«Αν ο κορονοϊός είναι φωτιά, ο πανικός είναι βενζίνη»

«Αν ο κορονοϊός είναι φωτιά, ο πανικός είναι βενζίνη»

Κορονοϊός: μία λέξη που, στο άκουσμά της, όλοι νιώθουμε ρίγη φόβου να μας διαπερνούν. Κάποιοι, ωστόσο, αισθάνονται κάτι παραπάνω από απλό φόβο ή ευθυνη να προφυλάξουν τον εαυτό τους και την κοινωνία. Τους πιάνει πανικός, αφήνουν το άγχος να τους κυριεύσει και καταφεύγουν σε σπασμωδικές κινήσεις. Ως γνωστόν, όμως, το άγχος βλάπτει σοβαρά την υγεία και ενίοτε κι αυτούς που αγαπάμε!

Γι όλους εσάς, λοιπόν, που νιώθετε κρύο ιδρώτα κάθε φορά που σκέφτεστε την πανδημία, έχουμε μια πολύτιμη συμβουλή: μείνετε ψύχραιμοι! Βέβαια είναι εύκολο να το λες και δύσκολο να το κάνεις! Ωστόσο, οι παρακάτω συμβουλές ενός καθηγητή ψυχολογίας και νευροεπιστημών, θα μας βοηθήσουν να παραμένουμε ήρεμοι και λειτουργικοί μέσα στη μέρα μας.

Μην συζητάτε ατέλειωτες ώρες μόνο γι’ αυτό

Όπως κι αν έρθουν τα πράγματα, η ζωή πρέπει να συνεχίζεται. Τα θέματα που μας απασχολούν καθημερινά είναι αμέτρητα και καλά θα κάνουμε να ασχοληθούμε μαζί τους. Με το εστιάζουμε και να συζητάμε αποκλειστικά και μόνο για τον κορονοϊό, το μόνο που καταφέρνουμε είναι να ταΐζουμε το άγχος μας και να διογκώνουμε ακόμα περισσότερο με το πρόβλημα. 

Μιλήστε με τους αγαπημένους σας ανθρώπους για την καθημερινότητά σας, μοιραστείτε την άποψή σας για το βιβλίο που διαβάσατε ή την ταινία που είδατε, χαρείτε τον ελεύθερο χρόνο που έχετε με τα παιδιά και κρατήστε το μυαλό σας απασχολημένο με ενδιαφέροντες ασχολίες. Ακόμα και εν μέσω πανδημίας, η ζωή εξακολουθεί να είναι ωραία! 

Να ενημερώνεστε μόνο από έγκυρα (και ψύχραιμα) ΜΜΕ

Τις τελευταίες μέρες βομβαρδιζόμαστε με βαρύγδουπους τίτλους που προσπαθούν να τραβήξουν το ενδιαφέρον μας μέσα από την κινδυνολογία και τον πανικό. Όσο δύσκολο κι αν είναι, πρέπει να προσπαθήσουμε να αντισταθούμε για το καλό μας. Βρείτε έγκυρα επιστημονικά site (όπως το iatronet.gr), παρακολουθήστε στην τηλεόραση τις ενημερώσεις των υπευθύνων (όπως του κ. Τσιόδρα κάθε απόγευμα στις 18:00) και αποφύγετε να αναλώνεστε σε δεκάδες άρθρα που δεν είστε σίγουρη για την εγκυρότητα των πηγών τους. 

Διαχωρίστε τον πραγματικό κίνδυνο απ’ τον ενδεχόμενο κίνδυνο

Είναι πολύ σημαντικό να μπορούμε να ξεχωρίζουμε πότε κινδυνεύουμε πραγματικά και πότε ο κίνδυνος είναι μακριά και πρέπει να δράσουμε για να τον κρατήσουμε μακριά. Όταν ξέρουμε πως το περιβάλλον μας είναι καλά προφυλαγμένο από φορείς του ιού και πως ακολουθούμε πιστά τους κανονισμούς που μας δόθηκαν, τότε δεν χρειάζεται να αντιδρούμε υπερβολικά. 

Μένουμε σπίτι, καθαρίζουμε και απολυμαίνουμε τον χώρο μας, πλένουμε συχνά τα χέρια μας και παραμένουμε ψύχραιμοι. Αυτά αρκούν για να κρατήσουμε τον κίνδυνο μακριά μας. 

Λιγότερα social, περισσότερη επικοινωνία με την οικογένεια

Τα social media είναι ακόμα μια επιπρόσθετη άγχους. Οι πληροφορίες που συλλέγουμε καθημερινά από τα newsfeed μας είναι άπειρες, οι περισσότερες αυθαίρετες και σχεδόν όλες μας αποσπούν από το σημαντικότερο όλων: την οικογένειά μας! Κλείστε, λοιπόν, τα κινητά και περάστε χρόνο με τους ανθρώπους που σας κάνουν να νιώθετε ασφάλεια, θαλπωρή και ζεστασιά. Το χαρούμενο βλέμμα του παιδιού μας  που του αφιερώσαμε χρόνο, η τρυφερή αγκαλιά του συντρόφου μας ή η καθησυχαστικές κουβέντες των φίλων μας δεν μπορεί παρά να μας κάνουν καλό! 

Φτιάξτε εκ νέου το πρόγραμμά σας

Επειδή ξαφνικά είμαστε όλοι (ή σχεδόν όλοι) σπίτι 24 ώρες το εικοσιτετράωρο, δεν σημαίνει πως πρέπει να κυκλοφορούμε από καναπέ σε καναπέ χωρίς να κάνουμε τίποτα. Με αυτόν τον τρόπο εντείνουμε τους φόβους μας (αφού δεν σκεφτόμαστε τίποτε α΄λλο παρά την αιτία που μας άλλαξε το πρόγραμμα), βαριόμαστε, γκρινιάζουμε και τελικά το σπίτι γίνεται πηγή καβγάδων και κακής διάθεσης.

Φτιάξτε, λοιπόν, μία νέα ρουτίνα για τις μέρες της καραντίνας, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει τις δουλειές του σπιτιού, την ώρα που θα περνάτε με το παιδί, τον απογευματινό σας καφέ με τον σύντροφό σας, ένα τηλεφώνημα με τους φίλους σας, ένα καλό βιβλίο, ή ό,τι άλλο σας ευχαριστεί. Έτσι, η μέρα σας θα περνάει όμορφα μέσα σε ένα πλαίσιο δικών σας κανόνων για να αισθάνεστε ήρεμη, χρήσιμη και ασφαλής. 

Πηγή:  globalnews.ca

v