6 συνταγές από το χωριό

6 συνταγές από το χωριό

Ξυπνούν παιδικές αναμνήσεις και φέρνουν στο σπίτι τις μυρωδιές του χωριού. 6 συνταγές που μας έμαθε η γιαγιά και δικαιώνουν με τη γεύση τους την ελληνική παραδοσιακή κουζίνα.

Ντολμαδάκια γιαλαντζί

Τι θα χρειαστείτε:

300 γρ. αμπελόφυλλα
600 γρ. κρεμμυδάκια (φρέσκα)
1 Φλ. λάδι
1 Φλ. ρύζι
1 ματσάκι άνηθο (ψιλοκομμένο)
1 ματσάκι δυόσμο (ψιλοκομμένο)
1 λεμόνι (χυμός)

Τι θα κάνετε: Ζεματίζετε τα αμπελόφυλλα, τα ξεπλένετε με κρύο νερό και τα στραγγίζετε. Σοτάρετε για 4 λεπτά τα κρεμμυδάκια με το μισό λάδι. Μετά από λίγο προσθέτετε το ρύζι, 1 φλιτζάνι τσαγιού ζεστό νερό και τέλος τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από το λάδι και το χυμό λεμονιού. Βράζετε το μείγμα για 4-5 λεπτά. Τυλίγετε κάθε φύλλο με μια κουταλιά του γλυκού από το μείγμα. Τοποθετείτε τα ντολμαδάκια στην κατσαρόλα, κυκλικά, πολύ κοντά το ένα στο άλλο. Σκεπάζετε τα ντολμαδάκια με ένα πιάτο και ρίχνετε από πάνω το υπόλοιπο λάδι, το χυμό λεμονιού και 2 φλυτζάνια νερό. Τα βράζετε σε σιγανή φωτιά για μισή ώρα περίπου, μέχρι να πιουν το νερό και να βράσει το ρύζι. Σερβίρετε τα ντολμαδάκια γιαλαντζί κρύα, γαρνιρισμένα με φέτες λεμονιού.

Συνταγή: sidages.gr

Χωριάτικο κοτόπουλο με χυλοπιτάκι

Τι θα χρειαστείτε:

1 (περίπου 1½ κιλό) κοτόπουλο, κομμένο σε 6 μερίδες
1/3 φλ. ελαιόλαδο
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κ.σ. πελτές ντομάτας
400 γραμμ. ντοματάκια κονκασέ
500 γραμμ. χυλοπιτάκι χωριάτικο
1½ λίτρο ζωμός κότας ή νερό
1 πρέζα μπαχάρι
1 πρέζα κανέλα
1 πρέζα γαρίφαλο
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
μυζήθρα τριμμένη

Τι θα κάνετε: Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και ροδίζετε το κοτόπουλο απ’ όλες τις πλευρές. Προσθέτετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το αφήνετε 2΄-3΄ να μαραθεί. Στη συνέχεια βάζετε τα ντοματάκια και τον πελτέ ντομάτας και πασπαλίζετε με τα μπαχαρικά. Τέλος προσθέτετε ζωμό ή νερό και αφήνετε το κοτόπουλο να σιγοβράσει σκεπασμένο για 50΄ με 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσει. Προς το τέλος του βρασμού αλατοπιπερώνετε. Όταν βράσει το κοτόπουλο το βγάζετε σε πιατέλα και το διατηρείτε σκεπασμένο και ζεστό. Ρίχνετε το χυλοπιτάκι στη σάλτσα και αφήνετε, αφού πάρει βράση, να βράσει για 2΄. Ξαναβάζετε το κοτόπουλο στην κατσαρόλα. Σβήνετε τη φωτιά. Ελέγχετε το αλατοπίπερο και σκεπάζετε το φαγητό. Το αφήνετε να σταθεί και να πιει τα υγρά του για 10΄, για να παραμείνει σπυρωτό και να μη λασπώσει το ζυμαρικό. Όταν σβήσετε το φαγητό πρέπει να έχει αρκετό ζουμάκι για να ψηθεί το χυλοπιτάκι και να τραβήξει τα υγρά και να μη λασπώσει.

Συνταγές: argiro.gr

Χωριάτικος κόκορας στην χύτρα

Τι θα χρειαστείτε:

1 κοκοράκι χωριάτικο
1 φλυντζάνι ελαιόλαδο
1 φλυτζάνι κρασί λευκό
1 ποτήρι χυμό ντομάτας
3 κουταλιές βαλσάμικο
1 κουταλιά μέλι θυμαρίσιο
αλάτι, πιπέρι, ρίγανι, βασιλικός
νεράκι

Τι θα κάνετε: Τσιγαρίζετε τον κόκορα με το ελαιόλαδο να πάρει λίγο χρωματάκι. Σβύνετε με λίγο κρασί και βαλσάμικο. Χαμηλώνετε την φωτιά, ρίχνετε την ντομάτα, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, βασιλικό, μέλι και λίγο νεράκι, για να καλύψετε τον κόκορα. Ανακατεύετε και κλείνετε τη χύτρα και το αφήνετε 20-25 λεπτά. Το φαγητό είναι έτοιμο. Σερβίρεται με πατάτες τηγανιτές, χυλοπίτες, μακαρόνια.

