Ο Άγιος Νικόλαος, ο προστάτης των ναυτικών, είναι ο αληθινός «Άη Βασίλης»

Ο Άγιος Νικόλαος, ο προστάτης των ναυτικών, είναι ο αληθινός «Άη Βασίλης»

Ο Άγιος Νικόλαος, τη μνήμη του οποίου γιορτάζει η εκκλησία μας σήμερα στις 6 Δεκεμβρίου, γεννήθηκε τον 3ο αιώνα μ.Χ. στα Πάταρα της Λυκίας, από γονείς ευσεβείς και πλούσιους και έδρασε την εποχή των αυτοκρατόρων Διοκλητιανού (284 – 304 μ.Χ.), Μαξιμιανού (286 – 305 μ.Χ.) και Μεγάλου Κωνσταντίνου.

Ποιος ήταν ο Άγιος Νικόλας

Σε νεαρή ηλικία έμεινε ορφανός και κληρονόμος μιας μεγάλης περιουσίας αλλά λόγω της φιλανθρωπίας του διέθεσε την περιουσία του για να ανακουφίσει άπορα, ορφανά, φτωχούς, χήρες ή στενοχωρημένους οικογενειάρχες.

Στη συνέχεια αφιερώθηκε στον ασκητικό βίο και τιμήθηκε αρχικά με το αξίωμα του Ιερέα στα Πάταρα και συνέχεια με το αξίωμα του αρχιεπισκόπου Μύρων. Από τη θέση αυτή καθοδηγούσε με αγάπη το ποίμνιό του και ομολογούσε με παρρησία την αλήθεια.

Για το λόγο αυτό συνελήφθη από τους τοπικούς άρχοντες και ρίχτηκε στη φυλακή, αλλά ελευθερώθηκε από τον Μέγα Κωνσταντίνο και έλαβε μέρος στην Α’ Οικουμενική Σύνοδο.

Μια ενδιαφέρουσα, άγνωστη ιστορία

Λέγεται πως κάποτε, ο Νικόλας έμαθε για έναν πατέρα που θα διέφθειρε τις τρεις κόρες του, προκειμένου να εξασφαλίσει χρήματα. Για να τον εμποδίσει, εξασφάλισε μυστικά σε τρεις νύχτες την προίκα των τριών κοριτσιών, αφήνοντας 100 χρυσά φλουριά στην κάθε μία. Έτσι, οι τρεις κόρες αποκαταστάθηκαν και γλίτωσαν από βέβαιη διαφθορά.

Πώς ο Άγιος Νικόλαος έγινε προστάτης των ναυτικών

Ο Άγιος ταξίδεψε με πλοίο στους Άγιους Τόπους, για να προσκυνήσει. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού ξέσπασε θαλασσοταραχή, με αποτέλεσμα πλήρωμα και επιβάτες να πανικοβληθούν.

Ωστόσο, ο Άγιος Νικόλαος δεν έχασε την πίστη του! Προσευχήθηκε στον Θεό και η θάλασσα ηρέμησε. Λέγεται επίσης, ότι ένας ναυτικός έπεσε από το κατάρτι και σκοτώθηκε. Όμως ο Νικόλαος προσευχήθηκε θερμά και ο ναυτικός αναστήθηκε.

Σήμερα, ημέρα τιμής του Αγίου Νικολάου, είναι επίσημη αργία σε όλα τα ελληνικά πλοία, λιμένες, Υπηρεσίες λιμένων και ναυτιλιακές εταιρείες.

Επίσημη επίσης αργία είναι για το Πολεμικό Ναυτικό, το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και το Λιμενικό Σώμα.

Πώς από τον Άγιο Νικόλαο καταλήξαμε στον «Άη-Βασίλη με τα δώρα»

Η ιστορία γράφτηκε στη Νέα Υόρκη στις αρχές του 19ου αιώνα, όταν οι Αμερικανοί άρχισαν να ψάχνουν τρόπους για να δημιουργήσουν νοσταλγικές παραδόσεις και στράφηκαν προς τον Άγιο Νικόλαο, ο οποίος γιορτάζεται λίγες ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα και ήταν γνωστός για την φιλανθρωπία και την αγάπη του προς τα παιδιά.

Το 1810, τη βραδιά της γιορτής του Αγίου Νικολάου στις 6 Δεκεμβρίου, παρουσιάστηκε από τον Ιστορικό Σύλλογο της Νέας Υόρκης η πρώτη αμερικανική εικόνα του Αγίου Νικολάου με έντονες τις αρχικές ορθόδοξες ρίζες της, αλλά και με ένα τζάκι πλάι του με δώρα που υπονοεί την επίσκεψή του στα σπίτια. Αναγράφεται ρητά η εορτή του στις 6 Δεκεμβρίου και το πραγματικό ελληνικό όνομα του Αγίου Νικολάου.

Να σημειώσουμε εδώ ότι η ιστορία του Αγίου Νικολάου ταξίδεψε και ρίζωσε σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ο Αγ. Νικόλαος έγινε προστάτης της Μόσχας και της γεωργίας στη Ρωσία και του Ναυτικού στο Αμστερνταμ, όπου, επέζησε με το όνομα Σίντερ Κλάας.

Η Coca-Cola άρχισε να χρησιμοποιεί την εικόνα του πρόσχαρου Σάντα Κλάους στις διαφημίσεις της από τη δεκαετία του 1930 εδραιώνοντας την εμφάνισή του στη λαϊκή κουλτούρα.

Η σημερινή μορφή του Άη Βασίλη δεν είναι τίποτε άλλο από ένα συνονθύλευμα διαφορετικών μύθων από διαφορετικές εποχές και διαφορετικές περιοχές του κόσμου που εξελίχθηκε μέσα στον χρόνο σύμφωνα με τις ανάγκες κάθε εποχής.

Πηγή: dogma.gr, newsbeast.gr

v