Γιατί όλες χρειαζόμαστε μια φίλη που να τα λέει έξω από τα δόντια

Γιατί όλες χρειαζόμαστε μια φίλη που να τα λέει έξω από τα δόντια

Τίποτα δεν είναι πιο αναζωογονητικό στην καθημερινότητα από ένα τηλεφώνημα ή έναν γρήγορο καφέ με την κολλητή μας -πόσο μάλλον όταν αυτή είναι ένας άνθρωπος που ούτε μασάει τα λόγια του, ούτε χαϊδεύει αυτιά για να κρατήσει ψεύτικες ισορροπίες.

Καταλάβατε ποια φίλη εννοώ. Εκείνη που τα δίνει όλα στη φιλία, αληθινά και ανεπιτήδευτα. Κάποιες φορές παίρνει τον ρόλο της μεγάλης αδερφής για να μας συμβουλεύσει, άλλες πάλι γίνεται κατεργάρικο παιδί και υπάρχουν και οι στιγμές που είναι σκληρά ειλικρινής είτε για να μας προστατεύσει, είτε για να μας επαναφέρει στην πραγματικότητα, όταν μας πιάνουν οι παραλογισμοί μας.

Και γι’ αυτόν τον λόγο γίνεται κατά κάποιον τρόπο ο άνθρωπός μας. Και ποιος δεν χρειάζεται έναν αληθινό φίλο που να τα λέει έξω από τα δόντια!

Αυτές τις φίλες πρέπει να τις κρατάμε στην ζωή μας σαν φυλαχτό γιατί:

Δεν θα πουν ποτέ ψέματα

Θα πουν την αλήθεια και ας πονάει! Μια αληθινή φίλη δεν θα μετριάσει τα λόγια της, όταν βλέπει την κολλητή της να υποφέρει ή να ετοιμάζεται να κάνει κάτι που θα το μετανιώσει αργότερα. Θα μιλήσει ξεκάθαρα και ειλικρινά, κρίνοντας ψύχραιμα και πάντα βάζοντας ως προτεραιότητα την φίλη της. Τα ψέματα όσο «γλυκά» και αν είναι δεν έχουν θέση σε μια φιλία. 

Μας κάνουν καλύτερες

Πάρα πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να πουν στους φίλους τους να βελτιωθούν ή να διορθώσουν στοιχεία του χαρακτήρα τους που τους πάνε πίσω. Αυτό συνήθως συμβαίνει γιατί θέλουν να αποφύγουν εντάσεις, δεν θέλουν να τους πληγώσουν ή σε περίπτωση λυκοφιλίας έχουν ανάγκη να νιώθουν ένα αίσθημα ανωτερότητας. Όχι όμως η φίλη που τα λέει έξω από τα δόντια! Εκείνη θέλει όντως το καλό μας και θα μας τα πει σταράτα, ακόμη και με δασκαλίστικο ύφος – και την αγαπάμε γι΄αυτό.

Ξέρουν να ζητούν συγγνώμη…

…και να το εννοούν. Κακά τα ψέματα για τον περισσότερο κόσμο δεν είναι καθόλου ευχάριστο να παραδέχονται το λάθος τους. Αλλά ένας άνθρωπος που δεν φοβάται να κοντραριστεί, να διαφωνήσει ή να πει τα πράγματα με το όνομά τους είναι πρόθυμος να ζητήσει συγγνώμη γιατί ποτέ δεν πίστεψε ότι μικροέριδες θα βλάψουν την φιλία του.

Μας κάνουν να γελάμε

Τέτοιοι άνθρωποι είναι ένα κράμα Ντένης Μαρκορά και Σωσώς Παπαδήμα και μαζί τους κάνουμε κοιλιακούς από τα γέλια ακόμα και στις δύσκολες στιγμές. Έχουν χιούμορ, εκτοξεύουν βιτριολικές ατάκες και το κυριότερο ξέρουν να αυτοσαρκάζονται. Γιατί δεν έχουν ανάγκη να αποδείξουν τίποτα και σε κανέναν. 

Να είσαι πραγματική φίλη, σημαίνει να θες αληθινά το καλύτερο για τον άλλον, κι αυτό μερικές φορές σημαίνει να επωμίζεσαι την  (δυσάρεστη) ευθύνη να πεις σκληρές αλήθειες που κανείς άλλος δεν θα τολμήσει να ξεστομίσει. Σημαίνει να μη φοβάσαι να γίνεις «αντιπαθητικός» όταν χρειάζεται, γιατί –εκτός των άλλων- το ξέρεις καλά ότι ακόμα κι αν σου κρατήσει μούτρα, στο τέλος η ειλικρίνειά σου θα εκτιμηθεί.

Και όπως έχουμε πει πολλάκις η ζωή είναι πολύ μικρή για κακούς φίλους.

v