Καθηγητής Ιωαννίδης: «Οι χειρότεροι φόβοι μας έχουν περάσει!»

Καθηγητής Ιωαννίδης: «Οι χειρότεροι φόβοι μας έχουν περάσει!»

Καθώς η Ελλάδα και η υπόλοιπη Ευρώπη άρουν σταδιακά τους περιορισμούς, ο φόβος ενός νέου ξεσπάσματος δεν έχει περάσει κι η περίφημη επιστροφή στην κανονικότητα δεν μπορεί παρά να γίνει αργά και διστακτικά. Πρ’ ολ’ αυτά, στην επιστημονική κοινότητα υπάρχουν πολλές αισιόδοξες φωνές, όπως αυτή του καθηγητή ιατρικής, επιδημιολογίας και στατιστικής, Γιάννη Ιωαννίδη.

«Ο κίνδυνος θανάτου από Covid-19 είναι χαμηλός, συνεπώς οι πολιτικοί μπορούν να διαβεβαιώσουν το κοινό ότι οι χειρότεροι φόβοι μας έχουν περάσει», σημειώνει εμφατικά σε προσφατο άρθρο του, ο Έλληνας καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ.

Όσο για την πιθανότητα να ξαναμπούμε σε καραντίνα αν σημειωθεί αύξηση στα κρούσματα, ο καθηγητής λέει ότι «ένα lockdown δεν είναι πλέον η δέουσα απάντηση, ιδίως με δεδομένες τις σοβαρά αρνητικές επιπτώσεις: μαζική ανεργία και αύξηση της οικιακής βίας, τα προβλήματα ψυχικής υγείας και παιδικής κακοποίησης, καθώς και οι θάνατοι που προκαλούνται από καθυστερημένη ή ματαιωμένη ιατρική θεραπεία».

«Η τεράστια πλειονότητα των ανθρώπων που μολύνονται», συνεχίζει ο κύριος Ιωαννίδης, «έχουν ήπια συμπτώματα ή καθόλου. Οι ερευνητές έχουν ελέγξει για αντισώματα γενικούς πληθυσμούς και έχουν φθάσει στο ίδιο συμπέρασμα: ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από Covid-19, είναι πολλές φορές μεγαλύτερος από ό,τι δείχνουν οι επίσημες στατιστικές».

Επισημαίνει επίσης ότι «από τη στιγμή που λαμβάνεται υπόψη ο μεγάλος αριθμός μη διαγνωσμένων περιστατικών, η νόσος έχει θνητότητα συγκρίσιμη μιας σοβαρής εποχικής γρίπης, τουλάχιστον στις περιοχές όπου τα νοσοκομεία και οι οίκοι ευγηρίας δεν έχουν κατακλυστεί. Επίσης βλέπουμε την απότομη ηλικιακή διαβάθμιση της θνητότητας της Covid-19, με περίπου το 90% έως 95% των θανάτων στην Ευρώπη να συμβαίνουν σε άτομα άνω των 65 ετών. Για τα παιδιά και τους νέους ξέρουμε ότι η Covid-19 είναι λιγότερο θανατηφόρα από τη γρίπη».

«Οι ηγέτες μας», προτείνει ο καθηγητής, «πρέπει να συνεχίσουν να ακολουθούν τη βασισμένη στην επιστήμη προσέγγισή τους και να μη φοβούνται να επικοινωνήσουν στο κοινό τα τελευταία ευρήματα» και προσθέτει ότι «ο τερματισμός του lockdown δεν πρέπει να σημαίνει την έναρξη μιας εποχής μαζικής επιτήρησης, είτε μέσω τεστ ιχνηλάτησης ή αναξιόπιστου ελέγχου αντισωμάτων για πιστοποιητικά ανοσίας».

Εφιστώντας την προσοχή του κοινού στη συνέχιση της υπεύθυνης στάσης του, ο Γιάννης Ιωαννίδης τονίζει ότι «ο Covid-19 είναι ένας νέος ιός και υπάρχουν πολλά που έχουμε ακόμη να μάθουμε. Όμως όλα τα τελευταία στοιχεία και δεδομένα δείχνουν προς μια ευνοϊκή κατεύθυνση… Με βάση όλα όσα ξέρουμε για τον ιό, οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής μπορούν να περάσουν στην επόμενη φάση και να αρχίσουν να βάζουν ένα τέλος στο lockdown».

Εμείς απ’ τη μεριά μας, ελπίζουμε να πάνε όλα καλά και σύντομα να επιστρέψουμε σε μια κανονικότητα απαλλαγμένη απ’ τον φόβο του ιού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

v