Χάσαμε τον μπαμπά του γιου μου και δεν ξέρω πώς να τον βοηθήσω να το διαχειριστεί.

Χάσαμε τον μπαμπά του γιου μου και δεν ξέρω πώς να τον βοηθήσω να το διαχειριστεί.
Ερώτηση:
Έχουν περάσει 7 μήνες που χάσαμε εγώ τον σύζυγο μου και ο γιος μου τον πατέρα του. Είναι δώδεκα χρονών και ενώ έδειχνε να το έχει αποδειχθεί, τώρα κλαίει κάθε μέρα και μου ζητάει τον μπαμπά του. Βέβαια επειδή ο μπαμπάς του ήταν άρρωστος του είχαμε κάνει μερικές συνεδρίες για να τον προετοιμάσουμε. Τώρα πως μπορώ να τον βοηθήσω; 
Απάντηση:

Αγαπητή αναγνώστρια,

Λυπάμαι βαθύτατα για την απώλεια σας. Είναι μια περίοδος συγκλονιστικών αλλαγών για όλους σας. Κατανοώ τη δυσκολία σας και θαυμάζω την έγνοια σας για τον υπέροχο γιο σας.

Είναι πολύ ωραίο που δράσατε εκ των προτέρων και βοηθήσατε ώστε αυτή η απώλεια να βιωθεί όσο το δυνατό περισσότερο μέσα από μια επεξεργασία. Δεν παύει ωστόσο να είναι μια πολύ σημαντική απώλεια που αντιστοιχεί να έχει όλα τα στοιχεία και τα συναισθήματα του πένθους. Και από εσάς και από τον γιο σας.

Μην ανησυχείτε λοιπόν ότι κάτι δεν έχετε κάνει καλά έως σήμερα. Αντιθέτως, έχετε δημιουργήσει μια σχέση μέσα στην οποία νιώθει εμπιστοσύνη και μπορεί να εκφράσει και να ακουμπήσει τη δυσκολία του. Μπορείτε να είστε πολύ βοηθητική συνεχίζοντας να του δίνετε τον χώρο αυτό. Επιτρέψτε του να εκφραστεί. Να ρωτήσει, να μιλήσει, να κλάψει, να θρηνήσει. Όσο νιώθει ελεύθερος και αποδεκτός στο να εκφραστεί, τόσο περισσότερο του δίνετε και τη δυνατότητα να επεξεργαστεί σε δεύτερο χρόνο όλο αυτό το συγκλονιστικό γεγονός της απώλειας. 

Είναι επίσης πολύ σημαντικό να δώσετε και στον εαυτό σας το χώρο και το χρόνο που χρειάζεστε για να πενθήσετε εσείς η ίδια. Μιλήστε σε κάποιον ειδικό ή ακόμη και σε κάποιον δικό σας άνθρωπο με τον οποίο νιώθετε καλά. Χρειάζεστε κι εσείς φροντίδα για να μπορέσετε να είστε τρυφερή με τον γιο σας και να προχωρήσετε.

Μέσα στη ζωή υπάρχουν και αυτές οι τόσο μεγάλες δυσκολίες, δυστυχώς. Αυτές οι δυσκολίες ωστόσο γίνονται αφορμές για να καμαρώσουμε ανθρώπους σαν εσάς που δεν παραιτούνται και που παλεύουν για το καλύτερο.

Ζωή σε εσάς.

*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

 

 

 

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v