Στη μαμά που έχει όλη την οικογένεια άρρωστη και αρρώστησε κι αυτή: «Κουράγιο!»

Στη μαμά που έχει όλη την οικογένεια άρρωστη και αρρώστησε κι αυτή: «Κουράγιο!»

Για κάθε μαμά, η περίοδος των ιώσεων είναι εξαιρετικά δύσκολη, ειδικά αν η γρίπη χτυπήσει όλη την οικογένεια και είναι εκείνη που πρέπει να τους φροντίσει όλους και να κρατήσει το σπίτι λειτουργικό. Τα πράγματα βέβαια, μπορεί να γίνουν σκόμη πιο δύσκολα, αν αρρωστήσει και η μαμά. Τότε είναι που πρέπει να ανασκουμπωθεί και να οργανώσει όλη την οικογένεια για να ξεπεράσουν την «διαβολοβδομάδα» της γρίπης με τον πιο ανώδυνο τρόπο

Αυτή η μαμά είχε την ατυχία η γρίπη να χτυπήσει όλη την οικογένεια – κι εκείνη μαζί – κι έτσι αποφάσισε να απευθύνει μερικά λόγια εμψύχωσης σε όλες τις μαμάδες που περνάνε τα ίδια αυτή τη δύσκολη εποχή του χρόνου.

«Την προηγούμενη εβδομάδα, όλη η οικογένεια έπεσε στο κρεβάτι με γρίπη. Και εκεί που η καρδιά μου είχε πλημμυρίσει με αγωνία για το πώς θα καταφέρω να φροντίσω τους υπόλοιπους που είχαν καταρρεύσει, κατέρρευσα κι εγώ. 

Τελικά, όλα πήγαν καλά και σιγά σιγά η γρίπη άφησε το σπιτικό μας, αλλά ο αγώνας της μαμάς που έχει όλη την οικογένεια άρρωστη να κρατήσει το ηθικό ακμαίο δεν είναι καθόλου εύκολος. Ειδικά, αν κολλήσει κι εκείνη.

Από την πρόσφατη εμπειρία μου, λοιπόν, σ’ όλες τις μαμάδες που έχουν βρεθεί σ’ αυτή τη θέση έχω να πω τα εξής:

Το βασικότερο για τα μικρά σας είναι η παρουσία σας

Πέρα από τα πρακτικά ζητήματα που δεν είναι λίγα, τα μικρά σας έχουν ανάγκη την φυσική παρουσία σας ακόμη περισσότερο τώρα που είναι άρρωστα. Οι αγκαλιές, τα φιλιά και τα πειράγματά σας (και των δύο γονιών) ίσως είναι το καλύτερο καταπραϋντικό για τα βάσανα της γρίπης και, σίγουρα, κάνουν την δυσάρεστη διαδικασία της ανάρρωσης πολύ πιο ευχάριστη. Χαρίστε απλόχερα όση περισσότερη τρυφερότητα μπορείτε στα παιδιά σας, ειδικά τις βραδινές ώρες που τα συμπτώματα βαραίνουν και ο ύπνος δεν έρχεται εύκολα. Αν χρειαστεί, παραμελήστε τις καθημερινές δουλειές (αφήστε τις για το πρωί ή δώστε τη βραδινή βάρδια στον μπαμπά) και μην ξεχνάτε ότι η γλυκιά φωνή και η ζεστή αγκαλιά σας είναι κάτι σαν αντίδοτο για τα πάντα

Μην ντραπείτε να ζητήσετε βοήθεια

Αν κουράζεστε τον υπόλοιπο καιρό, με τη γρίπη θα νιώθετε διπλά κουρασμένη όσες δουλειές κι αναβάλλετε. Και είναι πολύ πιθανό, ο σύντροφός σας να είναι κι εκείνος παροπλισμένος από την ασθένεια. Είναι, λοιπόν, σημαντικό, να μη διστάσετε να ζητήσετε τη βοήθεια των δικών σας (αν έχουν κάνει το εμβόλιο) ή φίλων σας που έχουν περάσει τη γρίπη και δεν φοβούνται μην κολλήσουν. Μπορεί να πρέπει να πάτε ένα παιδί στον γιατρό και να θέλετε να μείνει κάποιος στο σπίτι με τους υπόλοιπους, να κάνετε κάποια δουλειά που δεν παίρνει αναβολή και να μην έχετε δυνάμεις ή να θέλετε κάποιος να φτιάξει μια θρεπτική σούπα όσο εσείς και ο άντρας σας κάνετε τις βασικές δουλειές του σπιτιού. Πιστέψτε με, και η παραμικρή βοήθεια μπορεί να σηκώσει ένα τεράστιο βάρος απ’ τους πονεμένους ώμους σας.

Ρίξτε τους ρυθμούς και ξεκουραστείτε όλοι μαζί

Σε κάθε περίπτωση, αυτή η γρίπη μπορεί να αποτελέσει μια καλή ευκαιρία για όλους σας να «αράξετε» στο σπίτι μακριά από σχολείο και δουλειές. Δείτε την λοιπόν σαν μία άδεια να αμελήσετε την καθημερινή ρουτίνα σας και να κοιμηθείτε λίγο παραπάνω ή να απολαύσετε μερικά καυτά μπάνια επιπλέον. Αναλογιστείτε πόσο τρέχετε κάθε μέρα για να τα προλάβετε όλα σύμφωνα με το πρόγραμμά σας και πως αυτό έχει συμβάλλει κατά κάποιον τρόπο στο να σας πετύχει η ίωση αδύναμες. Οπότε, ρίξτε τους ρυθμούς στο μισό και προσπαθήστε να γυρίσετε τη γρίπη υπέρ σας, ξεκουράζοντας το κορμί και το μυαλό σας. Και το κυριότερο, κάντε το όλοι μαζί!  

Μην αμελήσετε τον εαυτό σας

Μέσα σ’ όλ’ αυτά, βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι η δική σας υγεία είναι το ίδιο σημαντική με όλων των υπολοίπων. Καμιά φορά, οι μαμάδες νιώθουν υπεύθυνες για όλους και και τείνουν να αμελούν τη δική τους ανάρρωση. Εσείς, μην πέσετε σ’ αυτήν την παγίδα. Φροντίστε να ξεκουραστείτε, να τρέφεστε σωστά, να παίρνετε τα φάρμακά σας και, αν είναι απαραίτητο, να επισκεφθείτε και τον γιατρό. Δεν είστε πιο δυνατή και πιο ανθεκτική απ’ τους υπόλοιπους, απλώς και μόνο επειδή είστε μαμά. Πρέπει, απλώς, να ανακτήσετε τις δυνάμεις σας όσο γίνεται πιο γρήγορα ώστε να επιστρέψετε όλοι μαζί στους καθημερινούς σας ρυθμούς.

Κουράγιο, λοιπόν, και ταχεία ανάρρωση!»

v