«Η πιο συγκινητική περίοδος της ζωής μου ήταν όταν σε θήλαζα»

«Η πιο συγκινητική περίοδος της ζωής μου ήταν όταν σε θήλαζα»

Και ξαφνικά, βρέθηκα με ένα πλασματάκι τόσο δα μικρό στην αγκαλιά μου. Η αλήθεια είναι πως το περίμενα με αγωνία – βιαζόμουν να γεννηθεί. Σκεφτόμουν τη στιγμή που επιτέλους θα κοιτάζω τα ματάκια του και δάκρυζα. Τίποτα, όμως, απ’ όσα είχα φανταστεί δεν μαρτυρούσε τα συναισθήματα που ένιωσα στην πράξη…

Αυτό που θυμάμαι έντονα από τις πρώτες στιγμές με το νεογέννητο μωρό μου, ήταν τα μικροσκοπικά χεράκια του που με έψαχναν διαρκώς, αλλά και την αγωνία μου αν θα του δώσω όσα χρειαζόταν. Θα ήμουν καλή μαμά; Θα μπορούσα να ανταποκριθώ στις απαιτήσεις του μικρού μου; Θα μ’ αγαπούσε άραγε όπως εγώ εκείνο;

Ο θηλασμός μας έφερε κοντά

Όταν η μαία μου είπε πως πρέπει να θηλάσω, θυμάμαι τον ιδρώτα να στάζει κρύος από το μέτωπό μου. «Και τώρα τι κάνουμε;» σκέφτηκα. Έπειτα κράτησα την κόρη μου στα χέρια μου, την έφερα στο στήθος μου κι όλα συνέβησαν τόσο φυσικά που η αγωνία μου εξανεμίστηκε! Κατάλαβα ότι το νεογέννητο μπορούσε να με βοηθήσει και να μου πει ακριβώς τι χρειάζεται από μένα.

Ο πρώτος θηλασμός ήταν κι η πρώτη μας κοινή στιγμή – η στιγμή που αναπτύξαμε τους κώδικες επικοινωνίας που μας ακολουθούν μέχρι και σήμερα. Εκείνη η μαγική στιγμή που αντιλαμβάνεσαι τι σημαίνει μητρική αγάπη και που δένεσαι με το παιδί σου με έναν τρόπο ανεπανάληπτο και παντοτινό. Και ναι, η περίοδος που θήλαζα την κόρη μου ήταν η πιο συγκινητική της ζωής μου!

Φυσικά, δεν ήταν όλα εύκολα….

Οι δυσκολίες του θηλασμού για τις οποίες άκουγα από άλλες μαμάδες πριν γεννήσω δεν άργησαν να έρθουν. Δεν ήταν λίγες οι φορές που η κόρη μου δεν έτρωγε την ώρα που το γάλα έτρεχε σαν βρύση από το στήθος μου κι ο πόνος ήταν αφόρητος. Με τον καιρό, άρχισα ακόμα και να ματώνω κατά τη διάρκεια του θηλασμού και θυμάμαι πως έκλαιγα απελπισμένη νιώθοντας ανεπαρκής.

Ωστόσο, τίποτε από αυτά δεν με σταμάτησε. Η επαφή που είχα με τη μικρή μου την ώρα που την είχα αγκαλιά για να φάει ήταν μοναδική – της μιλούσα, της γελούσα, κοιταζόμασταν στα μάτια κι εκείνη εξερευνούσε με τα μικρά χεράκια της το σώμα και το πρόσωπό μου. Εξάλλου, για όλα αυτά που με προβλημάτιζαν και με ταλαιπωρούσαν βρήκα πολύ γρήγορα λύσεις.

Μία μαμά στην παιδική χαρά μου σύστησε το ηλεκτρικό θήλαστρο της Philips Avent που είναι άνετο, αθόρυβο και με βοηθούσε να αντλήσω γάλα χωρίς να χρειαστεί να σκύβω προς τα μπροστά. Το είχα πάντα μαζί μου, ακόμα και όταν πηγαίναμε βόλτα ή όταν άρχισα να πηγαίνω λίγο λίγο στο γραφείο. Σταδιακά η αυτοπεποίθησή μου μεγάλωσε – σκεφτόμουν πως ό,τι κι αν συμβεί από δω μπρος, θα είμαι η μαμά που βρίσκει λύσεις, προσαρμόζεται και δεν αφήνει τίποτα να  σταθεί εμπόδιο στην υπέροχη σχέση που χτίζει με το μωρό της.

Χωρίς τη βοήθεια του συντρόφου μου τίποτα δεν θα ήταν ίδιο

Βέβαια, δεν μπορώ να μη μιλήσω για τον σύντροφό μου και μπαμπά της κόρης μου. Χωρίς τη δική του υποστήριξη και συμπαράσταση τίποτα δεν θα ήταν το ίδιο… Ήταν δίπλα μου να μου κρατά το χέρι όταν πονούσα, με ενθάρρυνε όταν απελπιζόμουν πως δεν είμαι ικανή να ταΐσω το μωρό μας, μου έκανε παρέα τις ατέλειωτες ώρες του θηλασμού και με άκουγε με υπομονή όταν εξέφραζα τους προβληματισμούς μου.

Πολλές φορές, εμείς οι μαμάδες μεγαλοποιούμε τα μικρά καθημερινά προβλήματα με το μωρό. Πολλοί μπαμπάδες, πάλι, κουράζονται και νιώθουν παραγκωνισμένοι ή παραμελημένοι και είναι φυσιολογικό. Ωστόσο, ο δικός μας μπαμπάς κατάλαβε από νωρίς πως δεν τον παραμελώ, ούτε σταμάτησα να τον αγαπώ. Αντίθετα, το μωρό και ο θηλασμός μας έφερε ακόμα πιο κοντά και ένιωσα περισσότερο από ποτέ πως δεν είμαστε απλά σύντροφοι, αλλά συνοδοιπόροι και σύμμαχοι στο υπέροχο ταξίδι της γονεϊκότητας.

Εν κατακλείδι

Σήμερα, και με αφορμή την Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού, την οποία γιορτάζει και στηρίζει η Philips Avent , θα ήθελα να παρακινήσω όσες περισσότερες μαμάδες γίνεται να θηλάσουν! Αυτό που έχω να τους πω, είναι ότι η περίοδος που θήλαζα ήταν από τις πιο όμορφες της ζωής μου.

Καταλαβαίνω απόλυτα τις μαμάδες που ταλαιπωρήθηκαν περισσότερο από μένα ή που δεν θέλησαν να τον δοκιμάσουν, όμως οφείλω να πω πως είναι μια μοναδική εμπειρία. Εκτός από τα οφέλη στην υγεία του παιδιού και της δικής μου, ήταν ο λόγος που δέθηκα τόσο πολύ με την κόρη και τον άντρα μου. Υπήρξε ο συνδετικός κρίκος που μας έκανε οικογένεια – μια σφιχτή γροθιά για να αντιμετωπίζουμε με αισιοδοξία και θετικότητα ό,τι κι αν συμβεί.  

v