«Μίλα στα παιδιά σαν να είναι τα πιο μαγικά πλάσματα - αυτό θα πιστέψουν κι αυτό θα γίνουν»

«Μίλα στα παιδιά σαν να είναι τα πιο μαγικά πλάσματα - αυτό θα πιστέψουν κι αυτό θα γίνουν»

Αν πεις σε ένα παιδί πως είναι χαζό μία φορά, θα πληγωθεί.

Αν του το πεις και δεύτερη, θα νιώσει απόρριψη.

Αν του το πεις και τρίτη, τέταρτη, πέμπτη φορά, θα σε πιστέψει.

Μόλις σε πιστέψει, θα κάνει ό,τι μπορεί για να στηρίξει τον ρόλο που του έδωσες.

Και πριν καλά το καταλάβει, θα είναι ο «χαζός» που δεν κάνει τίποτα σωστά.

Κι εσύ, δάσκαλε, γονιέ, γιαγιά ή θεία που κάποτε χρησιμοποίησες τη λέξη «χαζός» όχι γιατί την πίστευες αλλά επειδή νόμιζες πως έτσι θα του βάλεις όρια, πείθεσαι σιγά σιγά πως το παιδί είναι όντως χαζό και δεν αξίζει να ασχολείσαι μαζί του.

Ο τρόπος που μιλάμε στα παιδιά τα ακολουθεί για χρόνια

Το θύμα της υπόθεσης είναι πάντα το παιδί που μεγαλώνει με σμπαραλιασμένη αυτοπεποίθηση νομίζοντας πως δεν θα καταφέρει τίποτα στη ζωή του. Δυστυχώς, ο τρόπος που μιλάμε στα παιδιά τα ακολουθεί για χρόνια και, αν δεν τον διορθώσουμε έγκαιρα, μπορεί να τα πληγώσει ανεπανόρθωτα.

Τα παιδιά πιστεύουν αυτό που τους λέμε

Τα παιδιά είναι σαν πλαστελίνη. Γεννιούνται, βέβαια, με τα δικά τους μοναδικά χαρακτηριστικά αλλά είναι ακόμα εύπλαστα. Εμείς, καλούμαστε να τα βοηθήσουμε να βρουν και να πάρουν το σχήμα που προτιμούν.

Όταν τους συμπεριφερόμαστε σαν να είναι όμορφα, ευγενικά και έξυπνα, μεγαλώνουν με την πεποίθηση πως όντως διαθέτουν όλα αυτά τα χαρακτηριστικά και το σχήμα που δίνουν στον εαυτό τους είναι αξιοθαύμαστο!

Αντίθετα, όταν τους συμπεριφερόμαστε σαν να μην αξίζουν τον θαυμασμό ή την εκτίμησή μας, νομίζουν πως είναι άσχημα και ανάξια να αγαπηθούν. Το σχήμα που δίνουν στον εαυτό τους αντικατοπτρίζει αυτήν τους την πεποίθηση και είναι πολύ δύσκολο να το αλλάξουν ως ενήλικες.

Να μιλάς στο παιδί σαν να είναι το πιο μαγικό πλάσμα στον κόσμο!

«Να μιλάς στα παιδιά σου σαν να είναι τα πιο σοφά, τα πιο ευγενικά, τα πιο όμορφα και τα πιο μαγικά πλάσματα στον κόσμο γιατί αυτό θα πιστέψουν και αυτό θα γίνουν» - Brooke Hampton

Δεν νομίζω πως υπάρχει γονιός που δεν αγαπά ή που δεν θαυμάζει βαθιά το παιδί του. Το μόνο που χρειάζεται, λοιπόν, είναι να του το δείχνει καθημερινά με τα λόγια και τις πράξεις του.

v