Νέα έρευνα: Κάθε φορά που αγχώνεσαι, παχαίνεις σαν να είχες φάει ένα διπλό τσίζμπεργκερ!

Νέα έρευνα: Κάθε φορά που αγχώνεσαι, παχαίνεις σαν να είχες φάει ένα διπλό τσίζμπεργκερ!

Αν σας πλημμυρίζουν οι ενοχές κάθε φορά που απολαμβάνετε ένα αμαρτωλό φαγητό ή γλυκό, επειδή τελευταία έχετε πάρει μερικά κιλάκια παραπάνω, δε χρειάζεται πλέον να χολοσκάτε. Για την ακρίβεια, κάθε φορά που αγχώνεστε για μικρά ή μεγάλα πράγματα μπορεί να αυξάνετε λίγο λίγο το βάρος σας!

Αυτό αποφάνθηκε μια ομάδα ερευνητών στο Πανεπιστήμιο του Γιέηλ που βρήκε ότι ένας από τους τρόπους με τους οποίους το στρες είναι επιβλαβές για το ανθρώπινο σώμα είναι και η αύξηση του βάρους μας.

Αυτό συμβαίνει επειδή κάθε κρίση άγχους αυξάνει τα επίπεδα της κορτιζόλης στο σώμα, κάτι που μεταφράζεται στην παραγωγή 300 θερμίδων ανά κρίση, όσων περίπου λαμβάνουμε από την κατανάλωση ενός… ζουμερού διπλού τσιζμπέργκερ!

Εκτός από την άμεση παραγωγή επιπλέον θερμίδων, όμως, το στρες επηρεάζει και την όρεξή μας, οδηγώντας μας να τρώμε περισσότερο και τις περισσότερες φορές, να τρώμε φαγητά που είναι ιδιαιτέρως παχυντικά (τσιζμπέργκερ π.χ.).

Στις γυναίκες, ιδιαίτερα, το επιπλέον λίπος που συσσωρεύεται ως άμεση ή έμμεση συνέπεια του άγχους τείνει να συγκεντρώνεται γύρω απ’ τη μέση (όπως επιβεβαιώνει και ένα πλήθος παλαιότερων μελετών), επηρεάζοντας τη σιλουέτα και κατόπιν την αυτοπεποίθησή τους.

Την κατάσταση έρχεται να επιδεινώσει η επίδραση που έχει το στρες στον μεταβολισμό – τον επιβραδύνει – και τα επίπεδα ινσουλίνης – τα ανεβάζει – οδηγώντας σε υψηλότερα επίπεδα αποθηκευμένου λίπους.

Με λίγα λόγια, όταν πιάνουμε τον εαυτό μας εκτός φόρμας δε χρειάζεται πια να ρίχνουμε το φταίξιμο στα μπέργκερ ή τα γλυκά. Ο ένοχος ίσως να είναι… το στρες, γι’ αυτό πρέπει να κάνουμε πράγματα που μας χαλαρώνουν και παίρνουν το μυαλό μας μακριά από όσα μας αγχώνουν.

Πηγή: brightside.me
v