Γιατρός δίνει την ευκαιρία σε ασθενείς του κορονοϊού να αποχαιρετήσουν όσους αγαπούν

Γιατρός δίνει την ευκαιρία σε ασθενείς του κορονοϊού να αποχαιρετήσουν όσους αγαπούν

Η γειτονική μας Ιταλία έχει τα περισσότερα κρούσματα κορονοϊού και θανάτων σε όλη την Ευρώπη. Κανείς δεν μπορεί να πει με απόλυτη βεβαιότητα αν αυτό οφείλεται στο ότι είναι χώρα υπερηλίκων, ή στο ότι νόσησαν πρώτα οι ηλικιωμένοι και κατέρρευσε το σύστημα υγείας. 

Όποιοι κι αν είναι οι λόγοι, όμως, το θέμα είναι πως πάρα πολλοί ηλικιωμένοι Ιταλοί πέρασαν τις τελευταίες τους ώρες σε ένα νοσοκομείο, με πλήρη διαύγεια και σε απόλυτη καραντίνα. Οι δικοί τους άνθρωποι δεν επιτρεπόταν να είναι μαζί τους. 

Σύμφωνα με τις περιγραφές ενός Ιταλού γιατρού, οι περισσότεροι πέθαναν μόνοι τους δίχως την ευκαιρία να αποχαιρετήσουν τους αγαπημένους τους. Έτσι, εκείνος τους έδωσε την ευκαιρία μέσω της τεχνολογίας να πουν ένα τελευταίο αντίο στις οικογένειές τους. 

«Η λίστα των αποχαιρετισμών
(Ιταλία, σήμερα)

Carlo Serini: "Είμαι εντατικολόγος εδώ και χρόνια αλλά τώρα είναι αλλιώς. Εχθές το βράδυ πλησίασα έναν παππού. Του είχαμε μόλις βάλει τη μάσκα οξυγόνου και κοίταγε τριγύρω τρομαγμένος. Με τις λίγες δυνάμεις που είχε είπε..."Λοιπόν είναι αλήθεια; Είμαι τόσο σοβαρά άρρωστος;" Συνέχιζε να κοιτάζει γύρω του με το βλέμμα του μαλωμένου σκύλου κι εγώ ήξερα πως αυτή τη φορά δεν είχα καμία απάντηση να του δώσω.

Ξέρεις τι είναι το πιο δραματικό; Να βλέπεις ασθενείς να πεθαίνουν μόνοι τους, να τους ακούς να σε ικετεύονταν να αποχαιρετήσουν τα παιδιά και τα εγγόνια τους. Οι ασθενείς του κορονοϊού είναι μόνοι, κανένας συγγενής δεν επιτρέπεται να τους φροντίσει και όταν είναι να φύγουν, το νιώθουν. Έχουν πλήρη διαύγεια, δεν είναι ναρκωμένοι. Είναι σαν να βουλιάζουν στο νερό έχοντας το χρόνο να το ζήσουν και να το καταλάβουν.

Σήμερα μια γιαγιά ήθελε να χαιρετήσει την εγγονή της. Έβγαλα το κινητό μου και την κάλεσα με βίντεο κλήση. Μιλήσανε 2 λεπτά. Μετά από λίγο η γιαγιά έφυγε.

Πλέον έχω μια μεγάλη λίστα με βίντεο κλήσεις. Την ονόμασα Η ΛΙΣΤΑ ΤΩΝ ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΏΝ. Ζήτησα να μας φέρουν μίνι τάμπλετ. Φτάνουν δύο-τρία για να μη πεθαίνουν αυτοί οι άνθρωποι μόνοι τους."

Τώρα μπορείτε να βγείτε τη βόλτα σας. Στο βουνό ή στη θάλασσα 

Ettore Ferrini»

Πηγή: #katsespitisou

v