Πώς να πείσετε τον σύντροφό σας να ασχοληθεί επιτέλους με την υγεία του

Πώς να πείσετε τον σύντροφό σας να ασχοληθεί επιτέλους με την υγεία του

Η υγεία είναι το πιο πολύτιμο αγαθό και οφείλουμε να την προσέχουμε ως κόρη οφθαλμού, ειδικά από μια ηλικία και μετά. Οι γυναίκες το ξέρουμε καλά, καθώς μπαίνουμε από νωρίς στη διαδικασία των τακτικών ελέγχων. Οι άντρες όμως, συχνά δεν θέλουν να παραδεχτούν ότι κάτι δεν πάει καλά ή ότι η ηλικία επιβάλλει να γίνουν πιο σχολαστικοί με την υγεία τους. Γίνονται πεισματάρηδες και αρνούνται να επισκεφθούν τον γιατρό, ακόμη και όταν υπάρχει λόγος. Αν ο σύντροφός σας είναι απ’ αυτούς, δείτε γιατί φέρεται έτσι και τι να κάνετε για να αντιστρέψετε την κατάσταση.

Η προοπτική ν’ αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα υγείας δεν είναι κάτι ευχάριστο για κανέναν, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι είναι καλύτερα να μην γνωρίζουμε τι συμβαίνει στο σώμα μας. Συχνά, όμως, είναι δύσκολο ν’ αποδεχτούμε ότι είμαστε τρωτοί ή πως οι καθημερινές ασχολίες μας δεν αποτελούν την ύψιστη προτεραιότητα. Αν ο σύζυγός σας δεν θέλει να πάει ή αναβάλλει διαρκώς την επίσκεψή του στον γιατρό, ίσως είναι από:

Άρνηση

Αρνείται πεισματικά ότι έχει κάτι, όσο κι αν του το επισημαίνετε, ή πιστεύει πως ότι και αν είναι θα περάσει από μόνο του, όσο κι αν γκρινιάζει κάθε φορά που τον ενοχλεί. Μπορεί να φταίει, απλώς, ότι νιώθει ακόμη κωτσονάτος και δεν ασχολείται με μικροενοχλήσεις. Μπορεί, πάλι, να μην θέλει ν’ αποδεχτεί ότι τα χρόνια περνάνε και το σώμα του μπορεί να «βγάλει προβλήματα».

Φόβο

Συμφωνεί μαζί σας πως έχει κάτι και πρέπει να «το κοιτάξει», αλλά βρίσκει συνεχώς δικαιολογίες για να μην πάει.  Είναι γιατί φοβάται να πάει στον γιατρό για να μην επιβεβαιωθεί ή για να μην του βρει κάτι χειρότερο από αυτό που νομίζει ότι είναι. Και όταν μπεις στη διαδικασία να υποθέτεις τι μπορεί να συμβαίνει τροφοδοτείς τον φόβο σου και «παραλύεις». 

Ανασφάλεια

Δε νιώθει καλά, αλλά δεν θέλει να το παραδεχτεί ούτε σε σας ούτε στον εαυτό του, είτε επειδή θεωρεί ότι δεν αντέχετε το οικονομικό βάρος είτε επειδή δεν θέλει να αφήσει δουλειές στη μέση ή να «κρεμάσει» κάποιους αν η υγεία του το επιβάλλει. Απο ένα σημείο και μέτα, βέβαια, αυτό γίνεται εμμονή και η υγεία μπαίνει πάντα σε δεύτερη μοίρα.

Παραξενιά

Δεν έχει πρόβλημα να παραδεχτεί ότι έχει κάτι ή να το αντιμετωπίσει ευθέως, αλλά δεν αντέχει ούτε λεπτό σε αίθουσες αναμονής ιατρείων ή νοσοκομείων γιατί τον «ψυχοπλακώνουν», «είναι γεμάτα μικρόβια» ή «είναι μέρη για αρρώστους». Σ’ αυτήν την περίπτωση, η λύση ίσως και να ‘ναι μια επίσκεψη κατ’ οίκον.

Είναι προφανές ότι οι λόγοι που αποφεύγει να αντιμετωπίσει κατάματα την πραγματικότητα και να αποδεχτεί ότι μπορεί και να έχει κάτι που χρήζει κάποιου είδους θεραπείας είναι κυρίως ψυχολογικοί. Για να βοηθήσετε, λοιπόν, τον σύζυγό σας να ξεπεράσει τα κολλήματά του και να τον πείσετε να ασχοληθεί σοβαρά με την υγεία του:

Μιλήστε του ανοιχτά για τις ανησυχίες σας

Μην χάνετε χρόνο περιμένοντας να το πάρει απόφαση ή ενοχλώντας τον με υποννοούμενα. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου κάθε λεπτό που περνάει είναι εξαιρετικά σημαντικό για την υγεία ενός ανθρώπου. Πείτε του, λοιπόν, πόσο πολύ ανησυχείτε για το τι μπορεί να γίνει αν δεν αποφασίσει να βρει τι συμβαίνει και να το αντιμετωπίσει πριν να είναι πολύ αργά.

Θυμήστε του πως τον χρειάζεστε δυνατό δίπλα σας

Αν είναι άνθρωπος που δεν υπολογίζει τον εαυτό του, χτυπήστε τον σε ένα άλλο ευαίσθητο σημείο. Πείτε του πόσο πολύ τον αγαπάτε και επισημάνετέ του πως τον χρειάζεστε δίπλα σας, γερό και εύρωστο, να μοιράζεστε τις χαρές της ζωής και ν’ αντιμετωπίζετε τις δυσκολίες σαν ένα αγαπημένο και αχώριστο ζευγάρι.

Αποφύγετε τη γκρίνια και τις πρωτοβουλίες

Σε κάθε επερίπτωση μην κάνετε κινήσεις που μπορεί να έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που θέλετε. Μην του γκρινιάζετε συνέχεια γιατί μπορεί να το πάρει εγωιστικά, να επιμείνει, δηλαδή, για να μην κάνει αυτό που θέλετε. Και φυσικά, μην κλείσετε ραντεβού ερήμην του γιατί μπορεί να το πάρει στραβά και να μουλαρώσει κανονικά.

Επιστρατεύστε τους κατάλληλους συμμάχους

Στη μάχη που δίνετε δεν χρειάζεται να είστε μόνη σας ως το τέλος. Αν χρειαστεί, ζητήστε τη συνδρομή των παιδιών σας – χωρίς να τα τρομάξετε, φυσικά – ακόμη και της πεθεράς σας. Μπορεί να αντιδρά στις δικές σας προτροπές και να σας λέει υπερβολική, αλλά αν του το πει η ίδια του η μητέρα, δεν μπορεί, θα της το κάνει το χατήρι.

 

v