8 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για την καισαρική τομή

8 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για την καισαρική τομή

Ο τρόπος που θα γεννήσει μία γυναίκα επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες: από την κατάσταση της υγείας της, από το προηγούμενο ιστορικό της, από τις επιπλοκές που ενδέχεται να εμφανιστούν στη γέννα ή ακόμα κι από τον γυναικολόγο ή την μαιευτική κλινική που θα γεννήσει.

Γι’ αυτό, επειδή καμία μαμά δεν μπορεί να είναι σίγουρη για το τι μέλλει γενέσθαι, καλό είναι να είναι προετοιμασμένη για όλα τα ενδεχόμενα – ακόμα και αυτό της καισαρικής τομής.

Μπορεί να συμβεί στην οποιαδήποτε!

Καμία μέλλουσα μαμά δεν γνωρίζει από την αρχή τον τρόπο που θα γεννήσει. Κάποιες φορές η καισαρική είναι προγραμματισμένη λόγω της θέσης που έχει πάρει το μωρό ή επειδή έχει στενή λεκάνη, ενώ άλλες φορές οι επιπλοκές της γέννας αναγκάζουν τον γυναικολόγο να μην προχωρήσει σε φυσιολογικό τοκετό. Σε κάθε περίπτωση, μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε εγκυμονούσα και δεν χρειάζεται να νιώθετε άσχημα γι’ αυτό.

Είναι ένα σοβαρό χειρουργείο

Παρόλο που η καισαρική θεωρείται πλέον «επέμβαση ρουτίνας» δεν παύει να είναι μία σοβαρή επέμβαση που απαιτεί αναισθησία. Η τομή είναι βαθιά και χρειάζεται χρόνος και προσοχή μέχρι να επουλωθεί, ενώ όπως σε κάθε χειρουργείο καραδοκούν επιπλοκές και κίνδυνοι.

Χρησιμοποιείται καθετήρας

Ένα σημαντικό μέρος της επέμβασης είναι η εισαγωγή καθετήρα στην ουροδόχο κύστη της γυναίκας. Αυτό, όμως, δεν πρέπει να σας τρομάζει ή να σας ενοχλεί, αφού μειώνει την πιθανότητα να παρουσιαστούν επιπλοκές κατά τη διάρκεια του τοκετού αλλά και μετά τη γέννα.

Ο σύντροφός σας μπορεί να είναι παρόν στη γέννα

Όπως και στον φυσιολογικό τοκετό, έτσι και στην καισαρική ο σύντροφός σας μπορεί να είναι παρόν στον τοκετό. Χρειάζεστε ψυχολογική υποστήριξη και ο πατέρας του παιδιού σας θα είναι δίπλα σας να σας κρατάει το χέρι – όπως ακριβώς το είχατε σχεδιάσει!

Πάντα υπάρχει ο κίνδυνος της μόλυνσης

Ο κίνδυνος ανάπτυξης μετεμμηνοπαυσιακής λοίμωξης στην καισαρική είναι υψηλότερος από ό, τι αν γεννάγατε φυσιολογικά. Το ποσοστό των λοιμώξεων αγγίζει το 15%, με τις παχύσαρκες γυναίκες να κινδυνεύουν περισσότερο.

 Μπορείτε να περπατήσετε σε τουλάχιστον 10 – 12 ώρες

Συνήθως, μπορείτε να σηκωθείτε μέσα στις επόμενες 6-8 ώρες μετά την επέμβαση, όμως είναι απαραίτητο να περιμένετε τουλάχιστον 10-12 ώρες πριν περπατήσετε. Πριν σηκωθείτε από το κρεβάτι, φροντίστε να μείνετε καθιστή για λίγα λεπτά στην άκρη του, προκειμένου να αποφύγετε να αντιμετωπίσετε ζαλάδες ή λιποθυμίες.

Η κίνησή σας θα είναι πιο δύσκολη μετά από μία καισαρική

Δεδομένου του ότι οι γυναίκες που υποβλήθηκαν σε καισαρική έχουν μια βαθιά τομή και αρκετά ράμματα στο κάτω μέρος της κοιλιάς τους, είναι φυσιολογικό να πονάνε περισσότερο. Τόσο ο πόνος, λοιπόν, όσο και το γεγονός πως πρέπει να είστε προσεκτικές μην ανοίξουν τα ράμματα, τον πρώτο καιρό δεν θα είναι εύκολο να κινήστε όπως πριν.  

Αν η πρώτη γέννα είναι με καισαρική θα είναι και οι επόμενες;

Τίποτε δεν είναι απόλυτο και μεγάλο ρόλο σε αυτό παίζει και ο γυναικολόγος σας. Ωστόσο, ο φυσιολογικός τοκετός δεν θα μπορέσει να διεξαχθεί αν παρουσιαστούν πάλι οι συνθήκες που οδήγησαν στην καισαρική της πρώτης γέννας και αν η μήτρα δεν έχει μια ουλή αρκετά δυνατή ώστε να αντέξει χωρίς προβλήματα την προσπάθεια των συσπάσεων.

Πηγή: brightside.me

v