Ο 3,5 ετών γιος μου ξυπνάει τα βράδια και ουρλιάζει. Τι μπορεί να φταίει;

Ο 3,5 ετών γιος μου ξυπνάει τα βράδια και ουρλιάζει. Τι μπορεί να φταίει;
Ερώτηση:
Ο γιος μου είναι 3.5 χρόνων και εδώ και δύο εβδομάδες ξυπνάει κάθε βράδυ τρομαγμένος και φωνάζει για πέντε λεπτά σχεδόν, ενώ τον έχουμε αγκαλιά και προσπαθούμε να τον ηρεμήσουμε. Δεν μας βλέπει καν μπροστά του και μετά κοιμάται. Το πρωί δεν θυμάται τίποτα. Σε λίγες μέρες έρχεται το δεύτερο παιδάκι μας. Φέτος, έχει ξεκινήσει και σχολείο αλλά δεν δέχεται τον αποχωρισμό από μένα. Είναι πολύ ευαίσθητος. Εδώ και 4 μήνες έχει έρθει στην ζωή του κ η ανιψιά μου. Μήπως όλα αυτά του πέφτουν πολλά; Μου λένε ότι αυτό ονομάζεται νυχτερινός τρόμος αλλά δεν ξέρω πως να το διαχειριστώ. Τι να κάνω;
Απάντηση:

Αγαπητή αναγνωστήρια,

Ο υπέροχος γιος σας έχει έναν ακόμη τρόπο να επικοινωνήσει μαζί σας ότι κάτι τον δυσκολεύει. Όπως πολύ σωστά γνωρίζετε, η εικόνα αυτή που περιγράφετε ονομάζεται νυχτερινός τρόμος και είναι ένα φαινόμενο που συναντάται συχνά σε παιδιά αυτής της ηλικίας. Αυτό δε σημαίνει ότι δε χρειάζεται να σας απασχολήσει. Κανετε πολύ καλά που ρωτάτε, καθώς ο γιος χρειάζεται επιπλέον φροντίδα. Ουσιαστικά είναι ένας ακόμη τρόπος να εκφράσει το έντονο άγχος που πιθανά βιώνει την περίοδο αυτή. 

Τα νέα δεδομένα που αναφέρετε είναι πολλά και σημαντικά. Μην ενοχοποιησετε όμως το προχωρημα σας καθώς όλα είναι υπέροχα νέα! Αυτό που έχετε να κάνετε είναι να υπερασπιστείτε τη ζωή! Με πολλή τρυφερότητα συνεχίζετε να φροντίζετε τον γιο σας, έτσι ώστε να ησυχασετε την ανησυχία του ότι τώρα πια δεν αποτελεί το επίκεντρο του ενδιαφέροντος σας. Του μιλάτε, τον ακούτε, τον αγκαλιάζετε. Κυριολεκτικά και μεταφορικά. Ο ερχομός του δεύτερου παιδιού σας θα σας κάνει να πολλαπλασιάσετε την αγάπη σας κι όχι να τη μοιράσετε όπως φοβάται ο γιος σας. Δείξτε του λοιπόν εμπράκτως πόσο μοναδική θέση εξακολουθεί να έχει στην καρδιά σας!

Με το καλό!

*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v