Μια νέα (δωρεάν) δομή για την υποστήριξη παιδιών με καρκίνο και τις οικογένειες τους

Μια νέα (δωρεάν) δομή για την υποστήριξη παιδιών με καρκίνο και τις οικογένειες τους

Όλο και κάτι διαβάζουμε, μαθαίνουμε ή ακούμε και η σκέψη μας τρέχει συχνά στα παιδιά που έρχονται αντιμέτωπα με τον καρκίνο. Ο αγώνας που δίνουν είναι ασύλληπτος και πραγματικά αξίζουν τον σεβασμό και τον θαυμασμό μας.

Το ίδιο και οι οικογένειές τους που, παρά τον πόνο και την αγωνία τους, μένουν δίπλα τους δυνατοί και χαμογελαστοί για τα στηρίζουν και να τους συμπαραστέκονται. Οικογένειες που,  για να ανταπεξέλθουν ψυχικά, χρειάζονται συναισθηματική και ψυχολογική υποστήριξη. 

Ένα μεγάλο όραμα που έγινε πραγματικότητα

Ο Παγκρήτιος Σύλλογος Γονέων και Φίλων Παιδιών με νεοπλασία, η «Ηλιαχτίδα», πλέον θα είναι στη διάθεση των παιδιών με καρκίνο και των συγγενών τους για να τους προσφέρει την απαραίτητη ψυχοκοινωνική υποστήριξη.

Η πρόεδρος της «Ηλιαχτίδας» Μαρία Ευστρατίου τόνισε πως «Η νέα δομή που εγκαινιάστηκε τις προηγούμενες ημέρες,  αποτελεί την υλοποίηση ενός ακόμη μεγάλου οράματος με σκοπό τη βελτίωση των επιπτώσεων της ασθένειας του καρκίνου της παιδικής ηλικίας στην ψυχική υγεία του παιδιού και στην ισορροπία της οικογενειακής δομής, σε όλα τα στάδια της ασθένειας, από τη διάγνωση έως και το τέλος της θεραπείας και μετά από αυτήν.»

Μια ιδέα που αγαπήθηκε από την αρχή!

«Είμαστε αισιόδοξοι πως θα τα καταφέρουμε, καθώς η Δομή αυτή είναι πραγματικά εκπληκτικό ότι πήρε σάρκα και οστά, με σχεδόν μηδενικό κόστος για το Σύλλογο, καθώς αγαπήθηκε από όλους τους ανθρώπους της "Ηλιαχτίδας" ήδη από τη γέννηση τις ιδέας και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να εμπνεύσουμε θετικά και να βρεθούν άνθρωποι που πίστεψαν σε αυτό και χρηματοδότησαν την υλοποίησή του» δήλωσε η πρόεδρος του συλλόγου, τονίζοντας την αισιοδοξία των υπευθύνων για την επιτυχία του εγχειρήματος.

Πώς ξεκίνησε το εγχείρημα

Στη συνέχεια, εξηγώντας τους λόγους που οδήγησαν στη δημιουργία αυτής της δομής, η κ. Ευστρατίου αναφέρθηκε στα στοιχεία της εκτίμησης αναγκών, όπως αυτά αντλήθηκαν από δύο βασικές πηγές:

«Πρώτη πηγή ήταν τα στατιστικά στοιχεία που διέθετε η "Ηλιαχτίδα" από την πιλοτική εφαρμογή της υπηρεσίας αυτής. Για 3 χρόνια -από το 2016 έως το Σεπτέμβριο 2019- παρείχε δωρεάν ψυχολογική στήριξη μέσω συστηματικών εβδομαδιαίων συνεδριών από εξωτερικούς συνεργάτες ψυχολόγους στα ιδιωτικά τους γραφεία. Η αύξηση του αριθμού των συνεδριών κάθε χρόνο, ξεκινώντας με 99 συνεδρίες το 2016 και καταλήγοντας στις 754 το 2019, επιβεβαίωσαν την αναγκαιότητα.

Δεύτερη πηγή ήταν τα συμπεράσματα από τις συζητήσεις που είχαμε με τους ίδιους τους ωφελούμενους μας, οι οποίοι μας επιβεβαίωναν πως η ψυχολογική στήριξη, τόσο στα ίδια τα παιδιά, όσο και τα μέλη των οικογενειών τους βοηθούσε σημαντικά να ανταποκριθούν στις αλλαγές και τις δυσκολίες που επιφέρει η νόσος τόσο σε συναισθηματικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο.

Επιπλέον, θα μπορούσα να πω, ότι η οικονομική επιβάρυνση που επιφέρει στον οικογενειακό προϋπολογισμό η συστηματική ψυχοθεραπεία για όλα τα μέλη μιας οικογένειας, αποτελεί ένα ακόμη στοιχείο που επιβεβαιώνει την ανάγκη αυτής της δωρεάν παροχής».

Πηγή: alfavita.gr 

v