Τα μοναχοπαίδια είναι εξίσου ευτυχισμένα με τα παιδιά με αδέρφια!

Τα μοναχοπαίδια είναι εξίσου ευτυχισμένα με τα παιδιά με αδέρφια!

Παρά το γεγονός ότι η εικόνα της παραδοσιακής οικογένειας είναι αυτή με 2 τουλάχιστον παιδιά, ολοένα και περισσότερα ζευγάρια αρκούνται στο ένα παιδί είτε για λόγους οικονομικούς, είτε για προσωπικούς (και δεν μας πέφτει κανένας λόγος!)

Δυστυχώς, ακόμα και σήμερα κλισέ όπως ότι «τα μοναχοπαίδια είναι κακομαθημένα» ή ότι «δεν είναι κοινωνικά» ακούγονται πολύ, με αποτέλεσμα να σχηματίζεται η άποψη ότι ένα μοναχοπαίδι υστερεί απ’ τα υπόλοιπα παιδιά που έχουν αδέρφια. Το κείμενο αυτή της μαμάς ωστόσο έρχεται να διαψεύσει τέτοιου είδους παρωχημένες απόψεις.

«Πάντα ήθελα να αποκτήσω δύο παιδιά, αλλά η ζωή τα έφερε διαφορετικά και μου χάρισε μια υπέροχη μοναχοκόρη. Με τον άντρα μου είμαστε ευγνώμονες που γίναμε γονείς και ποτέ μας δεν σκεφτήκαμε ότι η μικρή μας χρειάζεται ένα αδερφάκι για να γίνει ευτυχισμένη.

Όταν όμως έκλεισε τα 5 της χρόνια πολλοί συγγενείς και φίλοι άρχισαν να μας ενθαρρύνουν να προσπαθήσουμε για δεύτερο παιδί με την αιτιολογία να μην είναι ''μόνη'' της η κόρη μας.

Σε αυτό το σημείο νιώθω την ανάγκη να προσθέσω ότι και εγώ και ο σύζυγός μου προερχόμαστε από πολύτεκνες οικογένειες και γνωρίζουμε από πρώτο χέρι πόσο όμορφο είναι να έχεις στην ζωή σου αδερφούς και αδερφές. Ωστόσο, αρνούμαι κατηγορηματικά να πιστέψω ότι ένα μοναχοπαίδι είναι ''καταδικασμένο'' στην μοναξιά ή στην κακομαθιά.

Σίγουρα χάνει την χαρά της μοιρασιάς των παιχνιδιών και των πειραγμάτων που είθισται να κάνουν τα αδέρφια μεταξύ τους, όμως, αυτό δεν είναι ανασταλτικός παράγοντας στην μετέπειτα συναισθηματική της εξέλιξη και στην ευτυχία της.

Ίσα-ίσα θεωρώ ότι όντας η κόρη μου μοναχοπαίδι κερδίζει πολλά όπως:

Της δίνουμε όλη μας την προσοχή! Πιστεύω ότι η ποιότητα του χρόνου που περνάμε με το παιδί μας υπερισχύει της ποσότητας. Αλλά όπως και να το κάνουμε ένα μοναχοπαίδι κερδίζει και στα δύο.

Κανονίζουμε συστηματικά εξόδους για παιχνίδι με τους φίλους και τα ξαδέρφια της. Φροντίζουμε για την κοινωνικοποίησή της και μέχρι στιγμής είναι ένα πολύ εξωστρεφές και κοινωνικό παιδάκι.

Οι συναναστροφές με τους ενήλικες την έχουν ''ωριμάσει''. Ακόμη και η χρήση του λεξιλογίου ή οι συζητήσεις που ακούει την βοηθούν στο να είναι πιο υπεύθυνη και ένα βήμα μπροστά απ’ τα υπόλοιπα παιδιά της ηλικία της-χωρίς αυτό να σημαίνει βέβαια, ότι δεν συμπεριφέρεται σαν παιδί.

Έχει εξαιρετική φαντασία! Όσο χρόνο και αν περνάμε μαζί, είναι αναπόφευκτο ότι αρκετές φορές θα μείνει μόνη της: θα παίξει, θα διαβάσει, αλλά και θα διασκεδάσει τον εαυτό της. Αυτό της εξάπτει την φαντασία και την δημιουργικότητα

Μαθαίνει να περνάει καλά με τον εαυτό της χωρίς να βασίζεται σε άλλους. Και αυτό νομίζω ότι είναι από τα μεγαλύτερα προτερήματα που έχουν τα μοναχοπαίδια.»

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v