Πώς αναπτύσσονται τα ποδαράκια του μωρού και πότε πρέπει να ανησυχήσουμε

Πώς αναπτύσσονται τα ποδαράκια του μωρού και πότε πρέπει να ανησυχήσουμε

Είναι φυσιολογικό οι γονείς και ειδικά οι «πρωτάρηδες» να ανησυχούν για οτιδήποτε ασυνήθιστο βλέπουν στην ανάπτυξη του μωρού τους. Ένα από τα πιο συνηθισμένα άγχη είναι τα πόδια τους στα πρώτα χρόνια ζωής τους. Πολύ συχνά όμως τα περισσότερα «προβλήματα» των κάτω άκρων εξαφανίζονται με την πάροδο του χρόνου και γι'αυτό δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Επίπεδα πέλματα

Όλα τα μωρά έχουν επίπεδα πέλματα! Καθώς όμως μεγαλώνουν, κατά τον τρίτο χρόνο, οι καμάρες γίνονται ευδιάκριτες και έτσι το παιδί περπατάει πλέον κανονικά. Όπως διαβάζουμε και στο loving soles podiatry στην περίπτωση που το νήπιο συνεχίσει να έχει επίπεδα πέλματα είτε λόγω κληρονομικότητας, είτε κάποιας άλλης αιτίας είναι καλό να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό. Εκείνος μέσω μιας εξέτασης θα φτιάξει ένα πρόγραμμα θεραπείας  έτσι ώστε το πόδι να λειτουργεί σωστά και να αποφεύγονται τυχόν τραυματισμοί όπως οι θλάσεις.  

Ραιβογονία

Είναι ίσως από τα πιο συνηθισμένα άγχη των γονιών: όταν τα πόδια του μωρού τους έχουν σχήμα παρένθεσης, ενώ παρατηρείται κενό μεταξύ των γονάτων. Εμφανίζεται  όταν τα μικρά αρχίζουν να περπατούν και θεωρείται φυσιολογικό μέχρι την ηλικία των 2 ετών όπου συνήθως εξαφανίζεται.

Βλαισογονία

Άλλο ένα «πρόβλημα» είναι η βλαισογονία όταν τα κάτω άκρα σχηματίζουν ανάποδη παρένθεση. Αυτό σημαίνει ότι τα πόδια ενώνονται στα γόνατα και οι κνήμες αποκλίνουν προς τα έξω. Μετά τα 5 και μέχρι τα 7 χρόνια αυτό μετριάζεται μέχρι να εξαφανιστεί τελείως. Αν δείτε ωστόσο, ότι αυτή η ορθοπεδική διαταραχή συνεχίζεται πρέπει να απευθυνθείτε σε κάποιον παιδοποδίατρο.

Κυρτά δάχτυλα

Συνήθως τα νήπια κάτω των τριών ετών περπατούν με τα δάχτυλα του ποδιού κυρτωμένα, έτσι ώστε να έχουν καλύτερη ισορροπία. Σε άλλα πάλι τα δάχτυλα κλίνουν προς τα πάνω. Και στις δύο περιπτώσεις είναι κάτι φυσιολογικό και διορθώνεται καθώς το παιδί μεγαλώνει.

Παρόλο που όλες τα παραπάνω προβλήματα είναι κοινά και είναι γνωστό ότι επιλύονται με την πάροδο του χρόνου, είναι καλή ιδέα να συμβουλευτείτε έναν γιατρό για να εξετάσει την ανάπτυξη των ποδιών του μικρού σας. Οι πιθανότητες να είναι κάτι σοβαρό είναι λίγες, αλλά είναι πάντα καλύτερο να είστε 100% σίγουροι!

Φωτογραφίες: brightside.me
 

v