Σύριος πατέρας μετατρέπει τον πόλεμο σε παιχνίδι για να προστατεύσει την 3χρονη κόρη του

Σύριος πατέρας μετατρέπει τον πόλεμο σε παιχνίδι για να προστατεύσει την 3χρονη κόρη του

Στην Συρία διαδραματίζεται ένας πόλεμος που εξελίχθηκε στην μεγαλύτερη τραγωδία της εποχής μας. Εδώ και χρόνια παρακολουθούμε την καταστροφή, τον θάνατο και τον ξεριζωμό να επιβεβαιώνουν τις θεωρίες για την χειρότερη πτυχή του ανθρώπου. 

Λίγο πριν το (θεωρητικό έστω) τέλος του, όμως, η ιστορία ενός Σύριου πατέρα βάζει μια άνω τελεία στη φρίκη του πολέμου και μας θυμίζει πως εκεί έξω υπάρχει ακόμα ανθρωπιά, μεγαλείο ψυχής και καλοσύνη.

Ο Σύριος πατέρας, σε μια παραλλαγή του οσκαρικού αριστουργήματος του Ρομπέρτο Μπενίνι «Η ζωή είναι ωραία», προσπαθεί να μετατρέψει τη φρίκη του πολέμου σε παιχνίδι προκειμένου να προστατεύσει την τρίχρονη κόρη του.

Στο συγκινητικό βίντεο που δημοσίευσε στα social media ο Αμπντουλάχ Μοχάμαντ ρωτά τη μικρή Σέλβα: «Είναι αεροπλάνο ή βόμβα;». Και το κοριτσάκι απαντά: «Βόμβα και όταν πέσει θα γελάσουμε». Η μικρή, μάλιστα, ξεκαρδίζεται στα γέλια μόλις ακούγεται η έκρηξη.

Ο Σύριος πατέρας δήλωσε στο Sky News: «Η κόρη μου η Σέλβα είναι ένα παιδί που δεν καταλαβαίνει τον πόλεμο. Αποφάσισα να της μάθω αυτό το παιχνίδι, για να μην καταρρεύσει ο ψυχισμός της. Να μην επηρεαστεί από ασθένειες που προκαλεί ο φόβος».

La vita è bella

Για να σας φρεσκάρουμε τη μνήμη, η ταινία του Ρομπέρτο Μπενίνι μιλάει για έναν Εβραίο που, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, μεταφέρεται μαζί με τον γιο του σε κάποιο στρατόπεδο συγκέντρωσης. Ο μπαμπάς, τον οποίο υποδύεται ο Μπενίνι, θέλοντας να απαλλάξει τον γιο του από τη δυστυχία της αιχμαλωσίας, των βασανιστηρίων και του ωμού ρατσισμού που αντιμετωπίζουν, του λέει πως όλο αυτό είναι ένα παιχνίδι. Για να κερδίσουν, πρέπει να κάνουν ό,τι τους πουν χωρίς να γκρινιάζουν.

Το μικρό παιδί καταφέρνει να επιζήσει και νομίζει ότι νίκησε το παιχνίδι όταν ένα αμερικανικό τανκ φτάνει και απελευθερώνει το στρατόπεδο. Βρίσκει τη μητέρα του που βρισκόταν στην άλλη πλευρά του στρατοπέδου, χωρίς όμως να γνωρίζει ότι ο πατέρας του έχει πεθάνει. Χρόνια αργότερα, συνειδητοποιεί τη θυσία του πατέρα του, που του έσωσε τη ζωή.

Η ζωή μιμείται τον κινηματογράφο…

Συνήθως οι κινηματογραφικές ιστορίες είναι εμπνευσμένες από συγκλονιστικές ιστορίας της πραγματικότητας. Σε αυτή τη περίπτωση, όμως, τα πράγματα αντιστρέφονται  και η ζωή μιμήθηκε την συγκινητική και τρυφερή ταινία του Μπενίνι.

Πηγή: flash.gr

v