Έξαρση της γρίπης: τι πρέπει να ξέρουμε για να προφυλάξουμε το παιδί

Έξαρση της γρίπης: τι πρέπει να ξέρουμε για να προφυλάξουμε το παιδί

Την περίοδο που διανύουμε, σύμφωνα με τα δεδομένα του ΕΟΔΥ, η δραστηριότητα της γρίπης είναι αυξημένη στη χώρα μας και παρουσιάζει μικρή έξαρση σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά την ίδια περίοδο. Με βάση παλαιότερα επιδημιολογικά δεδομένα, η υψηλή δραστηριότητα αναμένεται να συνεχιστεί τουλάχιστον για τις επόμενες 4 εβδομάδες. Την ίδια στιγμή, οι ανακοινώσεις για κρούσματα γρίπης στους παιδικούς σταθμούς πληθαίνουν και σχολεία κλείνουν για τον ίδιο λόγο, πρέπει όμως να δούμε την κατάσταση με καθαρή ματιά και ψυχραιμία.

Στο παραπάνω φαινόμενο δεν αποτελεί λύση να διακόψουμε τις σχολικές και καθημερινές δραστηριότητες του παιδιού για τις επόμενες 4-6 εβδομάδες, ούτε να καταναλώνουμε τα αντι-ιικά φάρμακα σαν καραμέλες.

Τι μπορούμε να κάνουμε  για να προστατέψουμε τα παιδιά μας από τη γρίπη;

Αρχικά, το αποτελεσματικότερο μέτρο είναι ο εμβολιασμός που όμως στη χώρα μας συστήνεται μόνο για παιδιά που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου.

Επίσης, σημαντική προστασία παρέχει η τήρηση των κανόνων υγιεινής, όπως:

  • Τακτικό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό ή εναλλακτικά χρησιμοποίηση αντισηπτικού αλκοολούχου διαλύματος
  • Καλός αερισμός των χώρων
  • Αποφυγή επαφής χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα, προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος μόλυνσης
  • Αποφυγή κοινής χρήσης μολυβιών, στυλό, μαρκαδόρων και άλλων προσωπικών αντικειμένων
  • Σε βήχα ή φτέρνισμα, κάλυψη της μύτης και του στόματος με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντιλο και απόρριψη χρησιμοποιημένου χαρτομάντιλου στους κάδους απορριμμάτων, άμεσα 
  • Απαγορεύεται τα παιδιά να πίνουν νερό απευθείας από τη βρύση με το στόμα

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς για τη γρίπη;

Παραθέτω μια σύνοψη σχετικά με το νόσημα βασισμένη στα στοιχεία του ΕΟΔΥ:

Πώς μεταδίδεται η γρίπη;

Η γρίπη μεταδίδεται από το ένα άτομο στο άλλο. Με το βήχα, το φτέρνισμα και μέσω των χεριών, όταν κάποιος αγγίζει αντικείμενα και επιφάνειες που έχουν μολυνθεί και στη συνέχεια πιάνει τα μάτια του, τη μύτη ή το στόμα του.

Για πόσες ημέρες ένα άτομο που έχει γρίπη μπορεί να τη μεταδώσει στους άλλους;

Οι ενήλικες μπορεί να μεταδώσουν τη νόσο μία ημέρα πριν αρρωστήσουν έως 5-7 ημέρες από τη στιγμή που θα εκδηλώσουν τα συμπτώματα.

Ποια είναι τα συμπτώματα και πόσο διαρκούν;

Τα συμπτώματα της γρίπης συνήθως ξεκινούν απότομα και περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, πόνους των μυών και των αρθρώσεων, πονοκέφαλο, έντονη κόπωση, πονόλαιμο, βήχα (συνήθως ξηρό). Τα παιδιά μπορεί να παρουσιάζουν συμπτώματα από το γαστρεντερικό, όπως ναυτία, εμέτους, διάρροια. Τα συμπτώματα αρχίζουν 1-4 ημέρες μετά την προσβολή από τον ιό και διαρκούν 2-7 ημέρες, ο βήχας όμως μπορεί να επιμένει για αρκετό χρονικό διάστημα.

Υπάρχουν συμπτώματα που πρέπει να μας ανησυχήσουν;

Ναι. Αυτά είναι: υψηλός και παρατεινόμενος πυρετός, γρήγορη αναπνοή ή δυσκολία στην αναπνοή, κυάνωση, άρνηση για λήψη υγρών ή τροφής, μειωμένη δραστηριότητα, υπνηλία, διέγερση ή σπασμοί, επανεμφάνιση του πυρετού ή επιδείνωση του βήχα, ύστερα από βελτίωση των συμπτωμάτων.

Επιστροφή ατόμου που νόσησε στο σχολείο:

Τα παιδιά που εμφανίζουν συμπτώματα γριπώδους συνδρομής θα πρέπει να παραμένουν στο σπίτι τους για τουλάχιστον 24 ώρες μετά την υποχώρηση των συμπτωμάτων (και κυρίως του πυρετού).

Πώς γίνεται η διάγνωση της γρίπης; 

Σήμερα είναι πολύ εύκολο να επιβεβαιωθεί η διάγνωση της γρίπης ακόμα και στο παιδιατρικό ιατρείο με τα γρήγορα αξιόπιστα τεστ, που είναι διαθέσιμα και μας δίνουν απάντηση σε δέκα λεπτά.

Πώς θεραπεύεται η γρίπη;

Η γρίπη σύμφωνα με τις διεθνείς συστάσεις δε χρειάζεται πάντα χορήγηση αντι-ικών φαρμάκων και σίγουρα δε χρειάζεται χορήγηση αντιβιοτικών.

Για την αντιμετώπιση της, στους περισσότερους ασθενείς αρκεί η συμπωματική αγωγή: δηλαδή ξεκούραση, κατανάλωση υγρών, λήψη αντιπυρετικών και παυσίπονων.

Τα ειδικά αντιιικά φάρμακα μπορεί να τα χορηγήσει ο γιατρός σε άτομα, τα οποία ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου ή παρουσιάζουν σοβαρά συμπτώματα. Οι περισσότεροι πάντως ασθενείς με ήπια συμπτώματα βελτιώνονται μέσα σε 3-4 ημέρες και δε χρειάζεται να πάρουν αντιιικά φάρμακα. Το ίδιο ισχύει και για την αναγκαιότητα χορήγησης προφύλαξης στο σχολικό περιβάλλον και στην οικογένεια του ασθενούς, ο γιατρός πρέπει να κρίνει αν υπάρχουν άτομα αυξημένου κινδύνου για επιπλοκές και να χορηγήσει μόνο σε αυτά τα άτομα προφυλακτικά αγωγή.

Μάριος Δέτσης, Παιδίατρος

detsis-paidiatros.gr

facebook.com/detsispaidiatros

v