Πώς να μετατρέψετε τα αποφάγια της ημέρας σε απολαυστικά γεύματα

Πώς να μετατρέψετε τα αποφάγια της ημέρας σε απολαυστικά γεύματα

Ένα από τα χαρακτηριστικά μιας περιόδου καραντίνας σαν κι αυτή που περνάμε, είναι η περιορισμένη ποσότητα φαγώσιμων που έχουμε μέχρι τον επόμενο ανεφοδιασμό μας. Ένα άλλο, είναι ο κίνδυνος να βαρεθούμε να τρώμε τα ίδια και τα ίδια φαγητά, αλλά και να βαρεθούμε γενικώς. Κι όμως, υπάρχει τρόπος να κάνουμε το καθημερινό μας τραπέζι λίγο πιο διασκεδαστικό, να εκμεταλλευτούμε στο έπακρο τις προμήθειές μας, αλλά να βάλουμε και την εφευρετικότητά μας σε λειτουργία.

Πώς; Μετατρέποντας τα φαγητά που περισσεύουν σε ολοκαίνουργια, απολαυστικά γεύματα. Το μόνο που χρειάζεται είναι να δούμε τα αποφάγια ως πρώτες ύλες και ναβάλουμε τη φαντασία μας να… οργιάσει.

Μπέργκερς

Ένας πολύ καλός τρόπος να εκμεταλλευτούμε το ψητό κρέας ή τα όσπρια που έχουν μείνει από προηγούμενο γεύμα μας είναι να κάνουμε ζύμες για μπιφτέκια. Να σκαρώσουμε, δηλαδή, λαχταριστά μπέργκερς και να τ’ απολαύσουμε με ζεστό ψωμάκι και ένα γρήγορο συνοδευτικό (π.χ. πατατάκια). Έτσι, μπορούμε να δώσουμε στο δείπνο μας ένα διαφορετικό χρώμα, λιγότερο σπιτίσιο και περισσότερο… φαστ φουντ! 

Απλώς, πρέπει να προσέξουμε ώστε το μείγμα μας να έχει όλα τα στοιχεία που έχει ένα συνηθισμένο μπιφτέκι, ώστε να δένει εύκολα και να διατηρεί μια σχετική υγρασία μετά το ψήσιμο. Όπως σ’ αυτά τα 2 παραδείγματα, που κάνουμε μπέργκερ από ψητό κοτόπουλο και από φακές.

Μπέργκερ από ψητό κοτόπουλο και σάλτσα ντομάτας

Τι χρειαζόμαστε

2 κούπες κοτόπουλο που έχει περισσέψει, ξεψαχνισμένο

1 κούπα σάλτσα ντομάτας που έχει περισσέψει

1/4 της κούπας γάλα

3 κουταλιές της σούπας βούτυρο

Μισή κούπα ψίχα ψωμιού τριμμένη

1 αυγό

1/2 κούπα τριμμένη γραβιέρα

2 σκελίδες σκόρδο τριμμένο

1 κουταλιά του γλυκού πάπρικα γλυκιά

Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Τι κάνουμε

Βάζουμε όλα τα υλικά στο μούλτι και χτυπάμε ώσπου να δημουργηθεί ένα ομογενές μείγμα, σαν ζύμη για μπιφτέκια.

Αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο να δέσει για 30 λεπτά, τουλάχιστον.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς ή ζεσταίνουμε λάδι σ’ ένα τηγάνι για 5 λεπτά.

Πλάθουμε τα μπιφτέκια μας και τα βάζουμε στον φούρνο (ή στο τηγάνι) για 5 λεπτά από κάθε πλευρά ή μέχρι να ροδίσουν.

Μπέργκερ από φακές

Τι χρειαζόμαστε

3 κούπες φακές σούπα

1/2 κούπα καρύδια

1/2 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 κούπα ψίχα ψωμιού τριμμένη

2 αυγά

1 κουταλιά της σούπας πάστα ντομάτας

Θυμάρι και ρίγανη ξερά

Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Τι κάνουμε

Στραγγίζουμε τις φακές να φύγουν τα πολλά υγρά και τις ρίχνουμε στο μούλτι. Προσθέτουμε τα καρύδια και το τριμμένο ψωμί και χτυπάμε ώσπου να γίνει ένα ομογενές μείγμα.

Σ’ ένα μπολ, ρίχνουμε το μείγμα, τα αυγά, την πάστα ντομάτας, τα μυρωδικά και το αλατοπίπερο και ανακατεύουμε με τα χέρια. Ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρι και ανακατεύουμε ξανά ώσπου να αναμιχθεί με τα υπόλοιπα υλικά και να έχουμε μια ζύμη για μπιφτέκια.

Αφήνουμε τη ζύμη μας στο ψυγείο για 30 λεπτά τουλάχιστον, ώστε να στεγνώσει και να δέσει.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς ή ζεσταίνουμε λάδι σ’ ένα τηγάνι για 5 λεπτά.

Πλάθουμε τα μπιφτέκια μας και τα βάζουμε στον φούρνο (ή στο τηγάνι) για 5 λεπτά από κάθε πλευρά ή μέχρι να ροδίσουν.

Πίτες

Άλλος ένας δημοφιλής τρόπος να μετατρέπουμε τα αποφάγια σε κάτι «φρέσκο» και απολαυστικό, είναι να τα χρησιμοποιούμε ως γέμιση για πίτες. Αναλόγως τη σύσταση και την ποσότητα του φαγητού, μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε όπως είναι ή να το εμπλουτίσουμε με επιμέρους υλικά που έχουμε αυτές τις μέρες στην «κάβα» μας (π.χ. τυριά ή αλλαντικά).

