Τα πιο κρίσιμα στάδια που περνάει ένα παιδί μέχρι τα 12 χρόνια

Τα πιο κρίσιμα στάδια που περνάει ένα παιδί μέχρι τα 12 χρόνια

Η γνώση και η σωστή ενημέρωση για έναν γονιό είναι τεράστια δύναμη. Η ζωή μας και το μεγάλωμα των παιδιών γίνεται αρκετά πιο εύκολη υπόθεση όταν ξέρουμε τι να περιμένουμε απ΄το παιδί μας σε κάθε ηλικία. Έτσι, είμαστε προετοιμασμένοι καλύτερα και μπορούμε να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε κατάσταση.

Κάθε στάδιο είναι σημαντικό ξεκινώντας ακόμη και από την γέννηση...

0-3 μηνών

Τους πρώτους 3 μήνες ζωής του, ένα μωρό επικοινωνεί τις ανάγκες του μέσω του κλάματος. Από τις πρώτες εβδομάδες κιόλας καταλαβαίνουμε πότε το παιδί είναι πεινασμένο, κουρασμένο ή αισθάνεται κάποια δυσφορία. Ωστόσο, αρκετές φορές ένα μωρό μπορεί να κλαίει χωρίς κάποιο προφανή λόγο.

Σ' αυτή την περίπτωση είναι σημαντικό να αντιδράσουμε με τέτοιο τρόπο, ώστε το μικρό μας να νιώσει ασφάλεια. Τα νεογέννητα αισθάνονται τα συναισθήματα στη φωνή μας γι΄αυτό και τα λόγια μας πρέπει να είναι γλυκά και χαλαρωτικά. Πολλοί ειδικοί συστήνουν το τραγούδι και φυσικά, τις πολλές αγκαλιές.

3-6 μηνών

Το μωρό μας πλέον γελάει και αντιδράει στα λόγια μας και στα παιχνίδια που του κάνουμε. Είναι πολύ σημαντικό να τα ενθαρρύνουμε να γελάσουν ή να βγάλουν κραυγούλες. Μπορούμε κάλλιστα να το πετύχουμε κάνοντας γκριμάτσες και αστείους ήχους. Σε αυτή την ηλικία, τα παιδιά γίνονται πιο ευαισθητοποιημένα γύρω από τους ανθρώπους, εκτός από τη μαμά και τον μπαμπά, και μπορούν να αναγνωρίσουν οικεία πρόσωπα και αντικείμενα. 

7-12 μηνών

Σε αυτό το σημείο, τα μωρά προτιμούν τις μητέρες τους περισσότερο απ'τους άλλους και μπορεί να φοβούνται τους ξένους. Προσκολλώνται λοιπόν στους γονείς τους και κλαίνε όταν αυτοί φεύγουν από κοντά τους. Ένας τρόπος για να αποφύγετε να είναι προσκολλημένα πάνω σας, είναι να απομακρύνεστε για σύντομες χρονικές περιόδους, ενώ το μωρό σας παίζει σε μια ασφαλή περιοχή για να τους δείξετε ότι πάντα θα επιστρέφετε δίπλα τους.

1-2 ετών

Τα παιδιά σ΄αυτή την ηλικία πρέπει να έχουν περισσότερες κοινωνικές αλληλοεπιδράσεις και εμπειρίες εκτός του σπιτιού τους. Ωστόσο, ακόμη και αν φαίνεται να παίζουν με άλλα παιδάκια όμορφα, δεν κατανοούν γιατί πρέπει να μοιραστούν τα παιχνίδια τους με αποτέλεσμα να δημιουργούνται τριβές μεταξύ τους. Τα tantrums είναι πολύ συνηθισμένα επίσης! Είναι απαραίτητο από αυτήν την ηλικία να μπουν όρια στην συμπεριφορά τους, χωρίς όμως να τους φωνάζουμε.

3 ετών

Στα 3 τους χρόνια τα παιδιά αρχίζουν να αλληλοεπιδρούν καλύτερα με συνομηλίκους τους και να μοιράζονται τα παιχνίδια τους. Σ' αυτήν την ηλικία ωστόσο, ένα παιδί μπορεί να εμφανίσει διάφορες φοβίες, όπως το σκοτάδι για παράδειγμα.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να τα βοηθήσουμε έμπρακτα να τις ξεπεράσουν, παρέχοντάς τους ένα ασφαλές περιβάλλον και γεμίζοντάς τα με πολύ αγάπη.

4-5 ετών

Τα παιδιά αυτής της ηλικίας μπορούν να ακολουθήσουν τους κανόνες που έχετε θέσει, αλλά ακόμα δεν μπορούν ναξεχωρίσουν τι είναι σωστό και τι είναι λάθος. Θέλουν να είναι πιο ανεξάρτητα και η περιέργεια τους για τον κόσμο είναι πολύ έντονη. Ενθαρρύνετέ τα, αφήνοντάς τα να κάνουν δικές τους επιλογές- όταν αυτές δεν θέτουν σε κίνδυνο την σωματική ή ψυχική τους υγεία.

Τα 4χρονα έχουν αρκετές αλλαγές στην διάθεσή τους και μπορεί να εμφανίσουν ακόμη και επιθετικότητα. Στην ηλικία των 5 ετών ωστόσο, ηρεμούν και γίνονται πιο υπεύθυνα.

Πρέπει να διδάξετε στο παιδί σας πώς να εκφράσει τον θυμό του οριοθετημένα. Φροντίστε να το ενθαρρύνετε να μιλά ανοιχτά για το πώς αισθάνεται και μην ξεχνάτε να το επιβραβεύεται για την καλή του συμπεριφορά.

6-12 ετών

Σε αυτές τις ηλικίες και όσο μεγαλώνει ένα παιδί, οι φίλοι παίζουν σημαντικό ρόλο στη ζωή τους. Θέλουν να νιώθουν πως ανήκουν σε κάποια ομάδα και πως είναι κοινωνικά αποδεκτά. Αρχίζουν να απομακρύνονται περισσότερο από εμάς γι' αυτό καλό θα ήταν να τα βοηθήσουμε στην αυτονομία τους, ενώ ταυτόχρονα τους μαθαίνουμε για τη ζωή, τον σεβασμό και άλλες αξίες που θα τους ακολουθούν για πάντα.

Πήγη και φωτογραφίες: brightside.me

v