Σε ποιο καρναβάλι της Ελλάδας πρέπει να γιορτάσετε τις Απόκριες με βάση το ζώδιό σας

Σε ποιο καρναβάλι της Ελλάδας πρέπει να γιορτάσετε τις Απόκριες με βάση το ζώδιό σας

Η Τσικνοπέμπτη πέρασε και οι Απόκριες πλησιάζουν στην κορύφωσή τους. Το τριήμερο που έρχεται αποτελεί μια παραδοσιακή ευκαιρία για να ξεφύγουμε απ’ τα τετριμμένα και να απολαύσουμε τη ζωντάνια και το κέφι της πιο πολύχρωμης γιορτής του χρόνου. Κι εδώ που τα λέμε, από καρναβάλια η χώρα μας έχει τόσα πολλά που δεν ξέρεις ποιο να διαλέξεις! Αν, λοιπόν, βρίσκεστε κι εσείς μπροστά στο αναπάντητο αυτό ερώτημα γιατί δεν αφήνετε τους παντογνώστες φίλους μας, τα άστρα, να σας δώσουν την απάντηση;

Κριός

Θερμόαιμος, ενθουσιώδης, με έντονη προσωπικότητα, ο Κριός δεν μπορεί παρά να επισκεφθεί ένα καρναβάλι με αντίστοιχο ταμπεραμέντο. Στην Κοζάνη, το γλέντι κρατάει μέρες, με αποκορύφωμα την μεγάλη παρέλαση και το αξημέρωτο βράδυ της Κυριακής, όταν οι ντόπιοι ανάβουν φωτιές σε κάθε γωνιά της πόλης – τους περιβόητους «Φανούς» – προσκαλώντας γείτονες και επισκέπτες να φάνε, να πιουν και να χορέψουν, αλλά και να σκανδαλιστούν με τα… «ξιανέντροπα» (ξεδιάντροπα) τραγούδια της περιοχής!

Ταύρος

Κολλημένος με την πολυτέλεια και την καλή ζωή, ο Ταύρος θα προτιμήσει το καρναβάλι που του προσφέρει τον καλύτερο συνδυασμό απ’ τα πράγματα που αγαπά: την άνεση, τις γεύσεις και την αίγλη μιας άλλης εποχής. Με λίγα λόγια, θα πάει στο Ναύπλιο, εκεί όπου θα βρει εξαιρετικό φαγητό, υπέροχα καταλύματα και το αυθεντικό βενετσιάνικο χρώμα, σ’ ένα καλαίσθητο καρναβάλι που μυρίζει αναγέννηση με τα μουσικά και θεατρικά του δρώμενα, καθώς και τα σοκάκια που γεμίζουν από αρλεκίνους, κολομπίνες, ζογκλέρ, ξυλοπόδαρους και μαριονέτες.

Δίδυμοι

Αεικίνητοι, παιχνιδιάρηδες, και αμετανόητοι λάτρεις της Αποκριάς, οι Δίδυμοι δεν χάνουν καμία ευκαιρία να το κάψουν, πόσο μάλλον αν αυτό περιλαμβάνει και… μεταμφίεση. Πιθανότατα, έχουν επισκεφθεί όλα τα καρναβάλια της Ελλάδας κι έχουν περάσει καλά παντού, την καρδιά τους, όμως, την έχει κλέψει το ξέφρενο πάρτι που στήνεται στη Ξάνθη απ’ το βράδυ του Σαββάτου κιόλας – με τη νυχτερινή παρέλαση – μέχρι τα ξημερώματα της Καθαροδευτέρας. Φέτος, λοιπόν, θα επιστρέψουν στα σοκάκια της παλιάς πόλης, θα χορέψουν ασταμάτητα στα κλασικά στέκια και θα παρελάσουν ξανά με όποια ομάδα έχει την πιο φανταχτερή στολή!

