμολογώντας κατασκευές όλων των ειδών, τα παιδιά αποκτούν καλύτερη αντίληψη των σχημάτων, του χώρου και του πώς κατασκευάζονται ή λειτουργούν όσα βλέπουν γύρω τους. Ακόμη, βελτιώνουν τις κινητικές τους δεξιότητες και την ικανότητα να μαθαίνουν τον κόσμο αναπαριστώντας τον. Μαθαίνουν να προχωρούν με βάση τις οδηγίες, να συνεργάζονται με άλλους μικρούς «μηχανικούς» και να χρησιμοποιούν τη φαντασία τους όχι μόνο για να «ταξιδεύουν», αλλά και για να βρίσκουν λύσεις σε... κατασκευαστικά προβλήματα.     

Ιστορίες μυστηρίου

Ένα αληθινά μοναδικό δώρο για κάθε παιδί είναι τα βιβλία με ιστορίες μυστηρίου που μπορούν να το μυήσουν στον κόσμο της ανάγνωσης και να του χαρίσουν αξέχαστες στιγμές διασκέδασης και ψυχαγωγίας.

Οι ιστορίες αυτές συνδυάζουν κλασικά στοιχεία με μοντέρνα αφήγηση και απίθανους ήρωες, των οποίων η «υπερδύναμη» είναι το ίδιο το μυαλό τους και αποτελούν θετικά πρότυπα για κάθε παιδί. Μια τέτοια σειρά βιβλίων, ιδανική για παιδιά 10 ετών και άνω που αγαπούν την Πένι Πέπερ, είναι οι περιπέτειες της Κατ Γουλφ όπου η ομώνυμη ηρωίδα και οι φίλοι της καλούνται να λύσουν μυστήρια που θα τρόμαζαν και τον πιο ατρόμητο ενήλικα. Τα παιδιά όμως είναι αποφασισμένα και, βάζοντας μπροστά το μυαλό και το πείσμα τους, καταφέρνουν να βγουν νικητές σε κάθε δοκιμασία.

 

Πολύ συναρπαστικά είναι και τα βιβλία που καλούν τα παιδιά να συμμετάσχουν στην επίλυση του μυστηρίου, όπως είναι οι ιστορίες της σειράς Οι υποθέσεις του Σέρλοκ Χολμς που είναι ιδανική για τα παιδιά που αγαπούν τον ντετέκτιβ Κλουζ. Οι μικροί αναγνώστες παίρνουν τη θέση του Γουάτσον δίπλα στον διάσημο ντετέκτιβ και με βάση τις σημειώσεις του, τις καταθέσεις μαρτύρων και άλλα στοιχεία, προσπαθούν να διαλευκάνουν σημαντικές υποθέσεις.

Κάπως έτσι, τα παιδιά ακονίζουν την οξυδέρκεια και τη συνδυαστική τους σκέψη, μαθαίνουν να χρησιμοποιούν το μυαλό τους δημιουργικά, να επιλύουν προβλήματα με βάση τα δεδομένα, να είναι υπομονετικά και να μην τα παρατούν ποτέ, όπως και οι αγαπημένοι τους ήρωες.

 

 
Παιχνίδια στρατηγικής

Όσο εξοικειωμένα και αν είναι τα σημερινά παιδιά με τις οθόνες, αγαπούν ακόμη και συναρπάζονται από τα επιτραπέζια παιχνίδια. Ευτυχώς, οι επιλογές είναι άπειρες, κατάλληλες για κάθε γούστο και για κάθε ηλικία.

Ειδικά με τα παιχνίδια στρατηγικής, τα παιδιά μαθαίνουν να καταστρώνουν σχέδια με βάση τον στόχο, τους κανόνες και τις κινήσεις των αντιπάλων, να προσαρμόζουν το πλάνο τους στις αλλαγές, να σκέφτονται προσεκτικά τις επιλογές τους και να παίρνουν δύσκολες αποφάσεις με μακροπρόθεσμα οφέλη. Σκέφτονται δημιουργικά, ελίσσονται ανάμεσα στα εμπόδια που προβάλλουν οι αντίπαλοί τους και ακονίζουν τη μνήμη και την ικανότητά τους να διοχετεύουν όλη την ενέργεια και την σκέψη τους σε έναν σκοπό.


Escape rooms

Φυσικά, υπάρχει πάντα και η επιλογή ενός δώρου που δεν είναι χειροπιαστό, αλλά μια ολοκληρωμένη εμπειρία. Σε ένα escape room μια ομάδα παιδιών καλείται να λύσει ένα μυστήριο σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο και να διασκεδάσει με την ψυχή της.

Τα escape rooms δίνουν σ’ ένα παιδί την ευκαιρία να παίξει χρησιμοποιώντας όλες τις δεξιότητες και τις αισθήσεις του και να γίνει ο ήρωας της ιστορίας του εκάστοτε παιχνιδιού. Μαθαίνει να συνεργάζεται με τους άλλους, να λύνει απλούς ή πολύπλοκους γρίφους κάτω από πίεση, να δίνει σημασία στη λεπτομέρεια και να σκέφτεται και να κινείται με γνώμονα τη βέλτιστη διαχείριση του χρόνου και των πόρων του. Είναι ένα παιχνίδι που συναρπάζει κάθε παιδί, χαρίζοντάς του αξέχαστες στιγμές με ανθρώπους που αγαπά.

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v