Ζουμερά μπιφτέκια με πατάτες στο φούρνο

Ζουμερά μπιφτέκια με πατάτες στο φούρνο

Το μπιφτέκι είναι ένα από τα πιο νόστιμα και οικονομικά φαγητά, αλλά και από εκείνα που απολαμβάνει όλη η οικογένεια και ειδικά όταν γίνεται στο φούρνο με πατάτες και τα μυρωδικά που αγαπάμε. Βέβαια, όσο εύκολο φαίνεται, άλλο τόσο δύσκολο είναι να το πετύχουμε, να γίνει καλοψημένο ως την καρδιά και αφράτο, έχοντας ακριβώς την υγρασία που χρειάζεται. Αν έχετε συναντήσει κι εσείς αυτήν τη δυσκολία, ακολουθήστε την παρακάτω συνταγή και τα μπιφτέκια σας θα είναι πάντα ζουμερά και λαχταριστά!

Τι χρειάζεστε

Για τα μπιφτέκια:

1 κιλό κιμά από μοσχαρίσια ελιά

Μουσκεμένα τρίμματα από 2 φέτες μπαγιάτικο ψωμί (χωρίς την κόρα)

2 μεσαία κρεμμύδια πολτοποιημένα στο μούλτι

1 κουταλιά της σούπας ξύδι

2 κουταλιές της σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

1 κουταλιά της σούπας θυμάρι ξερό

1 κουταλιά του γλυκού πάπρικα γλυκιά

1 κουταλιά του γλυκού κόλιανδρο ξερό

Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τις πατάτες:

8 πατάτες μεσαίες

2 κουταλιές της σούπας μουστάρδα (ήπια)

Μισό φλιτζάνι εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

Χυμός από 2 λεμόνια

1 κουταλιά της σούπας ρίγανη ξερή

½ κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο

Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Τι κάνετε

Για τις πατάτες:

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200 βαθμούς.

Αναμιγνύετε σε ένα μπολ τη μουστάρδα, το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού, τη ρίγανη, το μοσχοκάρυδο και το αλατοπίπερο και χτυπάτε με τον αναδευτήρα ώσπου να ομογενοποιηθεί το μίγμα.

Καθαρίζετε τις πατάτες, τις κόβετε κυδωνάτες και τις ρίχνετε στο ταψί. Προσθέτετε το μίγμα της μουστάρδας και ανακετεύετε με τα χέρια ώσπου να μουσκέψουν οι πατάτες απ’ όλες τις πλευρές.

Προσθέτετε ζεστό νερό, τόσο ώστε να καλυφθούν μέχρι τη μέση, και τις βάζετε στο φούρνο (στο μεσαίο ράφι) να ψηθούν για 1 ώρα περίπου (ή ώσπου να μαλακώσουν).

Για τα μπιφτέκια:

Σ’ ένα μπολ, βάζετε τον κιμά και τα υπόλοιπα υλικά για τη ζύμη σας. Βρέχετε τα χέρια σας και ζυμώνετε καλά τον κιμά για αρκετά λεπτά, ώστε να διαλυθούν οι ίνες και το λίπος και να πάνε παντού τα μυρωδικά και το κρεμμύδι.

Μόλις έχετε ένα σφιχτό μίγμα, το σκεπάζετε με μεμβράνη και το αφήνετε μισή ώρα στο ψυγείο να «ξεκουραστεί» και να βγουν στην επιφάνεια όλα τα αρώματα.

Στην συνέχεια, πλάθετε τα μπιφτέκια σας – ούτε πολύ λεπτά ούτε πολύ χοντρά (1 δάχτυλο), αλλά να έχουν σίγουρα το ίδιο πάχος.

Απλώνετε τα μπιφτέκια στη σχάρα του φούρνου (που μπαίνει σε ράφι ή πάνω απ’ το ταψί).

Όταν οι πατάτες έχουν μαλακώσει, βγάζετε το αλουμινόχαρτο, τοποθετείτε το ταψί στο πιο κάτω ράφι και βάζετε τη σχάρα με τα μπιφτέκια πάνω απ’ τις πατάτες.

Ψήνετε για 15 με 20 λεπτά, γυρίζετε τα μπιφτέκια και ψήνετε για 10 με 15 λεπτά ακόμη.

Βγάζετε απ’ το φούρνο, ανακατεύετε τις πατάτες να πάει η σάλτσα παντού, σερβίρετε και απολαμβάνετε!

v