Πώς να κάνετε το σπίτι ασφαλές για ένα μωρό που μπουσουλάει

Πώς να κάνετε το σπίτι ασφαλές για ένα μωρό που μπουσουλάει

Τα μωρά είναι μικροί εξερευνητές! Η περιέργεια τα καθοδηγεί, και με το που αρχίσουν το μπουσούλημα και αργότερα το περπάτημα προσπαθούν να ανακαλύψουν ακόμα περισσότερα πράγματα-τρυπώνοντας στα πιο απίθανα σημεία και βάζοντας στο στόμα ό,τι βρουν μπροστά τους.

Είναι σημαντικό να ενθαρρύνουμε  αυτή τους την προσπάθεια, αφού πρώτα πάρουμε τα κατάλληλα μέτρα προστασίας για να είναι ασφαλής ο χώρος που κινούνται. Τα παιδικά ατυχήματα είναι μέσα στη ζωή, ωστόσο μπορούμε να οχυρώσουμε το σπίτι μας για να τα αποφύγουμε.

Καλύμματα πρίζας

Τα καλύμματα για τις πρίζες είναι άκρως απαραίτητα για την ασφάλεια των μικρών μας-διαφορετικά υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να βάλουν το δάχτυλό τους στην εσοχή και να πάθουν ηλεκτροπληξία. Ευτυχώς στο εμπόριο θα βρείτε ειδικά καπάκια ασφαλείας σε ουδέτερο χρώμα ώστε να μην τραβούν την προσοχή των παιδιών.

Σπιράλ καλωδίων

Για κάποιο μυστήριο λόγο τα μωράκια βρίσκουν πολύ ενδιαφέροντα τα καλώδια που προεξέχουν από τις ηλεκτρονικές συσκευές. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να τα πειράζουν και συχνά να τα βάζουν στο στόμα τους. Οι κίνδυνοι είναι σοβαροί: μπορεί να πνιγούν ή να πάθουν κάποια μόλυνση αφού τα καλώδια είναι εστία μικροβίων. Η λύση στο πρόβλημα είναι το σπιράλ καλωδίων που τα (συμ)μαζεύει και δεν βρίσκονται στο οπτικό πεδίο των μικρών.

Προστατευτικά κάγκελα…

…τόσο για τις σκάλες, όσο και για τα μπαλκόνια. Το κακό μπορεί να συμβεί ανά πάσα ώρα και στιγμή γι’ αυτό και πρέπει οπωσδήποτε να εγκαταστήσετε από νωρίς ειδικές πόρτες/κάγκελα ασφαλείας που εμποδίζουν την πρόσβαση.

Αν έχετε τζάκι είναι εξίσου απαραίτητο να εγκαταστήσετε μια προστατευτική σχάρα/κάγκελο καθώς πάντα υπάρχει ο κίνδυνος να καεί το παιδί.

Προστατευτικά για γωνίες

Ένα αξεσουάρ με το οποίο πρέπει οπωσδήποτε να εξοπλιστείτε για την οχύρωση του σπιτιού σας είναι τα ειδικά προστατευτικά καλύμματα για τις γωνίες των επίπλων. Όταν το μωρό σας θα αρχίσει να μπουσουλάει και αργότερα να περπατάει είναι πολύ πιθανό να σκοντάψει και να χτυπήσει. Γι’ αυτό το λόγο είναι σημαντικό επίσης να κρύψετε επικίνδυνα και βαριά αντικείμενα όπως  είναι τα γυάλινα βάζα ή τα τασάκια.

Κλειδαριές ντουλαπιών

Είναι ανάγκη πάντα να ελέγχετε ότι δεν έχετε αφήσει στο μωρό πρόσβαση σε κάτι αιχμηρό ή πολύ μικρό, το οποίο μπορεί να καταπιεί. Τα ντουλάπια και τα συρτάρια πρέπει πάντα να κλειδώνονται με ειδικές κλειδαριές που είναι αδύνατο να ανοίξει ένα νήπιο.

Τα ατυχήματα είναι αναπόφευκτο κομμάτι της παιδικής ηλικίας και δυστυχώς, κάποια στιγμή θα χρειαστεί να τα αντιμετωπίσουμε. Η συνεχής επαγρύπνηση και η λήψη κατάλληλων μέτρων ασφαλείας μπορούν να μας βοηθήσουν να κρατήσουμε ασφαλή τα παιδιά μας τουλάχιστον μέσα στο σπίτι.

v