Περισσότεροι οι δικαιούχοι του επιδόματος των 800 ευρώ - Πότε παίρνουμε Δώρο Πάσχα

Περισσότεροι οι δικαιούχοι του επιδόματος των 800 ευρώ - Πότε παίρνουμε Δώρο Πάσχα

Κατά το χθεσινό διάγγελμά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την επέκταση των μέτρων ανακούφισης για εργαζόμενους και επιχειρήσεις, συμπεριλαμβάνοντας πλέον και εκείνες που έχουν μειωμένο τζίρο λόγω των έκτακτων καταστάσεων, καθώς και τους εργαζόμενους σε αυτές.

Πριν από λίγη ώρα, οι αρμόδιοι υπουργοί, Χρήστος Σταϊκούρας, Άδωνις Γεωργιάδης και Γιάννης Βρούτσης, έδωσαν διευκρινίσεις για τις χθεσινές εξαγγελίες του πρωθυπουργού, το επίδομα, το δώρο του Πάσχα, αλλά και ολόκληρη τη δέσμη των μέτρων στήριξης εργαζόμενων και εργοδοτών.

Για τους μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους, είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι το επίδομα των 800 ευρώ επεκτείνεται σε όλους όσους έχουν πληγεί. Δηλαδή, δεν θα δοθεί μόνο στους εργαζόμενους σε επιχειρήσεις που έκλεισαν η ανέστειλαν τη λειτουργία τους λόγω κορονοϊού, αλλά αφορά και τις επιχειρήσεις που έχασαν μέρος του τζίρου τους από 1η Μαρτίου, αλλά και τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Όσο για το δώρο του Πάσχα, αυτό θα καταβληθεί από όλες τις επιχειρήσεις, προς όλους τους εργαζόμενους στο ακέραιο. Απλώς, λόγω έκτακτων συνθηκών οι εργοδότες έχουν τη δυνατότητα να το καταβάλλουν με καθυστέρηση, χωρίς  κυρώσεις.

Συνοπτικά, τα επιδόματα και οι διευκολύνσεις για τους εργαζόμενους ανά κατηγορία είναι τα εξής:

Εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις που έχουν αναστείλει την λειτουργία τους με εντολή του κράτους

  • Δικαιούνται ειδική αποζημίωση 800 ευρώ από 15/3 μέχρι 30/4.
  • Ορίζεται μείωση 40% στο ενοίκιο που πληρώνουν για την 1η κατοικία τους, αν είναι ενοικιαστές, για το δίμηνο Μαρτίου - Απριλίου.
  • Αναστέλλεται για 4 μήνες η πληρωμή των φορολογικών τους υποχρεώσεων (που είναι ληξιπρόθεσμες στο τέλος Μαρτίου). 
  • Διατηρούν τη θέση εργασίας τους, αφού από τις 18/3 απαγορεύονται και θεωρούνται άκυρες οι απολύσεις εργαζομένων της κατηγορίας τους.
  • Λαμβάνουν πλήρη ασφαλιστική κάλυψη για όλο το διάστημα που δεν εργάζονται, υπολογιζόμενη στον ονομαστικό τους μισθό και πληρωμένη από το κράτος.

Εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις που λειτουργούν με μειωμένο τζίρο

  • Δικαιούνται ειδική αποζημίωση 800 ευρώ από 15/3 μέχρι 30/4.
  • Προστατεύεται η θέση εργασίας τους, αφού προϋπόθεση για όλα τα ευεργετήματα  που λαμβάνει η επιχείρηση είναι η διατήρηση των θέσεων εργασίας.

Άνεργοι και αυτοαπασχολούμενοι που λαμβάνουν το αντίστοιχο βοήθημα του ΟΑΕΔ

  • Δικαιούνται επιπλέον επιδότηση 800 ευρώ, εκτός από το επίδομα/βοήθημα που λαμβάνουν κανονικά.
  • Όσων το δικαίωμα στο επίδομα/βοήθημα έληξε μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2020, παίρνουν παράταση 2 μηνών και το αντίστοιχο επίδομα/βοήθημα.

Ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι

  • Δικαιούνται ειδική αποζημίωση 800 ευρώ από 15/3 μέχρι 30/4.
  • Αναστέλλεται η πληρωμή των ασφαλιστικών τους εισφορών για Φεβρουάριο, Μάρτιο και Απρίλιο, χωρίς τόκους και προσαυξήσεις.
  • Αναστέλλεται η πληρωμή όλων των φορολογικών τους υποχρεώσεων που λήγουν στα τέλη Μαρτίου για 4 μήνες (θα είναι ληξιπρόθεσμες στο τέλος Ιουλίου).

Η διαδικασία για την επιδότηση είναι πολύ απλή και γίνεται μέσω του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη» όπως την έχουμε πριγράψει βήμα-βήμα σε προηγούμενο άρθρο μας

Ελπίζουμε, βέβαια, τα μέτρα αυτά να ενισχυθούν περαιτέρω. Δεν αρκεί να εφαρμοστούν για να μας ανακουφίσουν προσωρινά, αλλά πρέπει να διατηρήσουν έναν βαθμό λειτουργικότητας ικανό να μας βοηθήσει να ανακάμψουμε γρηγορότερα όταν βγούμε από αυτήν την πρωτόγνωρη κρίση.

v