Πώς να θωρακίσετε τα παιδιά από την έξαρση των σχολικών ιώσεων

Πώς να θωρακίσετε τα παιδιά από την έξαρση των σχολικών ιώσεων

Όπως όλα, έτσι και η σχολική περίοδος έχει τα καλά της και τα κακά της…

Στα καλά συγκαταλέγεται το γεγονός πως τα παιδιά μας μπαίνουν και πάλι σε ένα πρόγραμμα, μαθαίνουν καινούρια πράγματα που γίνονται αφορμή για υπέροχες συζητήσεις, επανασυνδέονται με τους φίλους τους και η ζωή κυλά και πάλι κανονικά.

Δεν μπορούμε, όμως, να παραβλέψουμε και τα γκρίζα σημεία της σχολικής περιόδου που δεν είναι άλλα από το συνεχόμενο και εξαντλητικό τρέξιμο να τα προλάβουμε όλα και, φυσικά, τις ιώσεις! Συνάχι, πονόλαιμος, υψηλός πυρετός, εμετοί και η χειμωνιάτικη γρίπη που, χρόνο με το χρόνο, εξελίσσεται και γίνεται όλο και πιο επικίνδυνη. Χρέος μας, λοιπόν, είναι να θωρακίσουμε τα μικρά μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και όλα τα μέσα που διαθέτουμε.

Η καθαριότητα είναι η μισή αρχοντιά

Το πρώτο και το πιο βασικό εφόδιο για την προστασία των παιδιών μας από τις ιώσεις είναι η καθαριότητα. Όσο κρατάμε τα μικρόβια μακριά, οι αρρώστιες δεν μας πλησιάζουν! Είναι σημαντικό, λοιπόν, να αερίζουμε καθημερινά το σπίτι, να αλλάζουμε τακτικά τα σεντόνια, να πλένουμε συχνά τα πόμολα στις πόρτες και, φυσικά, να ενθαρρύνουμε τα παιδιά να πλένουν τα χέρια τους πριν και μετά από το φαγητό.

Η διατροφή είναι ο καλύτερος σύμμαχος

Μπορεί ένας καθαρός χώρος να κρατά τα μικρόβια μακριά, αλλά χρειάζεται να θωρακίσουμε τα παιδιά και… από μέσα. Αυτό γίνεται με τη σωστή διατροφή, η οποία τονώνει το ανοσοποιητικό τους και δεν αφήνει τις ιώσεις να τα βλάψουν. Τροφές με σίδηρο, βιταμίνη C, D και B, ασβέστιο και Ωμέγα 3, για παράδειγμα, ενισχύουν το ανοσοποιητικό του παιδιού ενώ του δίνουν και επιπλέον ενέργεια. Ένα καλό πρωινό, ένα υγιεινό κολατσιό και ένα θρεπτικό μεσημεριανό μπορούν να κάνουν τη διαφορά!

Πολλά παιδιά, ωστόσο, αρνούνται να φάνε φαγητά πλούσια σε βιταμίνες όπως τα λαχανικά, το συκώτι ή τα φρούτα. Η λύση των βιταμινούχων συμπληρωμάτων, λοιπόν, μερικές φορές είναι μονόδρομος. Ειδικά αν μοιάζουν με ζελεδάκια αρκουδάκια της Vican που τρώγονται εύκολα, περιέχουν φυσικό χυμό φρούτων, εχινάκεια, πρόπολη, σίδηρο, Ωμέγα 3, ασβέστιο, σύμπλεγμα βιταμινών Β και ό,τι άλλο χρειάζεται ένας παιδικός οργανισμός χωρίς ζάχαρη και συντηρητικά, τότε τα παιδιά ενθουσιάζονται και τα τρώνε με τεράστια ευχαρίστηση!

Μια βόλτα μέχρι το φαρμακείο, λοιπόν, όπου βρίσκουμε τα Chewy Vites, μας δίνει τη λύση: τα παιδιά χαίρονται με την ωραία γεύση τους κι εμείς νιώθουμε ήσυχοι πως τους παρέχουμε όλα όσα χρειάζονται για να είναι υγιή.


Η σειρά Chewy Vites, οι βιταμίνες σε μορφή ζελεδάκια αρκουδάκια, κυκλοφορούν σε 6 τύπους, ανάλογα με τις ανάγκες του παιδιού. Η σειρά ολοκληρώνεται με τα Προβιοτικά, που περιέχουν φιλικά βακτήρια και φυτικές ίνες για την καλή υγεία του πεπτικού συστήματος.

Ο ύπνος θρέφει τα μωρά…

Ο επαρκής ύπνος είναι εξαιρετικά σημαντικός για όλους – πόσο μάλλον για τα παιδιά που ακόμα αναπτύσσονται και μέσα στην ημέρα καταναλώνουν… τόνους ενέργειας! Ανάμεσα στα οφέλη του ύπνου συγκαταλέγεται η τόνωση της μνήμης, η καλή λειτουργία της καρδιάς, η μείωση του άγχους και η θωράκιση του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Οι ώρες που πρέπει να κοιμάται ένα παιδί ανάλογα με την ηλικία του για να είναι υγιές φαίνονται στον παρακάτω πίνακα:

«Ζακέτα να πάρεις!»

Η αλήθεια είναι πως εμείς οι μαμάδες έχουμε εμμονή με το ντύσιμο των παιδιών μας. Τις περισσότερες φορές, μάλιστα, δεν τα ντύνουμε ανάλογα με την δική τους θερμοκρασία και επιθυμία, αλλά με τη δική μας. Αυτό που πρέπει να έχουμε κατά νου είναι, αρχικά, να φοράνε ρούχα με τα οποία δεν θα ιδρώνουν και κατά δεύτερον να φροντίζουμε να παραμένει ζεστό το στήθος και το κεφάλι τους τις πολύ κρύες μέρες του χειμώνα. Επίσης, θα ήταν εποικοδομητικό να ρωτάμε αν κρυώνουν και να ακούμε (και να υπολογίζουμε) την απάντησή τους!

v