«Όταν μια μαμά λέει πως είναι κουρασμένη, δεν εννοεί πως δεν θέλει τα παιδιά της...»

«Όταν μια μαμά λέει πως είναι κουρασμένη, δεν εννοεί πως δεν θέλει τα παιδιά της...»

Μας είναι πολύ εύκολο να κρίνουμε τους άλλους ανθρώπους, και ειδικά τις άλλες μαμάδες. Συχνά είναι πολύ βολικό να μιλήσουμε για την μαμά που ακούσαμε να φωνάζει στην παιδική χαρά, για εκείνη που τάισε χάμπουργκερ το παιδί της ή για την άλλη που την είδαμε να πίνει καφέ με τις φίλες της αντί να είναι σπίτι της με τα παιδιά.

Όταν δεν βλέπουμε την συνολική εικόνα, όμως, και κρίνουμε ένα στιγμιότυπο της ζωής της, είναι άδικο και δεν της αξίζει. Το γιατί θα το καταλάβετε διαβάζοντας το παρακάτω κείμενο: 

«Όταν μια μαμά λέει πως είναι κουρασμένη, δεν εννοεί τίποτε άλλο πέρα απ’ αυτό! Δεν λέει ότι θέλει να πετάξει το παιδί της και να ξεχάσει ότι υπάρχει.

Όταν μία μαμά λέει πως χρειάζεται λίγο χρόνο για τον εαυτό της, δεν εννοεί τίποτε άλλο πέρα απ’ αυτό! Δεν λέει ότι μετάνοιωσε που έγινε μητέρα, ούτε πως η μητρότητα ήταν μία λάθος επιλογή.

Όταν μία μαμά λέει πως χρειάζεται βοήθεια, δεν εννοεί τίποτε άλλο πέρα απ’ αυτό! Δεν λέει ότι είναι ανίκανη.

Όταν μία μαμά φτιάχνει κάτι πρόχειρο για βραδινό, δεν σημαίνει πως μαγειρεύει γρήγορα και μη θρεπτικά γεύματα κάθε μέρα και πως το παιδί της δεν έχει ιδέα τι είναι τα φρούτα ή τα λαχανικά. 

Όταν μπαίνετε στο σπίτι μιας μαμάς και το βλέπετε ακατάστατο, δεν σημαίνει πως είναι πάντα έτσι ή πως δεν συγυρίζει ποτέ. 

Όταν μία μαμά λέει πως θέλει να βγει με τις φίλες της, δεν εννοεί τίποτε άλλο πέρα απ’ αυτό! Δεν λέει πως θέλει να ξαναγίνει εργένισσα χωρίς ευθύνες ή υποχρεώσεις. 

Όταν μια μαμά λέει πως ανησυχεί ή φοβάται, δεν εννοεί τίποτε άλλο πέρα απ’ αυτό! Δεν λέει πως δεν μπορεί να αντεπεξέλθει ή πως είναι δειλή. 



Όταν ακούς μία μαμά να φωνάζει στα παιδιά της, δεν σημαίνει πως το μόνο που κάνει είναι να ουρλιάζει - μάλλον έχει ήδη πει αυτό που θέλει πάνω από 300 φορές με φυσιολογική φωνή.

Όταν βλέπεις μία μαμά εκτός ορίων, δεν σημαίνει πως είναι κάθε μέρα, όλη μέρα έτσι.

Πάντα υπάρχει κι αυτό που δεν βλέπεις. Η αλήθεια είναι πιο σφαιρική.

Μην επινοείς ψεύδη μόνο και μόνο για να επικρίνεις κάποιον και κυρίως μια γυναίκα που κάθε μέρα, κάθε στιγμή, αφήνει στην άκρη τη δική της ζωή για να ζήσει τη ζωή ενός άλλου πλάσματος που ξέρει, ότι είναι πολύ σημαντικότερο από την ίδια.

Στον κόσμο δεν υπάρχει άλλος άνθρωπος ικανός να θυσιάσει και να προσφέρει τόσα όσα η μητέρα!

Της αξίζει, λοιπόν, πολύ περισσότερη κατανόηση και πολύ λιγότερη κριτική!»

Πηγή: BirthKeeper Charity Beth

v