«Σταμάτησα να ακούω συμβουλές από ανθρώπους που δεν έχουν παιδιά!»

«Σταμάτησα να ακούω συμβουλές από ανθρώπους που δεν έχουν παιδιά!»

Όταν έμεινα έγκυος, γνώρισα ένα σωρό ανθρώπους που θέλησαν να μου δώσουν συμβουλές, να με παρηγορήσουν στα δύσκολα ή να μου επισημάνουν πιθανούς κινδύνους που θα αντιμετώπιζα. Η αλήθεια είναι πως ποτέ δεν αμφισβήτησα την καλή τους πρόθεση, όμως με τον καιρό άρχισα να αμφισβητώ την αλήθεια των όσων μου έλεγαν. 

Όταν γέννησα, οι νουθετήσεις πολλαπλασιάστηκαν λες και όλοι ήξεραν τι χρειάζεται το νεογέννητο μωρό μου, εκτός από μένα που το ζούσα καθημερινά. Μάλιστα, αυτό που συνειδητοποίησα πολύ γρήγορα είναι πως την ισχυρότερη άποψη την είχαν άνθρωποι χωρίς παιδιά, οι οποίοι όχι μόνο έκριναν την κάθε μου κίνηση, αλλά μου έδιναν και άστοχες συμβουλές.  Σταδιακά, λοιπόν, αποφάσισα να σταματήσω να ακούω τις συμβουλές τους.

Η θεωρία απέχει πολύ από την πράξη

Οι θεωρίες που διάβαζα σε διάφορα βιβλία γραμμένα από τους ειδικούς, αναφέρονταν σε ιδανικές οικογένειες, με τέλειους γονείς και παιδιά – ρομπότ. Όταν χρειάστηκε να εφαρμόσω στην πράξη όλα αυτά που διάβασα, δεν μου φάνηκε απλά δύσκολο, αλλά ακατόρθωτο! Πολύ γρήγορα ένιωσα άχρηστη και ανεπαρκής μαμά, ενώ συχνά αναρωτιόμουν αν το μωρό μου έχει κάποιο πρόβλημα. Μέχρι που έπεσε στα χέρια μου ένα βιβλίο που μου άνοιξε τα μάτια.

Οι άνθρωποι που δεν έχουν παιδιά, φαντάζονται πως η μητρότητα είναι κάτι αποστειρωμένο

Η μεγάλη του διαφορά βρισκόταν στο ότι ήταν γραμμένο από έναν ψυχολόγο με 4 παιδιά, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους συγγραφείς που ήταν άτεκνοι και οι συμβουλές που έδινε ανταποκρίνονταν σε πραγματικές καταστάσεις και αληθινές οικογένειες.

Αυτό όμως δεν συμβαίνει μόνο στα βιβλία, αλλά και στο ευρύτερο περιβάλλον μας. Οι άνθρωποι που δεν έχουν παιδιά, φαντάζονται πως η μητρότητα είναι κάτι αποστειρωμένο και απόλυτο ενώ οι συμβουλές τους δεν είναι απλά άστοχες, αλλά μας γεμίζουν ενοχές κι αμφιβολίες.

Η εμπειρία είναι ανεκτίμητη και δίνει τις καλύτερες συμβουλές!

Οι άνθρωποι που έχουν μεγαλώσει παιδιά έχουν μάθει να λύνουν καθημερινά προβλήματα με απλούς και πρακτικούς τρόπους. Οι γνώσεις τους είναι αποτέλεσμα καθημερινής τριβής και βιωματικών εμπειριών και γι’ αυτό είναι πολύτιμες και βοηθητικές. Ωστόσο, δεν θα σου επιβάλλουν ποτέ την γνώμη τους γιατί γνωρίζουν πως κάθε παιδί αλλά και κάθε οικογένεια είναι διαφορετική. Αντίθετα, οι άνθρωποι που, αν και δεν έχουν παιδιά έχουν άποψη για όλα, θα σου μιλήσουν πιο απόλυτα προσπαθώντας να σε πείσουν για το δίκιο τους. 

Πριν κάνεις παιδιά, νομίζεις πως όλα είναι εύκολα

Πριν κάνεις παιδιά, χαζεύεις ταινίες και διαφημίσεις με όμορφες μαμάδες και χαριτωμένα παιδάκια να τρέχουν χαμογελαστά, και φαντάζεσαι πως η μητρότητα είναι γεμάτη με εικόνες σαν κι αυτή. Όταν πάλι επισκέπτεσαι τη φίλη σου που γέννησε πρόσφατα και έρχεσαι αντιμέτωπος με μία μαμά στα όρια νευρικής κρίσης και μωρά να κλαίνε, νομίζεις αυτόματα πως το λάθος είναι της φίλης σου και όχι της διαφήμισης που είδες προηγουμένως – ίσως ένα είδος αυτοάμυνας για να διαιωνίζουμε το είδος!

Όταν, λοιπόν, καλείσαι να δώσεις μια συμβουλή ή να πεις την άποψή σου, έχεις στο μυαλό σου μια οικογένεια που τα έχει όλα στην εντέλεια. Τα παιδιά είναι πάντα ήρεμα, υπάκουα και χαμογελαστά ενώ οι γονείς τα κάνουν όλα σωστά και προγραμματισμένα.

Εν κατακλείδι, ακολούθα το ένστικτό σου…

Εκτός κι αν είσαι μία από τις γυναίκες του Στέπφορντ, όμως, η παραπάνω περιγραφή δεν υπάρχει στον πραγματικό κόσμο! Οι συμβουλές με καλή πρόθεση είναι πάντα καλοδεχούμενες, αλλά δεν σημαίνει πως πρέπει να τις ακολουθούμε όλες. Εξάλλου, η εμπειρία μας έχει αποδείξει πως το μητρικό ένστικτο είναι συνήθως ο καλύτερος οδηγός μας και δεν χρειάζεται να ανησυχούμε συνεχώς για πράγματα άνευ σημασίας.   

v