Καρκίνος

Τρυφεροί, ρομαντικοί και εξαιρετικοί στο να... «βρίσκονται σε σχέση», οι Καρκίνοι θα επιλέξουν και φέτος έναν καρναβαλικό προορισμό όπου μπορούν να μοιραστούν τις χαρές του με τον σύντροφό τους. Τι καλύτερο, λοιπόν, απ’ το καρναβάλι της Σύρου! Εκεί, όπου το αιγαιοπελαγίτικο τοπίο συνδυάζεται αρμονικά με το μεσαιωνικό σκηνικό και τα σύγχρονα πολιτιστικά δρώμενα με την αναβίωση των παραδοσιακών εθίμων, ενώ τα γραφικά σοκάκια της Άνω Σύρου μοιάζουν ιδανικά για ατελείωτες ρομαντσάδες.

Λέων 

Γεννημένοι να βρίσκονται μπροστά στους προβολείς, λαμπεροί και πληθωρικοί, οι Λέοντες θα ήθελαν να είναι οι βασιλιάδες του καρναβαλιού, αν δεν υπήρχε η λεπτομέρεια του... καψίματος. Κι επειδή ο ανταγωνισμός δεν τους φοβίζει, αλλά τους θρέφει, θα ξανακάνουν την εμφάνισή τους στο μεγαλύτερο καρναβάλι της Ελλάδας, θα χορέψουν και θα διεκδικήσουν τα βλέμματα των άλλων καρναβαλιστών στους παλλόμενους δρόμους της Πάτρας που ξεχειλίζουν από κόσμο, μουσικές, κέφι και χρώματα.

Παρθένος

Οργανωτικοί και τελειομανείς, αλλά εχθροί της υπερβολής, οι Παρθένοι, αφού συμφιλιωθούν με το γεγονός ότι οι απόκριες και η μετριοπάθεια δεν πάνε μαζί, θα προτιμήσουν ένα καρναβάλι που υπόσχεται λιγότερο χάος και περισσότερη… δομή. Στην πανέμορφη Νάουσα, ένα τοπικό έθιμο παραμένει αναλλοίωτο στα βάθη των αιώνων και τελείται με ευλαβική προσήλωση στους κανόνες και τις ιδιαιτερότητές του, από την αναβίωσή του μέχρι σήμερα. Οι «Γενίτσαροι και οι Μπούλες» χορεύουν με τα όργανά τους στους δρόμους της πόλης σ’ ένα αδιάκοπο κινητό γλέντι που καταλήγει στο παραδοσιακό φαγοπότι της πλατείας Αλωνίων.

Ζυγός

Γοητευτικοί, ευγενείς και ευαίσθητοι, οι Ζυγοί αρέσκονται να είναι όμορφοι, να κάνουν τους άλλους να χαμογελούν και έχουν την ικανότητα να περνούν τέλεια όπου και αν βρεθούνε. Στο αναγεννησιακό και ολοζώντανο Ρέθυμνο, βέβαια, δεν χρειάζεται να το «πάρουν επάνω τους»... Έχοντας κλείσει έναν αιώνα ζωής, το μεγαλύτερο καρναβάλι της Κρήτης μαζεύει όλους τους καρναβαλιστές του νησιού και πολύ κόσμο απ’ όλη την Ελλάδα, αφού, στο γραφικό ρεθυμνιώτικο τοπίο, φιλοξενεί ένα αδιάκοπο πολυήμερο γλέντι με παραδοσιακά δρώμενα και μοναδικά πάρτι για μικρούς και μεγάλους.

