10 σημάδια που δείχνουν πως έχετε επιλόχειο κατάθλιψη

10 σημάδια που δείχνουν πως έχετε επιλόχειο κατάθλιψη

Κυοφορείς 9 μήνες το παιδί σου. Περιμένεις πώς και πώς την ημέρα που θα το κρατήσεις στην αγκαλιά σου, αλλά μόλις επιτέλους φτάνει εκείνη η στιγμή δεν νιώθεις όπως θα περίμενες - ή μάλλον όπως θα «έπρεπε» να νιώθεις.

Η επιλόχειος κατάθλιψη είναι μια σοβαρή ψυχική νόσος που ταλαιπωρεί μεγάλο αριθμό γυναικών. Καθότι όμως μέχρι και σήμερα αποτελεί ταμπού, πολλές μαμάδες δεν δέχονται να ζητήσουν βοήθεια με αποτέλεσμα η ζωή τους να τίθεται σε κίνδυνο.

Υπάρχουν κάποια σημάδια για να την αναγνωρίσετε έγκαιρα, ώστε να την καταπολεμήσετε.

Ανησυχείς συνεχώς ότι δεν είσαι καλή μητέρα

«Είμαι καλή μαμά;» ή «το κάνω σωστά;»: αυτές είναι οι πιο συχνές σκέψεις που κάνουμε όλες οι μαμάδες, ακόμη και όταν το παιδί μας φτάσει 18 χρονών! Είναι φυσιολογικό - ειδικά όταν είσαι νέα μαμά και δεν έχεις βρει ακόμα τους ρυθμούς σου. Αν όμως όλα αυτά συνοδεύονται από κλάματα, ξεσπάσματα και ένα αίσθημα ακατανόητης θλίψης, ίσως αυτό να είναι ένα πρώιμο σημάδι επιλόχειου κατάθλιψης.

Έχεις «κλειστεί» στον εαυτό σου

Μια γυναίκα που υποφέρει από επιλόχειο κατάθλιψη είναι πολύ πιθανό να αποξενωθεί από τον περίγυρό της, ακόμα και από τα αγαπημένα της πρόσωπα. Νιώθει ότι κανείς δεν την καταλαβαίνει, φοβάται ότι ο κόσμος θα την κακοχαρακτηρίσει ως ανεπαρκή στον νέο της ρόλο, γι’ αυτό και προτιμάει να κλειστεί στον εαυτό της.

Δεν απολαμβάνεις τίποτα απ’ όσα έκανες…

…είτε πρόκειται για κάποιο χόμπι, είτε το χαζολόγημα στην τηλεόραση. Κάποτε υπήρχε μια πληθώρα πραγμάτων που σε γέμιζε, ενώ τώρα δεν βρίσκεις καμία ευχαρίστηση.

Έχεις χάσει την όρεξή σου ή τρως υπερβολικά

Αν έχεις παρατηρήσει μετά την γέννα αλλαγές στην όρεξή σου, είτε αυτό είναι απώλεια όρεξης είτε υπερβολική κατανάλωση φαγητού, τότε πρέπει να θορυβηθείς και να ψάξεις την βαθύτερη αιτία. Μπορεί να σημαίνει ότι πάσχεις από επιλόχειο κατάθλιψη.

Κλαις πολύ

«Θυμάμαι τον εαυτό μου να κλαίει από το πρωί έως το βράδυ. Με έπιανε στα ξαφνικά και μετά δεν μπορούσα να σταματήσω. Δεν υπήρχε κάποια αφορμή για το κλάμα μου.»

Αυτά ήταν τα λόγια μιας φίλης που έπασχε για αρκετό χρονικό διάστημα από επιλόχειο κατάθλιψη. Οι τεράστιες ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν στη γυναίκα τόσο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όσο και κατά την περίοδο της λοχείας σε συνδυασμό μάλιστα και με την έλλειψη ύπνου οδηγούν σε ξεσπάσματα και κλάματα, ακόμα και αν δεν υπάρχει κάποια αιτία. Το καλύτερο που μπορεί να κάνει μια γυναίκα είναι να μιλήσει με τον γιατρό της για να δει πώς θα το αντιμετωπίσει.

Νιώθεις θυμό

Παρόλο που η φροντίδα ενός νεογέννητου είναι εξαιρετικά απαιτητική και μπορεί να προκαλέσει παραπάνω στρες και νευρικότητα σε μια νέα μητέρα, δύσκολα φέρνει θυμό. Συνήθως οι άνθρωποι που παλεύουν με την κατάθλιψη νιώθουν οργή. Και σε αυτή την περίπτωση δεν χρειάζεται να υπάρχει κάποια προφανής αιτία.

Δεν μπορείς να συγκεντρωθείς ή να πάρεις αποφάσεις

Είναι φυσιολογικό, λόγω κούρασης και έλλειψης ύπνου, το μυαλό σου να μην βρίσκεται σε εγρήγορση. Αυτό όμως δεν δικαιολογεί την ανεξήγητη θολούρα και την αδυναμία λήψης αποφάσεων ακόμη και για βασικές ανάγκες όπως να κάνεις ένα μπάνιο ή να ταΐσεις το μωρό σου. Είναι ένα σημάδι που κρούει τον κώδωνα κινδύνου.

Έχεις αυτοκαταστροφικές τάσεις…

…και δυσοίωνες σκέψεις περί αυτοκτονίας. Είναι το πιο ανησυχητικό σημάδι και πρέπει αμέσως να απευθυνθείς σε έναν ειδικό υγείας για να σε βοηθήσει.

Το έχουμε πει και θα το πούμε ξανά όσες φορές χρειαστεί. Δεν χωράει καμία ντροπή στο συγκεκριμένο ζήτημα. Είναι μια νόσος που μπορεί να χτυπήσει την καθεμιά από εμάς.

Το σημαντικό είναι να μην αγνοούμε τα σημάδια και να ζητήσουμε εγκαίρως την κατάλληλη βοήθεια.

 

v