Όσο για το φύλλο, μπορεί να είναι ένα γρήγορο χειροποίητο φύλλο για ζυμαρόπιτα ή έτοιμο λεπτό φύλλο βέργας που μπορούμε να έχουμε πάντα στην κατάψυξή μας. Μπορούμε πάλι, να κάνουμε άλλου είδους πίτες, χωρίς φύλλο, όπως είναι, για παράδειγμα, η πίτα του βοσκού.

Η γέμιση μπορεί να είναι από ψητό κρέας που έχει περισσέψει, ανακατεμένο με φρεσκοκομμένα λαχανικά και μυρωδικά (που μπορούν και να σωταριστούν πρώτα). Ή να είναι από κάποιο έτοιμο λαδερό, π.χ. αρακά με πατάτες γιαχνί, όπως στο παράδειγμα που ακολουθεί.

Πίτα του βοσκού από αρακά και πατάτες

Τι χρειαζόμαστε

3 κούπες αρακά με πατάτες που έχει περισσέψει

Λίγο μοσχοκάρυδο (στην άκρη του κουταλιού)

Μισό φλιτζάνι γιαούρτι στραγγιστό πλήρες

1 κουταλιά της σούπας βούτυρο

Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Μισό φλιτζάνι γραβιέρα τριμμένη

Τι κάνουμε

Βγάζουμε τις πατάτες απ’ τον αρακά και τις κάνουμε πουρέ. Αν δεν είναι αρκετές, συμπληρώνουμε με λίγες βραστές πατάτες. Στον πουρέ προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο, το γιαούρτι και το βούτυρο. Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς.

Σ’ ένα βαθύ ταψάκι, αδειάζουμε τον αρακά και από πάνω απλώνουμε τον πουρέ. Πασπαλίζουμε με την τριμμένη γραβιέρα και ψήνουμε για 25-30 λεπτά, ώσπου να ροδίσει.

Ομελέτες

Με το φαγητό που περισσεύει, ακόμη και σαλάτες, μπορούμε να κάνουμε και ωραιότατες ομελέτες, αρκεί να έχουμε αρκετά αυγά. Τα χτυπάμε καλά και αφού ζεστάνουμε τα αποφάγια σε ένα τηγάνι ρίχνουμε μέσα το μείγμα και κουνάμε κυκλικά το σκεύος ώστε να πάει παντού. Ύστερα, ψήνουμε κανονικά την ομελέτα μας μπρος πίσω ώσπου να ροδίσει.

Πίτσες

Μια άλλη επιλογή, ανάλογα με το φαγητό βέβαια, είναι να ζυμώσουμε μια βάση πίτσας από έτοιμη ζύμη (ή να χρησιμοποιήσουμε και έτοιμη βάση) και να ρίξουμε επάνω τα αποφάγια με λίγο σάλτσα ντομάτας και τριμμένο τυρί. Κατόπιν, την ψήνουμε σε δυνατό φούρνο (στο κάτω ράφι) για 20 λεπτά και αυτό που, πριν λίγο, μας φαινόταν ξαναζεσταμένο φαγητό, μετατρέπεται σε κάτι γευστικό και διασκεδαστικό.

 

Σαλάτες

Με τα ζυμαρικά και τα ψητά κρέατα (το κοτόουλο ειδικά) μπορούμε να κάνουμε ωραιότατες σαλάτες, συνδυάζοντάς τα με διάφορα φρέσκα λαχανικά και λίγο μπαλσάμικο ή ένα γευστικό ντρέσινγκ.

Γιουβετσάκια

Αν έχουν περισσέψει ζυμαρικά με τη σάλτσα τους, μπορούμε να τα βάλουμε σε ατομικά γιουβετσάκια και να τρίψουμε από πάνω το αγαπημένο μας τυρί (ή συνδυασμό τυριών, εάν έχουμε στην κάβα μας). Στη συνέχεια, ψήνουμε τα γιουβετσάκια μας σε δυνατή φωτιά, ώσπου να λιώσουν τα τυριά και να ροδίσουν από πάνω.

Ζωμοί

Αν τα αποφάγια μας περιλαμβάνουν κόκαλα, μπορούμε να εκμεταλλευτούμε την νοστιμιά που κρατάνε μέσα τους, βράζοντάς τα (μαζί με τα λαχανικά, αν έχουν μείνει) και κρατώντας τον ζωμό για τη μαγειρική μας.

Γλυκά

Ακούγεται κομματάκι περίεργο, αλλά αν έχει περισσέψει βραστό ρύζι (που πάντα περισσεύει), υπάρχει τρόπος να το μετατρέψουμε σε ένα απολαυστικό ρουστίκ γλυκό, ακολουθώντας την παρακάτω συνταγή.



Πουτίγκα από ρύζι γαρνιτούρα

Τι χρειαζόμαστε

2 κούπες μαγειρεμένο λευκό ρύζι που έχει περισσέψει

2 κούπες γάλα πλήρες

3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη

Πολύ λίγο αλάτι (στη μύτη του κουταλιού)

1 κουταλιά του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

Κανέλα

Σαντιγύ (προαιρετικά)

Τι κάνουμε

Σε ένα βαθύ τηγάνι, ρίχνουμε το ρύζι, το γάλα, τη ζάχαρη και το αλάτι. Μαγειρεύουμε το μείγμα, ανακατεύοντας συχνά, σε μέτρια φωτιά (χωρίς καπάκι) για 20 λεπτά ή ώσπου να γίνει πηχτό. Σερβίρουμε ζεστό με κανέλα και σαντιγύ από πάνω (αν θέλουμε).

v