Η Ακρόπολη φωταγωγείται για να μας θυμίσει πως τα παιδιά είναι ο μεγαλύτερος θησαυρός μας

Η Ακρόπολη φωταγωγείται για να μας θυμίσει πως τα παιδιά είναι ο μεγαλύτερος θησαυρός μας

Σαν σήμερα, στις 20 Νοεμβρίου του 1989, υιοθετήθηκε απ’ τον ΟΗΕ η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού και αυτή ήταν μία απόφαση σταθμός για την προστασία της παιδικής ηλικίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Η χώρα μας έχει επικυρώσει και εφαρμόζει τη σύμβαση από το 1992. Γι’ αυτό απόψε, με τη σύμφωνη γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, η Ακρόπολη και ο Λευκός Πύργος θα είναι δύο από τα ιστορικά μνημεία (ή κτίρια) που φωταγωγούνται με μπλε φώς (το επίσημο χρώμα της UNICEF) σε όλο τον κόσμο.

Ανάμεσα σ’ αυτά, είναι και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, ο Πύργος της Σαγκάης στην Κίνα, το Πάνθεον στην Γαλλία και η αρχαία πόλη Πέτρα στην Ιορδανία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, ο φωτισμός έχει σκοπό να λειτουργήσει «ως συμβολική χειρονομία συμφωνίας με τους σκοπούς της UNICEF και αποφασιστικότητας να διαδώσουν το μήνυμα υποστήριξης σε αυτή τη σημαντική παγκόσμια εκστρατεία».

«Είναι μία απολύτως δικαιολογημένη δράση», συνεχίζει η ανακοίνωση, «καθώς το μνημείο της Ακρόπολης και ιδιαίτερα ο Παρθενώνας, στο πέρασμα του χρόνου αποτελεί διεθνώς αναγνωρισμένο σύμβολο των παγκόσμιων ιδεών και αξιών που αποτέλεσαν τα θεμέλια πάνω στα οποία δημιουργήθηκε ο Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών. Είναι ένα μνημείο με μεγάλη ενωτική και κινητήρια συμβολική δύναμη, που υπερβαίνει κατά πολύ τα όρια των χρονικών συμφερόντων και των σκοπών».

Εμείς θα συμπληρώσουμε ότι οι συμβολικές κινήσεις και οι επέτειοι όπως η Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού, έχουν αληθινή ουσία για έναν πολύ σημαντικό λόγο:

Αν και η συμφωνία έχει επικυρωθεί σήμερα από 193 χώρες, όσα ακούμε και διαβάζουμε καθημερινά συνηγορούν στο ότι υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος να διανύσουμε για να εξασφαλίσουμε ότι κανένα παιδί στον κόσμο δεν θα πέφτει θύμα εκμετάλλευσης ή κακοποίησης. Και πως κάθε παιδική ψυχή θα παραμένει αγνή, αμόλυντη και γεμάτη αισιοδοξία για τη ζωή και τον κόσμο.

 

v