Έρευνα: πιο ευάλωτες οι γυναίκες  στις ψυχολογικές επιπτώσεις της πανδημίας 

Έρευνα: πιο ευάλωτες οι γυναίκες  στις ψυχολογικές επιπτώσεις της πανδημίας

Όπως ήταν αναμενόμενο, ο αντίκτυπος στην ψυχολογία και τη συναισθηματική υγεία των πολιτών έχει ήδη αρχίσει να διαφαίνεται καθώς οδεύουμε προς την χαλάρωση των μέτρων μεν, αλλά με τον κίνδυνο μιας νέας έξαρσης του κορονοϊού να μην χάνεται απ’ τον ορίζοντα. Μάλιστα, φαίνεται πως οι γυναίκες αποδείχθηκαν πολύ πιο ευάλωτες στην ομολογουμένως πρωτόγνωρη κι εξαιρετικά δυσάρεστη εμπειρία της πανδημίας και το άγχος που επιφέρει η αναπόφευκτη οικονομική κρίση που δείχνει να ακολουθεί.

Οι γυναίκες επηρεάζονται περισσότερο ψυχολογικά από την πανδημία

Έρευνα που διεξήγαγε ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων υπό την επίβλεψη του καθηγητή Ψυχιατρικής Πέτρου Σκαπινάκη σε ένα δείγμα 3379 ατόμων, έδειξε δυστυχώς ότι η πανδημία έχει αφήσει ξεκάθαρο το αρνητικό στίγμα της στον ψυχισμό των Ελλήνων. 

Όπως επισημαίνει ο καθηγητής στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο συναισθηματικός αντίκτυπος που προκαλεί η πανδημία έχει ως κύρια συμπτώματα την ανησυχία για την εξάπλωση του κορονοϊού, τον θυμό για την εδραίωση της απειλής, αλλά και την θλίψη για τις πιθανές συνέπειες στην υγεία και την οικονομία μας, ενώ φαίνεται πως επηρέασε τις γυναίκες σε διπλάσιο σχεδόν βαθμό απ’ ότι τους άντρες.

Πιο επιρρεπείς στην κατάθλιψη οι μαθητές και όσοι παρακολουθούν τα ΜΜΕ

Όσο για τις συνέπειες στην ψυχολογία τους, ο καθηγητής τόνισε πως: «Αν και συνολικά το επίπεδο της ψυχικής υγείας είναι συγκρίσιμο με προηγούμενες περιόδους, η καταθλιπτική συμπτωματολογία βρέθηκε να είναι μεγαλύτερη στους συμμετέχοντες με υψηλό συναισθηματικό αντίκτυπο της επιδημίας, σε μαθητές και φοιτητές, σε όσους βρίσκονταν σε απομόνωση λόγω συμπτωμάτων και σε εκείνους που είχαν υπερβολική έκθεση σε ΜΜΕ ή στα κοινωνικά δίκτυα για αναζήτηση πληροφοριών σχετικών με τον κορονοϊό».

Φυσικά, όλο αυτό συντέλεσε και στη δυσκολία εφαρμογής των μέτρων αφού, όπως αναφέρει ο υπεύθυνος της έρευνας, «Είναι ενδεικτικό ότι όσοι είχαν μεγαλύτερη καταθλιπτική συμπτωματολογία, ανέφεραν μεγαλύτερη δυσκολία να περιοριστούν στο σπίτι, τηρώντας την καραντίνα και δαπάνησαν περισσότερες ώρες εκτός σπιτιού».

Το χιούμορ βοήθησε τους Έλληνες να αντιμετωπίσουν την πανδημία 

Παρ’ όλ’ αυτά, φαίνεται ότι υπερίσχυσε το αίσθημα της ατομικής ευθύνης, αφού σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, για να ανταπεξέλθουν στο ψυχολογικό βάρος και να αποδεχτούν την πραγματικότητα «οι συμμετέχοντες χρησιμοποίησαν πολλές στρατηγικές» που βασίζονται κυρίως «στο χιούμορ (77%), στον προσεκτικό σχεδιασμό για το μέλλον (75%), στην θετική αναπλαισίωση (72%) και στην ανάληψη πρακτικών μέτρων (70%)»μ ενώ λιγότερο χρησιμοποιήθηκαν «στρατηγικές προσαρμογής που βασίζονται στο συναίσθημα».

Είναι, λοιπόν, πολύ πιθανό, λέει ο κύριος Σκαπινάκης, η επιδημία να οδήγησε τους Έλληνες σε «ισχυρή συναισθηματική αντίδραση», αλλά να κινητοποίησε και «πρακτικούς και ενεργητικούς μηχανισμούς αντιμετώπισης» που με τη σειρά τους συνέβαλλαν στην καλή έκβαση που μέχρι στιγμής βλέπουμε στη χώρα μας.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v