Συνταγή: sintagespareas.gr

Μακαρονάδα Χωριάτικη

Τι θα χρειαστείτε:

1 κιλό (λαζάνια) Μακαρόνια
1 μέτριο Κρεμμύδι(α)
1 Πράσινη(ες) πιπεριά(ες)
1 Κίτρινη(ες) Πιπεριά(ές)
2 κουτ. σουπ. Κάππαρη
1 κουτί αποφλοιωμένα Ντοματάκια
200 γρ. σκληρή Φέτα
λίγος φρέσκος ή ξερός Βασιλικός
1 κούπα Λάδι
1 μεγάλο (τύπου χωριάτικο χοιρινό) Λουκάνικο

Τι θα κάνετε: Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, βάζετε λίγο από το λάδι και τσιγαρίζετε ελαφρά το κρεμμύδι. Στη συνέχεια τσιγαρίζετε λίγο περισσότερο τις πιπεριές που τις έχετε κόψει σε λεπτές λωρίδες. Προσθέτετε τα ντοματάκια αφού όμως πρώτα το μισό κουτί το έχετε περάσει από το μπλέντερ για να γίνει περισσότερο υγρό. Βάζετε 1 και μισή κούπα νερό, αλάτι, βασιλικό, κάπαρη και αφήνετε να σιγοβράσει η σάλτσα. Στο μεταξύ παίρνετε το λουκάνικο και του βγάζετε τη μεμβράνη του. Παίρνετε το υλικό που υπάρχει μέσα και στα μέσα του βρασίματος της σάλτσας το ρίχνετε μέσα. Τότε ανεβάζετε και τη θερμοκρασία της σάλτσας για να αρχίσει να δένει. Προς το τέλος προσθέτετε και το υπόλοιπο λάδι. Αφού βράσετε τα μακαρόνια και τα στραγγίξετε , ρίχνετε μέσα τη σάλτσα, τη φέτα σε μέτρια κομμάτια θρυμματισμένη ανακατεύετε καλά και προσφέρετε σε μεγάλη πιατέλα. Τρώγετε όχι πολύ ζεστή για να προλάβει να λιώσει λίγο η φέτα στη πιατέλα.

Συνταγή: gma-nitsa.gr

Πρασόρυζο χωριάτικο

Τι θα χρειαστείτε:

1 κιλό πράσα κομμένα σε χοντρά κομμάτια
120 γρ. ρύζι
200 γρ. κρεμμύδι ψιλοκομμένο
100 γρ. καρότα κομμένα σε κυβάκια
100 γρ. σέλινο ψιλοκομμένο
2 κύβοι βοδινού
8 κ.τ.γ. ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι

Τι θα κάνετε: Σ' ένα τηγάνι σωτάρετε το κρεμμύδι μέσα σε δύο κουταλιές ελαιόλαδο. Έπειτα προσθέτετε ένα φλιτζάνι νερό, τους κύβους βοδινού και τα καρότα. Μόλις βράσουν βάζετε μέσα τα πράσα και το σέλινο και συνεχίζετε το βράσιμο ώσπου να γίνουν τα πράσα μαλακά. Τέλος προσθέτετε το ρύζι, χαμηλώνετε  τη φωτιά και το αφήνετε να βράσει ώσπου να μαλακώσει και το ρύζι.

Συνταγή: lovecooking.gr

Λάχανο χωριάτικο

Τι θα χρειαστείτε:

2 κουταλιές ψιλοκομμένο δυόσμο
1½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
1½ κιλό πλυμένο και χοντροκομμένο λάχανο
1 σκελίδα ψιλοκομμένο σκόρδο
2-3 ψιλοκομμένα κρεμμύδια
2-3 γαρύφαλλα
1 κύβο λαχανικών
2-3 ψιλοκομμένες τομάτες ή 1 φλιτζάνι σπιτική τομάτα Pummaro
αλάτι και πιπέρι

Τι θα κάνετε: Σοτάρετε για 5 λεπτά τα κρεμμύδια και το σκόρδο με το λάδι σε μέτρια φωτιά, πριν προσθέσεις στη χαρούμενη παρέα τους το λάχανο.  Ανακάτεψε για άλλα 5 λεπτά και ρίξε και τα υπόλοιπα υλικά (την τομάτα, το δυόσμο, αλάτι, πιπέρι και το γαρύφαλλο), 2 φλιτζάνια νερό και τον κύβο λαχανικών -το τελευταίο δεν είναι και υποχρεωτικό. Άφησέ τα να βράσουν για 45 λεπτά και σέρβιρε το χωριάτικο λάχανο ζεστό.
Tip: Ταιριάζει πολύ με το λουκάνικο.

Συνταγή: cookoo.gr


 

v