Την Κυριακή η πρώτη υπερπανσέληνος του 2020!

Την Κυριακή η πρώτη υπερπανσέληνος του 2020!

Την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε ένα εντυπωσιακό φαινόμενο: την πρώτη υπερπανσέληνο του 2020! Το φεγγάρι δηλαδή θα φαίνεται μεγαλύτερο και κάπως πιο φωτεινό από ό,τι συνήθως.

Στις 09:34 την Κυριακή θα υπάρξει πανσέληνος, ενώ το φεγγάρι θα φθάσει στο περίγειο της ελλειπτικής τροχιάς του, δηλαδή στην κοντινότερη απόσταση από τη Γη το βράδυ της Δευτέρας. Ουσιαστικά αυτό σημαίνει ότι το βράδυ του Σαββάτου και της Κυριακής θα μπορούμε να απολαύσουμε το θέαμα της Σελήνης παρέα με τα αγαπημένα μας πρόσωπα.

Η Σελήνη ακολουθεί μια ελλειπτική τροχιά και η απόστασή της από τη Γη δεν είναι σταθερή. Αυξάνεται κατά 5% περίπου στο απόγειο (μέγιστη απόσταση) και μειώνεται κατά 5% στο περίγειο (ελάχιστη απόσταση). Στις 26 Φεβρουαρίου, ημέρα Τετάρτη, η Σελήνη θα απέχει από τον πλανήτη μας σχεδόν 406.300 χιλιόμετρα ενώ η μέση απόσταση είναι 384.400 χιλιόνετρα.

Την Κυριακή θα είναι η πρώτη από τις συνολικά 4 υπερπανσελήνους που θα παρακολουθήσουμε μέσα στον έτος. Για όσους αναρωτιούνται, ο όρος Υπερ-Σελήνη δεν είναι επίσημος αστρονομικός, αλλά από τη δεκαετία του 1970 ένας αστρολόγος εφηύρε τον όρο ο οποίος, «παγιώθηκε» με τον καιρό.

Πηγή: cnn.gr

 

v