Σκορπιός

Έντονοι χαρακτήρες, τύποι μυστηριώδεις και εξαιρετικά εγωιστές, οι Σκορπιοί αναζητούν το κατάλληλο σκηνικό για την γλαφυρή περσόνα τους. Πού αλλού θα το βρουν, από την αριστοκρατική Κέρκυρα, όπου μπορούν να παρελάσουν στα σοκάκια της πόλης με τις στολές που άλλοτε φορούσαν μόνον οι ευγενείς. Εκεί, όπου οι βενετσιάνικες καρναβαλικές παραδόσεις και η comedia del’ arte συναντούν τα ντόπια αποκριάτικα έθιμα («Πετεγολέτσια») και τα πολύχρωμα επτανησιακά δρώμενα, το κέφι περισσεύει και το Λιστόν γίνεται το επίκεντρο μιας αδιάκοπης παρέλασης μασκαράδων και γλεντζέδων.

Τοξότης

Ανάλαφροι, περιπετειώδεις και έξω καρδιά, οι Τοξότες βιώνουν τις γιορτές – ειδικά τις Απόκριες – σαν να ήταν μικρά παιδιά. Είναι η ψυχή του πάρτι κι έχουν μια έμφυτη καλή διάθεση και μια παιδικότητα που μοιάζουν ταιριαστές σ’ ένα από τα πιο νεοσύστατα και, συνάμα, πιο θορυβώδη καρναβάλια της χώρας, εκείνο που διοργανώνεται εδώ και 8 χρόνια στην πανέμορφη Καλαμάτα. Φέτος, μάλιστα, εγκαινιάζεται το παιδικό καρναβάλι που δίνει την ευκαιρία στους μικρούς καρναβαλιστές να γίνουν εκείνοι το επίκεντρο των καθιερωμένων εορτασμών.

Αιγόκερως

Σοβαροί, μετρημένοι και λάτρεις των τύπων, οι Αιγόκεροι θα γλεντούσαν με την καρδιά τους μόνο σε ένα καρναβάλι που θα διοργάνωναν εκείνοι, το οποίο θα ήταν το πιο αρχοντικό και θα επιβεβαίωνε το κύρος τους. Η δεύτερη καλύτερη επιλογή; Κάτι με ιστορικό ενδιαφέρον. Να πεταχτούνε, δηλαδή, ως την Νάξο για το μοναδικό «μυστικό» καρναβάλι της Ελλάδας με τις μαγευτικές αναφορές σε αρχαιοελληνικές παραδόσεις 2500 ετών, όπως είναι η εκστατική «Παρέλαση των Λαμπαδηφόρων» που δίνει το έναυσμα για ένα ανεπανάληπτο διονυσιακό τριήμερο.

Υδροχόος

Ανεξάρτητοι, ελεύθερα πνεύματα και αδιάφοροι για κοινωνικές νόρμες και στεγανά, οι Υδροχόοι ταιριάζουν γενικότερα στο πνεύμα της Αποκριάς, αλλά μοιάζουν γεννημένοι για το καρναβάλι του Τυρνάβου. Στη Θεσσαλία, εκεί όπου σύμφωνα με τον Σωκράτη βασίλευε η ασωτία, διοργανώνεται εδώ και έναν αιώνα το πιο απρεπές και ανάρμοστο καρναβάλι της χώρας – στα κρυφά, όταν είχε απαγορευτεί – με σύμβολο τον... φαλλό και αποκορύφωμα τον επίσημο «ασπασμό» του, στο καθαροδευτεριάτικο «Μπουρανί».

Ιχθείς

Στον κόσμο τους οι Ιχθείς, συναισθηματικοί, δημιουργικοί, αλλά και ονειροπαρμένοι, θα ταίριαζε απόλυτα να επισκεφθούν ένα απρόβλεπτο καρναβάλι που διοργανώνεται δίπλα σε… τρελά νερά! Στην πανέμορφη Χαλκίδα, φυσικά, στο μοναδικό «Θαλασσινό Καρναβάλι» της χώρας, εκεί όπου τα τελευταία χρόνια διοργανώνεται ένα απίθανο παραθαλάσσιο γλέντι διαρκείας με παραδοσιακές εκδηλώσεις, παραστάσεις δρόμου, μουσικές, παρελάσεις και θεαματικά δρώμενα σε θάλασσα, στεριά και αέρα.

v